reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce světem tabletů

28.4.2011, Jan Vítek, článek
Průvodce světem tabletů
V těchto dnech probíhá tabletová mánie, kterou odstartoval nejen příchod Apple iPad, ale i další události a celkový vývoj v IT průmyslu. My si připomeneme nejen nedávnou minulost, ale půjde i o to, co nás čeká v brzké budoucnosti. Doplněno o 3 nové kapitoly.
Za poslední půlrok od publikace průvodce světem tabletů se toho hodně událo, a tak nebude od věci, když si jejich vývoj shrneme. V září 2010 byl stále aktuální první iPad od Apple, horkou novinkou byl Samsung Galaxy Tab a výrobci, kteří za žádnou cenu nechtěli zůstat pozadu, chystali vlastní modely, které většinou stavěli na hardwaru s architekturou ARM a operačním systému Google Android.



Pokud si mohu dovolit malou generalizaci, tak lze říci, že se všichni zbláznili do malých počítačů s dotykovými obrazovkami osvobozených od nadvlády firem Intel a Microsoft, což se ukázalo i tak, že některé chystané tablety založené na Atomech a Windows 7 výrobci rušili.


Intel a Microsoft - impéria vrací úder


Tablety s platformou "Wintel", které stavěly a staví na procesorech Atom a OS Windows 7, ihned dostaly nálepku zastaralých, energeticky náročných a zkrátka "dinosauřích" produktů, jež ARM a Android zákonitě musí za pár měsíců smést z trhu. K tomu mají rozhodně své předpoklady dané nízkou spotřebou, velmi dynamickým rozvojem a otevřeností.





Ovšem pozdější vývoj přeci jen ukázal, že firmy Microsoft a Intel rozhodně nesložily zbraně. Intel dále vyvíjí platformu Atom a chystá nové a lepší modely pod kódovými označeními Oak Trail, Cedar Trail, Medfield či Cloverview. Microsoft zase hned na začátku tohoto roku oznámil, že jeho další operační systém Windows 8 bude podporovat architekturu ARM a o Intel Oak Trail (a potažmo dalších platformách) se zase ví, že bude určen i pro Meego či Android 3.0 "Honeycomb".




Intel Oak Trail


Je tedy naprosto zřejmé, že tito dva IT mastodonti se snaží eliminovat slabiny ve své produktové nabídce, aby mohli konkurovat jiným konkurujícím firmám. Microsoft má soupeře jasného, a sice především Google a jeho Android, k němuž existují i alternativy v podobě MeeGo (společný projekt Intelu a Nokie) a Samsung Bada. A i když je Android dnes ve světě tabletů zdánlivě neohrozitelný, je třeba myslet na to, že Microsoft má ve světě desktopů a notebooků tu nejsilnější světovou základnu, která může miskami vah velmi zprudka zahýbat.

Společnost Intel má zase svou konkurenci ve firmách NVIDIA, Marvell, Qualcomm, Texas Instruments a potažmo dalších. Situace na trhu je zde v porovnání s x86 velmi odlišná, neboť zde figuruje více firem, které si vyrábí celé SoC (System on Chip) a Intel se nemůže těšit z nadvlády, kterou mu momentálně zajišťují ve světě x86 úspěšné procesory Sandy Bridge, stejně jako Microsoft nemůže mezi tablety dobře prosadit své Windows 7.


Apple - stále vepředu


Společnost Apple, která tabletománii v podstatě odstartovala, mezitím představila svou již druhou verzi tabletu iPad, a to pod prostým označením iPad 2. Ten navázal na velmi úspěšný první iPad, kterého se za 2 měsíce od oficiálního uvedení na trh prodaly 2 miliony. My nebudeme řešit věčný spor mezi příznivci a odpůrci této firmy a omezíme se na tvrzení, že Apple dobu tabletů nejen odstartoval, ale stále udává její krok. Jako obvykle totiž Apple dokázal poskytnout kvalitní hardware i softwarové zázemí, což ostatní výrobci jen horko těžko dohánějí a zdá se, že s novým iPad 2 jim Apple dále uniká.


Apple iPad 2

Svědčí o tom jednak výbava iPadu 2 v podobě procesoru A5 se dvěma jádry, a tedy dvojnásobným výpočetním výkonem a ještě silnějším grafickým výkonem při zachování stejných energetických nároků, nové "aktivní" pouzdro s magnety či další vylepšení. Apple si zkrátka jede svou cestou, kterou se snaží kopírovat především nepříliš známí výrobci levného hardware. Více známí výrobci se ale už snaží nabídnout něco vlastního a neotřelého, čímž může být například systém ovládání u produktové řady Acer Iconia.


A co další výrobci?


O jakých výrobcích bylo v našich končinách nejvíce slyšet? Vedle obligátního Apple a Samsung to byla firma ViewSonic (řada ViewPad), LG Electronics (Optimus Pad), Asus (Eee Slate a Eee Pad), Dell (Streak 7), HTC (Evo View), ECS (ElitePad), Lenovo (LePad) a další firmy jako Motorola, Pioneer, UMAX, mivvy, Sharp, AOC, atd. Krom toho lze i na našem trhu sehnat řada produktů od téměř neznámých výrobců, jako třeba MyPad (podobnost s iPad čistě náhodná) coby netbook uzavřený v těle tabletu a zmínit můžeme také testovaný SmartQ V7.




SmartQ V7


Vyplnilo se tedy, že stejně jako v případě netbooků se do výroby tabletů pustí i firmy, které předtím dělaly něco úplně jiného, a nástup těchto zařízení tak byl ještě urputnější. Svou příležitost také vycítili distributoři levného zboží, kteří se jako obvykle snaží kompenzovat pochybnou kvalitu nízkou cenou a nadšeným marketingem. My se ale budeme zabývat důležitými věcmi, tedy konkrétně tím, co zasáhlo svět tabletů v uplynulých měsících a co se do něj teprve zasáhnout chystá.
reklama