reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Připravuje NVIDIA nové hi-end grafické karty s GK110?

26.8.2013, Jan Vítek, aktualita
Připravuje NVIDIA nové hi-end grafické karty s GK110?
AMD se chystá na brzké vypuštění nové generace desktopových grafických karet, zatímco v případě NVIDIE má být GeForce GTX 760 poslední novinkou pro tento rok. Nebo snad ne? S blížícím se příchodem nových Radeonů se také objevují zprávy,...
AMD se chystá na brzké vypuštění nové generace desktopových grafických karet, zatímco v případě NVIDIE má být GeForce GTX 760 poslední novinkou pro tento rok. Nebo snad ne?





S blížícím se příchodem nových Radeonů se také objevují zprávy, že NVIDIA chce odpovědět ihned, avšak ne s pomocí další generace 20nm GPU Maxwell, ale pomocí starého známého GK110, na němž je založen dosavadní hi-end této firmy - GeForce GTX Titan. Příchod generace Maxwell se neočekává nijak brzy, neboť TSMC má zpoždění s nástupem 20nm procesu. Odpověď firmy NVIDIA na novou generaci AMD bychom tedy mohli logicky očekávat, ale otázkou je, jaká bude, pokud vůbec bude.

Možností je GTX Titan s již plně vybaveným GK110 se 2880 CUDA jádry (Titan dnes má 2688 jader) nebo snad GeForce GTX 790 se dvěma čipy GK110. Od AMD se přitom očekává, že nový hi-end bude oproti Radeonu HD 7970 o 30 - 40 % rychlejší a stát bude asi 600 USD. Dnes prodávaná GeForce GTX Titan je v průměru o 20 - 30 % rychlejší než HD 7970, takže NVIDIA by skutečně nějakou vylepšenou verzí mohla na AMD zaútočit, ovšem také by tomu slušela přizpůsobená cena. Jenomže vyrobit velký počet čipů GK110 s plnou výbavou CUDA jader není zrovna snadné a levné.

NVIDIA by se tedy mohla spokojit s tím, aby mohla říkat, že má i přes nástup nové generace nejrychlejší grafickou kartu na světě, k čemuž by jí dopomohl nejlépe dvoučipový model s GK110, jež by nemusely nést plný počet CUDA jednotek. Cena by ale pochopitelně byla velmi vysoká.

Zdroj: VideoCardz
reklama