reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce světem tabletů

28.4.2011, Jan Vítek, článek
Průvodce světem tabletů
V těchto dnech probíhá tabletová mánie, kterou odstartoval nejen příchod Apple iPad, ale i další události a celkový vývoj v IT průmyslu. My si připomeneme nejen nedávnou minulost, ale půjde i o to, co nás čeká v brzké budoucnosti. Doplněno o 3 nové kapitoly.
Trh s tablety se tedy právě velmi slibně rozjíždí, a to jak na hardwarové, tak na softwarové frontě. Zažíváme nástup platforem založených na vícejádrovém procesoru ARM Cortex-A9, rozmáhá se grafické řešení NVIDIA Tegra2 a ještě do konce roku má přijít nová verze operačního systému Google Android 2.3. Microsoft se bude snažit zachránit, co mu zbylo na mobilním trhu pomocí nových Windows Embedded Compact 7 a Intel poté, co pochopil, že si musí pro své Atomy určené pro ultramobilní sektor zajistit jiný operační systém než Windows 7, dal ve spolupráci s Nokií zelenou projektu MeeGo.

My právě stojíme na rozcestníku a až čas ukáže, kam se trh s tablety vydá. Co ale ukazují nejnovější zprávy pojednávající o chystaných zařízeních typu tablet? Očekávat můžeme především modely založené na architektuře ARM s využitím SoC NVIDIA Tegra2 a operačního systému Android 2.3. Pojďme se nyní podívat na ty modely, které se chystají, buší na dveře, nebo už v nich stojí.




Samsung Galaxy Tab


Jedním z takových je horká novinka Samsung Galaxy Tab, který byl žhavým tématem na letošním IFA v Berlíně. Jeho 7" obrazovka má rozlišení 1024 x 600 bodů a mozkem se stal procesor Cortex-A8, který má k dispozici grafické jádro PowerVR SGX540, 512 MB RAM a také 16 nebo 32 GB úložného prostoru rozšiřitelného o další gigabajty pomocí slotu microSD. Dočkáme se rovněž Bluetooth 3.0, 2.5G i 3G, Wi-Fi 802.11n a dvou webových kamer. OS Android 2.2 není překvapením a ten je doplněn o rozhraní TouchWiz.




HP Zeem (zdroj: Engadget)


Horkou novinkou posledních dní je Hewlett-Packard Zeen, který zaútočí na Galaxy Tab svým rovněž 7" panelem, jenž má překvapivě využít starší Android 2.1, ovšem obohacený o rozhraní TouchSmart. Dle posledních informací se má na trh dodávat v jednom balení s tiskárnou PhotoSmart eStation C510.

Mezi další podobné produkty patří třeba ViewSonic ViewPad 7, Toshiba Folio 100, BenQ nReader R100, LG Optimus Pad a pak tu bude i řada ne tak známých výrobců a produktů jako Innoversal Latice ARM, NotionInk ADAM, Velocity Micro Cruz Tablet, či tablet od Hannspree. V příštích měsících tedy bude jistě z čeho vybírat.




Tegatech TEGA v2 s Windows 7 (zdroj: TCMagazine)


Co bude ale ke kombu ARM+Android tvořit konkurenci? Třeba MSI sice chystalo svůj WindPad 100 s procesory Intel Atom a Windows 7, ovšem my již víme, že tato firma společně s Asusem nehodlá nakonec podobné produkty v blízké době vypustit. Tím tato platforma dozajista utrpí, ovšem to neznamená, že si podobné produkty nebudeme moci koupit. Příkladem může být TEGA v2 od firmy Tegatech využívající procesor Atom N455, 1 GB RAM, až 64GB SSD, grafické jádro GMA 3150, což je až na SSD naprosto klasická netbooková výbava.




Neofonie WeTab


A nakonec zmíníme novinku v podobě chystaného tabletu WeTab od německé firmy Neofonie. Ten totiž bude mít také procesor Atom ve verzi N450 a k tomu 11,6" obrazovku s rozlišením 1366 x 768, až 32GB SSD, webkameru, akcelerometr, HDMI, apod. Operačním systémem ovšem nebude Windows 7, ale MeeGo od firem Intel a Nokia. Dalším podobným produktem bude Quanta Redvale.




Tablet Nokia s MeeGo (zdroj: Engadget)


Systém MeeGo budou využívat také pochopitelně tablety od Nokie, ovšem ten podporuje vedle x86 i platformu ARM, a právě na té by měly být tablety Nokia postaveny. Co se týče Intelu, pak o jeho vlastních tabletech se rovněž spekuluje, ovšem u nich je jasné, že by zůstaly věrny hardwaru svého výrobce.

Vánoční trh tedy patrně bude ve znamení tabletů a je jasné, že o místo pod stromkem se výrobci budou muset poprat. Pro zákazníky je to dobrá zpráva, neboť o jejich peněženky se válčí zpravidla cenou a kvalitou nabízeného hardwaru i služeb. Marketingová oddělení si ale už jistě chystají zaručené zabijáky iPadu s těmi nejlepšími parametry. My však už víme, co můžeme očekávat, a tak se nenecháme tak lehce ošálit.
reklama