reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč Betelgeuse pohasl? Astronomové ukazují na kombinaci dvou faktorů

22.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Proč Betelgeuse pohasl? Astronomové ukazují na kombinaci dvou faktorů
Hvězdný obr Betelgeuse by nám mohl připravit nebývalou nebeskou podívanou, kdyby přeci jen došlo k jeho brzké explozi. K té s největší pravděpodobností dojde, ovšem jen relativně brzy a zatím se můžeme zabývat dalšími projevy této hvězdy. 
Betelgeuse je sice dle nejnovější studie nějakých 530 světelných let daleko, takže ani zdaleka nejde o jednu z nejbližších hvězd. Jde ale o rudého superobra s hmotností 10 až 20 Sluncí a s průměrem cca miliardy kilometrů, anebo je to snad dle starších dat hvězda vzdálená 730 sv. let s průměrem 1,5 miliardy kilometrů? To je v našem případě vcelku jedno, neboť jde o to, že díky výkonným teleskopům jako ALMA nevidíme Betelgeuse jen jako světlý bod. Jak ukazuje i následující obrázek, ukazuje se nám jako objekt, i když poněkud rozmazaný, neboť jeho rozlišení přece jen není vysoké. 
 
Betelgeuse - teleskop Alma 
 
A právě díky tomu lze i pozorovat, jak se tato hvězda vyvíjí, respektive jak probíhají její poslední chvíle života, než přijde nevyhnutelná exploze supernovy. Betelgeuse je přitom starý ani ne 10 milionů let a zbývat mu má cca 100.000 let, což znamená, že explodovat může skutečně už "každou chvíli". 
 
 
Mezi říjnem roku 2019 a koncem února 2020 přitom jas této hvězdy výrazně klesl, a to cca na třetinu, takže se začaly objevovat zprávy, že velká událost už je možná tu a Betelgeuse se chystá explodovat. Ovšem brzy bylo jasné, že jde pouze o přechodné období a že supernovu hned tak neuvidíme, takže se začalo zkoumat, co způsobilo tak výrazné pohasnutí. 
 
Dle pozorování pomocí Hubbleva dalekohledu se ukázalo, že se samotným Betelgeuse se možná ve skutečnosti nic nestalo a že jde nejspíše o obrovský výron materiálu, který rychle zchladl a z našeho pohledu hvězdu zastínil. 
 
Největší podporu ale nyní získala teorie, která kombinuje hned dva faktory. Jde právě jednak o výron materiálu, který vytvořil mračno prachu, respektive popela založeného především na uhlíku. To se viditelně projevilo na jižní polokouli hvězdy (z našeho pohledu) a celkové pohasnutí hvězdy se dalo pozorovat i pouhým zrakem, i když něco takového je pochopitelně těžko postřehnutelné, když jde o událost probíhající postupně po dobu několika týdnů až měsíců. 
 
S výronem materiálu ale má být přímo spojeno prudké zchladnutí části povrchu hvězdy, na což ukazuje i ten fakt, že výron začal už cca rok před tím, než Betelgeuse začal pohasínat. Ovšem právě až v říjnu 2019 se projevila kombinace přirozeného pulzování hvězdy a tepelného proudění coby druhý faktor, který způsobil, že vyvržený materiál až tehdy začal chladnout a vytvořil obrovské mračno uhlíkového popela, které hvězdu zastínilo. 
 
Dnes není možné říci ani to, zda bude explozi supernovy v případě Betelgeuse vůbec předcházet nějaká podobná událost, nebo zda jednoho dne tato hvězda prostě bez varování zčistajasna exploduje. V takovém případě by měla být viditelná i za dne po celou řadu týdnů. 
 


reklama