reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První malware Thunderstrike 2, který útočí na firmwary Apple Mac

4.8.2015, Milan Šurkala, aktualita
První malware Thunderstrike 2, který útočí na firmwary Apple Mac
Počítače Apple Mac jsou obecně považovány za bezpečnější než klasická PC. Přesto byl vědci vytvořen nový druh malwaru, který dokáže tyto počítače napadnout, a to dokonce jejich firmware. Ani přeinstalování operačního systému tak nepomůže.
Protože klasických PC je mnohem více než Maců, není divu, že jsou také častěji napadány a obecně jsou brány jako méně bezpečná platforma. Přesto se ukázalo, že ani Macy nejsou úplně bezpečné a v podstatě většina zranitelností, na které trpí PC, sužuje i tyto počítače. O výzkum v této oblasti se zasadili vědci Xeno Kovah (bezpečnostní konzultant a majitel společnosti LegbaCore) a Tramell Hudson (bezpečnostní inženýr).


Apple iMac


Ti totiž vytvořili malware Thunderstrike 2, který je schopen infikovat samotný firmware těchto zařízení (EFI). Tato část počítače (obdoba BIOSu u PC) totiž není kontrolována antivirovými programy a navíc i po reinstalaci operačního systému tak škodlivý software zůstává v počítači. Řešením je buď takový počítač vyhodit nebo přeflashovat samotný firmware počítače, což nemusí být zrovna snadná záležitost. Problém je způsoben tím, že výrobci obvykle tuto část počítače příliš nechrání a nebývá dostatečně zabezpečena proti přepsání nesprávným firmwarem, který nepochází od výrobce.

Zajímavostí je i to, že už v minulém roce byl proveden výzkum na téma bezpečnosti BIOSů a nyní se ukázalo, že z šesti bezpečnostních děr, které trápí klasická PC, jich pět ohrožuje i Apple Mac. Jedna oprava už spatřila světlo světa, druhá byla opravena částečně. Tři je ještě pořád nutno vyřešit. I tyto bezpečnostní díry byly použity ke tvorbě malwaru Thunderstrike 2. Ten je zákeřný nejen v tom, že se schová do firmwaru, ale také tím, že se velmi snadno může šířit dál např. pomocí úpravy firmwarů USB disků, externích disků nebo třeba některých síťových prvků (např. přes Apple Thunderbolt Ethernet adapter).
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama