reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Projekt Loon od Googlu je blízko vypuštění tisíců balónů

19.4.2015, Libor Pánek, aktualita
Projekt Loon od Googlu je blízko vypuštění tisíců balónů
Před zhruba dvěma roky zahájil Google projekt na pokrytí těžko dostupných oblastí internetovým připojením s pomocí balónů. Projekt byl nazván Loon nebo také Loon For All. Dnes je projekt blízko uvedení do praxe
Společnost Google přišla před časem s myšlenkou nabídnout internetové pokrytí v nepřístupných oblastech s pomocí balónů. Na počátku byla řada otázek a pochybností, dnes je projekt prezentován jako zcela promyšlená záležitost, která se blíží uplatnění v praxi.

Ambiciózní projekt si předsevzal poskytnout LTE signál pro mobilní telefony a zkušební provozy už probíhají v Austrálii, Latinské Americe a na Novém Zélandu společně s firmami Telstra, Telefonica a Vodafone.

Posun vpřed, který výzkumný a vývojový tým za uplynulé období udělal, je úžasný. Například výroba jednoho balónu na počátku trvala tři až čtyři dny a dnes, s pomocí automatizované výrobní linky, jej dokáží vyrobit za několik hodin. I doba letu balónů se prodloužila z několika hodin na zhruba 100 dní. V březnu na Evropské konferenci Google prohlásil, že balóny budou sloužit ve vzduchu až půl roku.

I v oblasti vypouštění balónů došlo k výraznému pokroku. Na počátku byl tým projektu Loon schopen vypustit jeden balón denně. Dnes je start prováděn s pomocí speciálního jeřábu a každé takové startovací zařízení je schopno vypustit za jeden den desítky balónů.

Pokud máte chuť nahlédnout do zákulisí projektu, máte výjimečnou šanci, protože tým projektu Loon uvolnil krátké video, kde ukazuje jak balóny vyrábí, jak je hodlá vypouštět, sledovat a řídit.


Video projektu Loon s komentářem

Zdroj: PCWorld
reklama