reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příjmy největších firem tvořících čipy prudce vzrostly, jak to bude dál?

16.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Příjmy největších firem tvořících čipy prudce vzrostly, jak to bude dál?
Společnost TrendForce si všímá také společností, které si designují vlastní čipy, ovšem jinak samy nemají výrobní kapacity. My tu nyní máme žebříček těchto "fabless" firem, který ukazuje velice silný meziroční růst tržeb.
Budeme se tak bavit o společnostech jako Qualcomm, NVIDIA či AMD, které si nechávají své čipy vyrábět firmami TSMC, Samsung, GlobalFoundries či potenciálně i jinými. Řadí se tak mezi "IC Design" nebo také "fabless" společnosti, přičemž ty měly zvláště v posledním roce velice dobrou příležitost jak si prudce zvýšit své příjmy. Mnohé toho také využily, ostatně hned tři z nich, a to jmenovitě AMD, MediaTek a Novatek nemají daleko k meziročnímu zdvojnásobení tržeb, pokud jde o druhý kvartál. 
 
Nedalo se přitom očekávat nic jiného než prudký růst vzhledem k tomu, že tržby firem, jejichž továrny výrobci z následující tabulky využívají, rovněž trhaly rekordy.
 
 
Velice silný cca 70% růst vykázaly také firmy Qualcomm a NVIDIA a za pozornost stojí také firma Xilinx, která sice vykázala "jen" 21% zvýšení tržeb, nicméně ty bychom již v dohledné době měli počítat mezi tržby firmy AMD, která chce dokončit akvizici Xilinxu ještě letos. Pak tedy bude mít šanci předhonit i MediaTek a Broadcom, čili se tak může dostat hned do závěsu za NVIDII na třetí místo.
 
Ostatně něco podobného předvedl nedávno Marvell, který koupil společnost Inphi a právě i díky tomu zvýšil své tržby a v tabulce dokázal přeskočit právě firmu Xilinx i s Realtekem. 
 
Asi není třeba vysvětlovat, co zařídilo růst tržeb firem AMD a NVIDIA. Na prvním místě ale máme Qualcom, přičemž ten se těšil především z poptávky po drahých 5G telefonech a také IoT zařízeních, která sama přispěla této firmě tržbami 1,4 miliardy dolarů. 
 
Třetí Broadcom zase zaznamenal vyšší poptávku po pevných i bezdrátových síťových technologiích, což je rovněž dopad rozšiřujících se technologií 5G, které vyžadují rychlejší síťovou infrastrukturu. Konkrétněji pak šlo o ethernetové kontrolery a také čipy pro Wi-Fi 6E, které silně přispěly k téměř 20% zvýšení tržeb této firmy. 
 
Společnost TrendForce ale očekává, že v tomto kvartálu už růst těchto firem zpomalí a že objednávky jistých komponent už budou nižší, nicméně nedostatek výrobních kapacit to ani zdaleka nevyřeší, a to i vzhledem k faktu, že nově instalované výrobní kapacity a stavěné továrny ještě nezačaly vyrábět. 


reklama