reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pro LHC se plánuje nový přístroj zachytávající dosud unikající částice

24.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Pro LHC se plánuje nový přístroj zachytávající dosud unikající částice
Large Hadron Collider (LHC), neboli Velký hadronový urychlovač, je nejsložitější zařízení, které kdy bylo lidmi zkonstruováno. Vědci přeci jen nedokázali s jeho pomocí zachytit všechny částice, jak doufali. K tomu by ale mohl pomoci nový přístroj.
Velký hadronový urychlovač tak zaznamenal své úspěchy i neúspěchy v podobě částic, v jejichž nalezení vědci doufali, ale nakonec je nezachytili. Nyní by to mohl alespoň částečně napravit chystaný nástroj, který byl přitom označen za vcelku skromný. Jde konkrétně o Massive Timing Hodoscope for Ultra Stable Neutral Particles, který je však stále jen ve fázi plánování, ale až bude dokončen, mohl by zachytávat zbloudilé částice unikající z LHC. 
 
 
Celý urychlovač začal pracovat v roce 2008 s řadou cílů a mezi nimi bylo i nalezení Higgsova bosonu, elementární částice předpovězené Peterem Higgsem již v roce 1964, která je důležitou částí standardního modelu částic. LHC přitom už potvrdil, že Higgsův boson opravdu existuje a opravdu má co do činění s hmotností ostatních elementárních částic. 
 
Jenomže tu je jeden problém, Higgsův boson není tak hmotný, jak předpovídala kvantová mechanika, takže fyzici potřebují zjistit, z čeho pramení tento nedostatek. 
 
Massive Timing Hodoscope for Ultra Stable Neutral Particles, nebo spíše zkráceně MATHUSLA, bude hledat částice, jež mohl LHC doposud přehlédnout proto, že jsou příliš stabilní. Jeho existující detektory hledají spíše něco jiného, což je třeba nástroj ATLAS na fotografii nahoře. Ten sleduje rozpad exotických částic, jež vznikají srážkou protonů a mají opravdu velice krátký život. Vědci ale mají podezření, že zde vznikají i jiné částice, jež jsou však naopak nečekaně stabilní, ale ty už bude třeba detekovat něčím jiným. 
 
 
MATHUSLA bude v podstatě soubor navrstvených detektorů částic do výšky 20 metrů nad samotný LHC. Pomůže zde také tlustá žulová podlaha, které bude detektory od LHC dělit, neboť ta má za úkol odfiltrovat jiné, daleko méně zajímavé částice. Cokoliv, co podlahou proletí, už by mělo být naopak velice zajímavé. 
 
Vědci mají přitom důvod se domnívat, že tento projekt přinese své výsledky a pokud ne, stavba detektoru MATHUSLA bude vedle částky vydané za celý LHC jen pakatel. Ten totiž přišel na 10 miliard dolarů, zatímco na nový detektor bude třeba "jen" 50 milionů. 
 


reklama