reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První testy mobilního procesoru Intel Yonah

2.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
První testy mobilního procesoru Intel Yonah
Procesory Intel Pentium M (Dothan) jsou velmi žádaným zbožím díky jejich poměrně slušnému výkonu i nízké spotřebě, přestože vychází z poměrně zastaralého Pentia III. To sebou nese trochu slabší výkon například při převádění videa. Dvoujádrové...
Procesory Intel Pentium M (Dothan) jsou velmi žádaným zbožím díky jejich poměrně slušnému výkonu i nízké spotřebě, přestože vychází z poměrně zastaralého Pentia III. To sebou nese trochu slabší výkon například při převádění videa. Dvoujádrové 65nm procesory Pentium M (Yonah) je mají nyní nahradit. Budou sice využívat stále 479-pinovou patici, ale kompatibility se bohužel nedočkáme (jeden "blbý" pin je o políčko vedle). Rovněž je nutný novější chipset i945.

Testy probíhaly na desktopové desce určené však pro mobilní procesor Yonah. Výhodou procesoru je to, že 65nm proces zaručuje poloviční velikost jádra, takže dvojice jader v Yonahu má prakticky tutéž velikost co jádro Dothanu. Z toho vyplývají rovněž stejné výrobní náklady.

Paměť L2 cache má velikost 2MB, narozdíl od Dothanu je však společná pro obě jádra, nejde tedy o žádnou slepeninu dvou zmenšených Dothanů. Rovněž byla přidána podpora SSE3 instrukcí. Smůlou bylo pouze to, že byla k dispozici 2GHz verze Yonahu a 2,13GHz Dothanu, což srovnání trochu zkresluje.



Bohužel nebyl otestován dostatek reálných aplikací, jen benchmarky, takže výsledek nemá valnou vypovídací hodnotu. Vypadá to však, že v kódování videa si značně polepšil.



Zde už jsou konečně reálné testy. Je vidět, že Yonah není žádné ořezávátko a téměř se dotahuje na Athlon 64 X2 3800+. Zajímavé je i srovnání spotřeby. Zatímco v klidu měly tyto dva systémy (Yonah vs. X2 3800+) ne až tak výrazně rozdílnou spotřebu 92W versus 109W, při zátěži už to bylo 108W proti 144W. Tedy, při plné zátěži má Yonah nižší spotřebu než Athlon 64 X2 v klidu. Je jen škoda, že Yonah nebude disponovat 64-bitovými instrukcemi.

Zdroj: www.anandtech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama