reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce vypalováním - LightScribe

15.5.2006, Jan Dedek, článek
Průvodce vypalováním - LightScribe
Je to asi měsíc zpět, co jsme se podívali na zoubek technologii LabelFlash. Dnes se podíváme na jejího konkurenta, a to technologii LightScribe. Tato technologie je rozšířenější než LabelFlash, respektive seženete více vypalovaček, které ji podporují. V dnešním článku se podíváme trochu do historie, povíme si co budeme potřebovat k úspěšnému vytvoření popisku a nebude chybět ani pár testů. Aktualizováno.
Jak už bylo uvedeno v předcházejících odstavcích, použijeme k vytvoření popisku program Nero CoverDesigner 2.3.1.3 z Nera 6.6.1.4, protože v Neru 7.2.0.3b byla technologie LightScribe nefunkční. Jako druhý si vytvoříme popisek v programu SureThing CD/DVD Labeler 4.3.0.196.


Nero CoverDesigner



Ještě než se pustíme do samotného vypalování, podíváme se na některá nastavení a diagnostiku LightScribe. V menu programu se nalézá položka File - Preferences (v české verzi Soubor - Nastavení) a po jejím odkliknutí přejděte na položku LightScribe. Zde si můžete nastavit kvalitu popisku, vybrat vypalovačku a nastavit si velikost šablony v dpi.



V menu Help (Nápověda) se nachází položka About LightScribe, je to jakási diagnostika systému LS. Dozvíte se, kdo je výrobcem mechaniky, její označení, verzi firmwaru, verzi ovladače LightScribe a v neposlední řadě číselné označení výrobce disku (v tomto případě je to CMC Magnetics).



Vytváření popisku můžete spustit z Nera přes ikonku LS, nebo můžete spustit přímo Nero CoverDesigner. Jak už bylo řečeno v článku o vytváření popisků technologií LabelFlash, je nejlepší vytvořit si to, co chceme dostat na médium, v nějakém grafickém editoru. Možnosti NCD jsou opravdu určené jen pro vytváření jednoduchých popisků.



Naimportovaný obrázek si můžete před samotným vypálením ještě prohlédnout, abyste měli představu, jak asi bude ve skutečnosti vypadat.



Po spuštění samotného vypálení popisku se otevře dialog, kde si můžete zvolit kvalitu, při zvolení Best bude vytváření výše zobrazené předlohy trvat asi 20 minut, při nastavení Normal asi 15 minut a při nastavení Draft asi 9 minut.



Pak už stačí počkat si jen na výsledek:






Jak vypadá vypálený popisek si ukážeme v kapitole s testy a předem musím říci, že jsem byl zklamán.
reklama