reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém USB 2.0 a driverů ACPI Microsoftu zahrnují podstatně větší množství počítačů

14.2.2006, Milan Šurkala, aktualita
Problém USB 2.0 a driverů ACPI Microsoftu zahrnují podstatně větší množství počítačů
Není to tak dávno, co jsme vás informovali o pozoruhodných problémech platformy Napa s dvoujádrovými procesory Intel Core Duo v souvislosti se zařízeními USB 2.0, jejichž připojení k počítači velmi výrazně zkrátilo výdrž baterie. A zdá se,...
Není to tak dávno, co jsme vás informovali o pozoruhodných problémech platformy Napa s dvoujádrovými procesory Intel Core Duo v souvislosti se zařízeními USB 2.0, jejichž připojení k počítači velmi výrazně zkrátilo výdrž baterie. A zdá se, že problém nezasahuje pouze tuto platformu a tento procesor.



Na serveru Anandtech.com zveřejnili poměrně rozsáhlé pojednání o tomto problému, které vám nyní ve zkratce přiblížím. Bohužel zanedbali jeden důležitý detail a to dost podstatný. Ale to zatím nechme tak. Procesory mají několik stavů, od C0 (full power) až po C3 (sleep) či C4 (deep sleep). Problém je v tom, že připojení USB 2.0 zařízení do systému spustí komponentu, která ovšem zůstává neustále činná a tváří se, že USB zařízení je neustále vytěžováno, i když tomu tak není. Procesoru tak není dovoleno přepnout se o úspornějších stavů C3 nebo C4 a výsledkem je vyšší spotřeba a kratší výdrž baterie.

Microsoft už uveřejnil první patch, který problém částečně řeší, ale k dokonalosti má stále velmi daleko. K testu bylo použito pět notebooků, tři s procesory Core Duo na platformě Napa, dva s procesorem Pentium M a platformě Sonoma.

Testy prokázaly, že USB 1.0 zařízení žádný problém nezpůsobuje a systém se krátce po vložení USB zařízení (a jeho ponechání v systému) vrací zpátky k úsporným stavům a procesor se tedy přepíná do stavu C3. Jakékoli vložené USB 2.0 zařízení ale nedovolí procesoru vrátit se do úsporných stavů a to až do jeho vyjmutí.

Ovšem je zde jeden háček, tento problém byl prokázán rovněž na procesoru Pentium M a platformě Sonoma, lze tedy očekávat, že se vyskytuje na všech platformách Centrino (minimálně od Sonomy se všemi procesory). Tedy, není to problém platformy Napa a procesoru Intel Core Duo.

Potíž je v tom, že vše začíná pouhým vložením USB 2.0 zařízení. První test proběhl bez USB zařízení a výsledkem bylo 286 minut výdrže. Pouhé vložení zařízení, ale bez jeho instalace zkrátilo výdrž na 242 minut a i když bylo softwarově vypnuto (disabled), výdrž činila jen 235 minut.

Máte-li notebook Asus s integrovanou kamerou, máte zaděláno na další problém. Interní kamera je totiž připojena přes USB 2.0. Aplikace patche Microsoftu tak dokázala zvednout výdrž baterie z 219 na 264 minut a z 204 na 273 minut u druhého notebooku. Patch tedy rozhodně doporučuji u notebooků Asus s integrovanou kamerou.

Nyní se dostáváme k chybám nového patche. Ten je totiž jen na jedno použití. Jakmile se systém dostane z režimu standby, přestává být aktivní a buď se smíříte s nižší výdrží baterie nebo restartujete systém, což jej znovu aktivuje.

Co říci závěrem? Každopádně, rozhodně využijte patch máte-li notebook Asus s integrovanou kamerou, prodlouží se výdrž asi o cca 40-60 minut a to je dost. Notebooky Lenovo žádnou USB kameru neměly, takže zde problém nastával pouze při připojení USB 2.0 zařízení. Překvapením je ale notebook Dell Inspiron E1705 (Napa/Core Duo), který s USB 2.0 prakticky nemá problémy, patch přidává asi 4 minuty navíc. Nyní je jen otázkou, zda Dell svými agresivními šetřícími režimy dokázal tento problém obejít nebo imunizoval počítač před účinky patche. Výdrž totiž nikdy (ať s patchen meno bez) nečinila přes 160 minut, což je výrazně podprůměrné.

Teď je jen škoda, že nebyly otestovány i notebooky s procesory AMD, které by jasně prokázaly, zda problém USB 2.0 vzniká pouze v chipsetech Intel (ať už hardwarově nebo softwarově) nebo je špatně implementováno celé ACPI Microsoftu pro USB 2.0. Rovněž by nebylo na škodu otestovat i jiné operační systémy.

Zdroj: www.anandtech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama