reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD EPYC budou představeny příští týden

9.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Procesory AMD EPYC budou představeny příští týden
Společnost AMD se chystá vypustit na trh své nové procesory EPYC třetí generace a představí je již za necelý týden. Jedná se tak bezesporu o generaci Milan, která nahradí Rome a do serverového světa vypustí generaci Zen 3. 
AMD díky svým procesorům Milan dokáže ještě navýšit svůj náskok s ohledem na hrubý výpočetní výkon oproti Intelu, neboť ten se teprve chystá přijít na trh s konkurenčními Xeony Ice Lake-SP někdy v příštích měsících. Architektura Zen 3 v procesorech EPYC Milan se ukáže především díky svému navýšení výkonu na takt a z procesorů také zmizí jedna úroveň procesorových domén, a to díky zrušení čtyřjádrových CCX se samostatnou L3 cache. Stejně jako v nových Ryzenech tu už budou v rámci celých čipletů jednotné osmijádrové skupiny s rovněž jednotnou a sdílenou L3 cache.
 
 
Společnost AMD už také spustila mikrostránky věnované procesorům EPYC 3. generace, z nichž se dozvíme, že ty budou představeny v pondělí 15. března v 17:00 našeho času. Očekáváme celkem 19 nových modelů vybavených 8 až 64 procesorovými jádry, které si také vezmou svůj díl ze 7nm kapacity, kterou má AMD k dispozici u firmy TSMC. Rozlišit je budeme moci dle trojky na konci modelového označení, čili půjde třeba o EPYC 7763 vybavený 64 jádry s taktem až 3,5 GHz a 256 MB L3 cache. Nové EPYC pak obecně dosáhnou taktů až 4,1 GHz, zatímco dnešní Rome končí na 3,7 GHz a také budou k dispozici obvyklé verze P, které jsou určeny do jednopaticových systémů.
 
AMD samo mluví o digitální prezentaci a celosvětovém vypuštění nových EPYC na trh, což bude zahrnovat i prezentaci šéfky firmy Dr. Lisy Su, dále promluví CTO Mark Papermaster, SVP a generální manažer Forrest Norrod (Datacenter and Embedded Solutions Business Group) a SVP a generální manažer Dan McNamara (Server Business Unit). Samozřejmě pak bude k dispozici i záznam celé události. 
 
Po EPYC Milan už budeme čekat na další generaci zvanou Genoa, která už je připravována pro 5nm výrobní proces a měla by mít až 96 jader, ale ne díky vyššímu počtu jader v čipletech, ale díky vyššímu počtu samotných čipletů na procesorovém pouzdru. Počítat také máme s 12kanálových přístupem k pamětem DDR5 a sběrnicí PCIe 5.0. 
 
Otázka je, zda generaci Genoa bude odpovídat také příští generace desktopových Ryzenů, neboť dle uniklých materiálů by nás mohla čekat ještě jedna 7nm generace, a sice Warhol, která by prodloužila život patici AM4. Až pak by mohly přijít procesory Raphael odpovídající generaci Genoa.  


reklama