reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje GeForce RTX 4070 Super jsou údajně dost nízké, 12GB VRAM netáhne

19.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Prodeje GeForce RTX 4070 Super jsou údajně dost nízké, 12GB VRAM netáhne
Nvidia nedávno zahájila prodej grafických karet GeForce RTX 4000 Super, které přinesly vyšší výkon, paměť nebo nižší cenu. RTX 4070 Super se zaměřila především na výkon čipu. Jak ale ukazují data z obchodů, moc to nestačí.
Nové grafické karty GeForce RTX 4000 Super jsou rozhodně pozitivním krokem ve všech třech případech. RTX 4080 Super sice zvýšila výkon jen mírně, značně ale snížila svou cenu. RTX 4070 Ti Super zvyšovala výkon o něco více a především dostala 16GB VRAM. RTX 4070 Super pak znatelně navýšila výkon čipu téměř na úroveň někdejšího modelu RTX 4070 Ti, paměť ale nadále zůstala na 12 GB (tolik měly RTX 4070 i 4070 Ti). Zda to je důvodem pro nezájem o tuto kartu, není jisté, reakce prodejců nicméně hovoří o tom, že karty se skutečně moc dobře neprodávají a leží na skladě.
 
Pokud se nějaké prodávají aspoň trochu, jsou to modely za plus minus doporučenou koncovou cenu (MSRP), která činí 599 USD. Dokonce se objevují zprávy, že např. v Evropě jsou už v některých zemích nabízeny dokonce za ceny o pár procent pod doporučenou cenou. Někteří prodejci tvrdí, že je to ještě horší fiasko než u RTX 4080. Přitom nejde o špatné karty a ve srovnání s RTX 4070 mají za stejnou cenu opravdu výrazně výkonu navíc. To ale také znamená, že 12GB VRAM se stává větším limitem než doposud (podobně jako u RTX 4070 Ti), neboť čip by výkonu měl dost, ale pro hraní ve 4K už může být velikost paměti nedostatečná a být více omezujícím prvkem než doposud. Uvidíme, jak si naopak povede RTX 4070 Ti Super, která kapacitu grafické paměti konečně navýšila. Čekají všichni na tento model, a proto jsou prodeje RTX 4070 Super tak špatné? To uvidíme 24. ledna, kdy se nové verze RTX 4070 Ti Super začnou prodávat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama