reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Provoz ChatGPT údajně stojí 700.000 USD denně

26.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Provoz ChatGPT údajně stojí 700.000 USD denně
Podle firmy SemiAnalysis je provoz systémů ChatGPT finančně pěkně náročná záležitost. Hovoří totiž o nákladech ve výši 700 tisíc USD denně. Pokud by měly podobné systémy nahradit Google, bylo by potřeba milionů výpočetních GPU.
ChatGPT sice můžeme využívat zadarmo, je zde ale i předplatné ChatGPT Plus, které pomáhá trochu zaplatit obrovské finanční náklady na jeho provoz. Jak přesně vysoké jsou, to nevíme, společnost SemiAnalysis se je ale pokusila spočítat. Začala nicméně tím, že se pokusila odhadnout, kolik stojí jeden vyhledávací dotaz. Vzala čísla jako 320 tisíc vyhledávání na Googlu za sekundu, roční příjmy 162,5 mld. USD a vyšla jí částka 1,61 centu, pokud jde o příjmy z dotazu. Při provozní marži 34,15 % by tak náklady na jeden dotaz měly dle ní vyjít na 1,06 centu. To také ukazuje, pod co se musí dostat dotaz v chatbotech v nákladech, aby byl výnosnější za předpokladu, že budou stejné příjmy z dotazu.
 
ChatGPT
 
Náklady na provoz ChatGPT je těžké odhadovat, protože např. neznáme přesnou cenu elektřiny, nicméně SemiAnalysis hovoří o tom, že OpenAI využívá okolo 3617 serverů HGX A100 s celkem 28936 GPU. V tomto případě se odhaduje cena na dotaz ve výši 0,36 centu, cena provozu jednoho GPU na zhruba 1 USD za hodinu a celkově se mluví o tom, že denní náklady by se měly pohybovat těsně pod hranicí 700 tisíc USD.
 
Zajímavý odhad je i v tom, kolik strojů by bylo potřeba na náhradu celého Googlu chatbotem ChatGPT (připomeňme, že ten slouží jako vyhledávač v Bingu, ale jeho primární účel je spíše tvořit nový obsah na základě starého, než jen papouškovat ten starý, což mu zas až tak dobře nejde). Společnost zde odhaduje, že by byla potřeba téměř 513 tisíc serverů HGX A100 s více než 4,1 milionu GPU. Cena serverů a sítí by mohla překročit 100 mld. USD, přičemž většina z toho by šla do kapsy Nvidie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama