reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD Rome bude vyrábět TSMC, ne GlobalFoundries

31.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Procesory AMD Rome bude vyrábět TSMC, ne GlobalFoundries
Tradiční partner společnosti AMD dle nejnovějších informací nezíská velice důležitou zakázku na výrobu 7nm čipů pro budoucí serverové procesory Rome. Potvrdilo to samotné AMD ve svém konferenčním hovoru. Co ale zbyde pro GloFo?
O procesorech AMD Rome se toho moc neví, respektive neví s jistotou. Co můžeme říci s určitostí, je, že Rome budou 7nm procesory tvořící druhou generaci serverových EPYC a nyní i to, že budou vyráběny společností TSMC a ne GlobalFoundries. 
 
 
GlobalFoundries, jako firma vzniklá odštěpením továren AMD, byla vždy preferovaný partner pro výrobu procesorů této firmy. Jsou tu sice výjimky, a sice procesory Kabini a Temash, které vyráběla právě společnost TSMC, ale pouze proto, že firma GlobalFoundries nedokázala zajistit uspokojivou výtěžnost. TSMC ale pro AMD vyrábělo a vyrábí i jiné produkty, a sice především SoC pro herní konzole, které jsou založeny na architektuře x86, ale nyní to bude poprvé, co TSMC dostane na starost výrobu prestižních a velkých procesorů x86. 
 
Tento krok ale není moc překvapivý vzhledem k tomu, že o rozšíření spolupráce AMD a TSMC zahrnující výrobu 7nm čipů se mluvilo již před začátkem letošních prázdnin a rovněž se ví, že TSMC vyrábí také 7nm čipy Vega. Čili pokud tato firma zvládne velké 7nm GPU, není divu, že jí AMD může svěřit také výrobu podstatně menších čipů, z nichž se budou skládat budoucí procesory. Ostatně 7nm Vega 20 má dle odhadů velikost kolem 360 mm2 a dnešní 14nm Zeppelin mají 213 mm2, přičemž můžeme očekávat, že jejich nástupce bude mít podobnou velikost a spíše by mohl být ještě menší. 
 
Je otázka, co z toho vyplývá pro firmu GlobalFoundries a výrobu dalších produktů, jako jsou procesory nebo APU Ryzen. GloFo totiž nemůže úplně ostrouhat, neboť AMD má dosud závazek, že využije jeho výrobní kapacity. Znamená to snad, že čipy pro budoucí procesory Ryzen budou vyráběny právě v továrnách GloFo? Pak by ovšem AMD skutečně nemuselo založit 3. generaci Ryzen na čipech pro Rome, které se očekávají se 64 jádry. Dle toho by nové Ryzeny nemusely mít 16 jader a namísto toho třeba "jen" maximálně 12 jader a z těchto čipů se mohou eventuelně skládat i budoucí Threadrippery nebo slabší serverové procesory známé jako Starship (max. 48 jader). 
 
To jsou ale všechno už jen spekulace, ale bylo by pouze logické, aby AMD v TSMC a GloFo vyrábělo jiné procesorové čipy pro odlišné účely, když už bude stejně muset výrobu rozdělit. To by ostatně mohlo platit i pro 7nm čipy Vega a očekávané 7nm Navi, které na rozdíl od Vegy mají být primárně herní karty, ne (AI) akcelerátory. 
 


reklama