reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První 10nm procesory Intel přijdou příští rok

21.1.2016, Jan Vítek, aktualita
První 10nm procesory Intel přijdou příští rok
A za nimi budou následovat dvě další generace 10nm procesorů, což ukazuje, že strategie Tick-Tock už v podstatě neplatí. V roce 2018 tak nastoupí generace Ice Lake a v roce 2019 pak Tiger Lake, obě stále 10nm.
Strategie firmy Intel s označením Tick-Tock počítala s tím, že v jeden rok firma představí novou výrobní technologii, na níž postaví generaci procesorů se stejnou architekturou jako u té předchozí a pak v dalším roce využije onu výrobní technologii pro další generaci procesorů s podstatně vylepšenou architekturou. Jenomže Intel už není schopen každé dva roky připravit nový výrobní proces a zároveň nechce přeskakovat procesorové generace, respektive stále počítá s tím, že v každém roce vypustí novou. Nedávno totiž zkusil v podstatě přeskočit (až na dva modely) desktopovou generaci Broadwell a dle finančních výsledků to nebyl dobrý nápad.





V tomto roce by tak dle Tick-Tock měla být připravena 10nm generace procesorů, ovšem to nehrozí, čili bude následovat třetí 14nm generace Kaby Lake (po Broadwell a Skylake). Nový výrobní proces nastoupí v příštím roce a budou na něm založeny procesory Cannonlake, od nichž bychom tedy dle dosavadní strategie neměli očekávat velké změny architektury, ale nyní už to vůbec nemusí platit. Následovat pak mají ještě přinejmenším dvě další 10nm generace: Ice Lake v roce 2018 a Tiger Lake o rok později. Pokud se tedy vyplní sliby společnosti TSMC, pak by technologická nadvláda Intelu už přinejmenším neměla být tak výrazná, což je dobrá zpráva především pro AMD.





Intel již potvrdil, že Kaby Lake si chystá jako třetí 14nm rodinu procesorů na druhou polovinu tohoto roku, takže je zřejmé, že ty svedou přímý souboj s novými procesory AMD Zen. Intel založí své Kaby Lake na architektuře procesorů Skylake, ale slibuje několik "klíčových vylepšení týkajících se výkonu". První 10nm procesory Cannonlake mají následovat o rok později, tedy také v druhé polovině roku a díky novému procesu se projeví především vyšší výkon a poměr výkonu a spotřeby.





Nicméně 10nm proces má být plně vyspělý až v roce 2018, a tak je možné, že nabídka 10nm procesorů nebude v příštím roce zrovna široká a bude obsahovat především drahé mobilní modely, ale to jsou jen čiré spekulace. Procesory Ice Lake dle nezaručených informací mají opět obsahovat FIVR (Fully Integrated Voltage Regulation), aby si samy mohly regulovat napětí, což je funkce, o kterou aktuální Skylake a chystané Kaby Lake přišly. O Tiger Lake zatím nevíme vůbec nic, tedy krom toho, že to bude 10nm obdoba Kaby Lake.

Uvidíme, zda bude společnost TSMC schopna splnit své sliby a je třeba poznamenat, že v jejím případě musíme být obezřetní. Co se týče jejího 10nm procesu, pak ten by měl být zakrátko připraven pro výrobu prvních vzorků, čili můžeme říci, že TSMC je v jeho vývoji na tom podobně jako Intel. Pak ale TSMC chystá 7nm proces již na první polovinu roku 2018 a v roce 2020 chce spustit výrobu 5nm procesem. Jenomže tyto technologie nemůžeme srovnat jen na základě těchto údajů, neboť záleží na konečné velikosti elementů, kvalitě tvořených tranzistorů, nákladech, výtěžnosti a dalších faktorech. Jak Intel uvádí, jeho 10nm proces má být v porovnání s tím od TSMC mnohem kvalitnější. Samotný Intel se chystá přejít na 7 nm v roce 2020 a pak na 5 nm o dva roky později.

Zdroj: wccftech
reklama