reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První Intel Optane se objeví po boku Kaby Lake

13.6.2016, Jan Vítek, aktualita
První Intel Optane se objeví po boku Kaby Lake
Server Benchlife.info zase jednou zveřejnil roadmap, která se tentokrát týká technologií Intelu pro úložná zařízení. Jedná se o vývoj od pamětí 2D NAND až po zbrusu nové a očekávané 3D XPoint, a tedy zařízení Intel Optane.
Paměti 3D XPoint od Intelu a Micronu mají být schopny zastínit dnešní NAND Flash v podstatě ve všech běžně srovnávaných vlastnostech. Mají být výkonnější i trvanlivější a s výhledem na dosažení vyšších kapacit. Označují se také za paměti, které jsou na půl cesty mezi DRAM a 3D NAND Flash, ovšem pochopitelně půjde o stálé paměti, které nebudou potřebovat jako DRAM být pod napětí, aby si udržely uložené informace. Mohou tak skončit jako náhrada za existující SSD nebo i jako další vrstva mezi SSD a DRAM, to tedy než bude cena 3D XPoint s NAND Flash alespoň srovnatelná.





Co nám řekne odhalená roadmap Intelu, kterou přinesl server Benchlife.info? Podívat se můžeme na vývoj od konce roku 2015 po začátek příštího roku, 2017, který se týká mainstreamu, pracovních stanic a pak i nové oblasti System Acceleration. V případě mainstreamu tu máme prostá SSD v podobě 2,5" SSD i M.2 karet pro rozhraní SATA. Zde figurují už známé modely Intel SSD 535 a 540, přičemž zde je jasně vidět posun od 2D NAND s buňkami MLC ke stejným pamětem, ale s buňkami TLC. To je pro Intel v podstatě nutnost, aby mohl ostastním firmám konkurovat také cenou, neboť 2D NAND TLC jsou aktuálně nejlevnější paměti svého druhu.

Nicméně ještě do mainstreamu se mají zařadit zbrusu nové a ještě neohlášené SSD Pro 6000p a 600p, které využijí 3D NAND s buňkami TLC a především rozhraní PCIe 3.0 x4, takže půjde o konkurenci pro M.2 SSD od firmy Samsung a podobné. K 3D pamětem se ostatně dle plánu posune i slabší mainstream Intelu, ale to až někdy příště. Stále ale půjde o SSD pro SATA.





Dále tu máme nadšence a SSD pro pracovní stanice, kde dnes vládnou Intel SSD 750, jež si vedou velice dobře. Ty využívají ještě staré 2D NAND s buňkami MLC, což se má na přelomu tohoto a příštího roku radikálně změnit. Vidíme totiž dvě nové řady Mansion Beach a Brighton Beach, obě s technologií Intel Optane (čili s 3D XPoint), podporou NVMe, a tedy i PCIe. Rozdíl je mezi nimi ten, že první využijí 4 linky PCIe 3.0 a druhé pouze dvě. S příchodem platformy CNL (čili Cannonlake) se Mansion Beach dočkají revize a Brighton Beach nahradí Carson Beach, a to již také se 4 linkami.

Nakonec roadmap ukazuje tzv. System Acceleration, pod čímž si můžeme představit právě SSD sloužící pro urychlení přístupu k datům. Pod tím by si jeden asi představil taková SSD, která budou výrazně výkonnější než dnešní modely s NAND Flash pro PCIe 3.0 x4, ale roadmap ukazuje, že první generace Stony Beach bude určena jen pro dvě linky PCIe 3.0 a pak tu bude Carson Beach se čtyřmi chystaná pro éru Cannonlake.





Uvidíme někdy příště, co konkrétního Intel připraví, v jaké podobě a pro jaká zařízení. Pro nás je nyní důležité zjištění, že se paměti 3D XPoint ihned po svém uvedení na trh dostanou také do zařízení, která nahradí dnešní SSD 750. To znamená, že sice nepůjde o nejlevnější SSD, ale koupit si je bude moci i bežný zákazník pro své domácí PC.

Zdroj: Benchlife.info
reklama