reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přírodní tunely v Měsíci jako základ budoucí kolonie?

20.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Přírodní tunely v Měsíci jako základ budoucí kolonie?
Nacisty na odvrácené straně Měsíce nyní necháme v klidu a zaměříme se čistě na to, zda a jak by mohly tamní detekované geologické útvary posloužit v jeho kolonizaci. Je totiž jasné, že případní obvyvatelé budou potřebovat úkryt. 
Dá se říci, že pokud bychom mohli při kolonizaci Měsíce napochodovat do připravených jeskynních komplexů a tunelů, bylo byl půl hotovo. Však schovat se pod zem má své nezanedbatelné výhody z hlediska ochrany před kosmickými vlivy či udržování potřebné teploty a pokud má Měsíc připraveny vhodné prostory, bude jejich využití zcela logické. 
 
útvar v Marius Hill
 
Nedávno se na to zaměřili američtí výzkumníci, ale především japonští odborníci z vesmírné agentury JAXA. Ti se zaměřili konkrétně na oblast Marius Hill, která obsahuje několik temných jam a také známky toho, že by tam mohly existovat lávové tunely. Měsíc je už v podstatě geologicky mrtvý, ale v dávných časech svého utváření byl stejně jako Země žhavou koulí, která postupně vychládala. To tak na něm zanechalo své výrazné stopy. 
 
 
Výzkumníci z JAXA analyzovali radarová data ze sondy SELENE, která byla vyslána v roce 2007 studovat Měsíc právě z geologického hlediska. Objevily se silné známky toho, že na něm dosud jsou lávové tunely a případné jiné podzemní prostory, a to v oblasti Marius Hill. Dvojitá radarová echa tak na některých místech odhalila podzemní strop a dno. 
 
Stejnou oblast už dříve studovali Američané v rámci mise GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), která využívala mikrovlnný senzor pro zmapování gravitačního pole Měsíce a i ten měl odhalit, že na některých místech jsou nejspíše mohutné tunely a data z GRAIL a SELENE pak mohla být zkombinována tak, aby se dala odhalit velikost těchto prostor. Ty mohou být až kilometr vysoké a několik kilometrů dlouhé, takže by mohly posloužit pro zbudování celého města. 
 
Aktuálně se přitom stále mluví o kolonizaci Marsu, ovšem objevy jako tyto by mohly zvrátit pozornost zpět k Měsíci. Ostatně tento náš souputovník je pro NASA i jiné vesmírné agentury startovní můstek pro delší výlety do hloubi Sluneční soustavy a pokud se má s kolonizací dalších jejích těles někde začít, je to už jen kvůli vzdálenosti od Země daleko vhodnější kandidát než přinejmenším desítky milionů kilometrů daleký Mars. Nerostné bohatství Měsíce zanechané miliony dopadlých těles přímo na povrchu je také velice pádný důvod k jeho dalšímu a bližšímu zkoumání. 
 
 


reklama