reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD blízké budoucnosti budou mít nejspíš mnohem více paměti cache

19.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
Procesory AMD blízké budoucnosti budou mít nejspíš mnohem více paměti cache
Advanced Micro Devices (AMD) zřejmě bude u procesorů v blízké budoucnosti využívat novou a větší paměť cache. Jedná totiž s Innovative Silicon Inc., společností stojící za vývojem zero-capacitor memory (Z-RAM). Přeloženo do češtiny, nová...
Advanced Micro Devices (AMD) zřejmě bude u procesorů v blízké budoucnosti využívat novou a větší paměť cache. Jedná totiž s Innovative Silicon Inc., společností stojící za vývojem zero-capacitor memory (Z-RAM). Přeloženo do češtiny, nová paměť nemá žádné kapacitory (kondenzátory), resp. jejich vlastnosti.



Z-RAM paměť dosahuje dvojnásobné hustoty DRAM a dokonce pětkrát větší než paměť SRAM dnes používaná jako cache procesorů. Podle prvních dat společnosti Innovative Silicon vypadá situace velmi slibně. Spotřeba by díky absenci kapacitorů měla být nižší, výkon vyšší a jádro by mělo při stejné ploše obsahovat mnohem větší množství paměti.

V této oblasti je totiž AMD dost pozadu. Zatímco Intel vybavuje většinu svých desktopových procesorů 2MB L2 cache, dvoujádrové už mají 4MB a serverové i 8MB a více. AMD naproti tomu ve většině procesorů disponuje pouhými 512kB, některé mají 1MB a jen některé dvoujádrové procesory se mohou pochlubit 2MB L2 cache.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama