reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První velká aktualizace pro PS5 přichází. Bez funkcí, na které hráči čekají

13.4.2021, Jáchym Šlik, aktualita
První velká aktualizace pro PS5 přichází. Bez funkcí, na které hráči čekají
Sony zítra uvolní první větší update pro PlayStation 5. Přináší možnost uložení her na externí USB disk, sdílení her mezi PS4 a PS5 prostřednictvím Share Play i další sociální funkce. Přesto bude tato aktualizace pro řadu majitelů zklamáním.
PlayStation 5 se po loňském uvedení na trh stal velmi žádaným zbožím, za které si hráči často neváhají připlatit. Konzole stále nejsou skladem a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se krize měla v blízké době vyřešit. Pokud ovšem patříte ke šťastlivcům, kterým se podařilo ulovit nový PlayStation, můžete si od 14. dubna 2021 stáhnout první velkou aktualizaci firmwaru. Ačkoliv přináší několik zajímavých funkcí a vylepšení, neřeší největší problémy PS5.
 
Sony totiž svou konzoli vypustilo na trh jako „nedodělek“. Mezi očekávané funkce, které mohou majitelé v současné době vyhlížet, patří rozšíření úložiště pomocí SSD disku pro slot M.2, automatické přepínání mezi HDR a SDR, variabilní obnovovací frekvence (VRR) nebo výstup v rozlišení 8K. Ani jednu z těchto funkcí ovšem dubnový update nepřidává. Co naopak přidává je možnost ukládání her na externí disk USB. Tímto způsobem můžete své tituly zálohovat a ušetřit místo na interním SSD.
 
 
Úložiště musí mít kapacitu 250 GB až 8 TB a splňovat standard SuperSpeed USB 5 Gbps (nebo novější). Zároveň není možné používat více úložišť najednou nebo k jejich připojení používat USB hub. Před prvním použitím bude potřeba disk formátovat přímo v nastavení PS5. Na externím úložišti sice můžete skladovat hry pro PS5 a PS4, ale hrát lze pouze tituly vytvořené pro starší generaci konzole. Pro hraní PS5 her je nejprve nutné data zkopírovat do interního SSD, což je ovšem stále rychlejší, než kdybyste hru museli znovu stahovat z internetu.
 
Funkce Share Play nově propojuje hráče s PS4 a PS5. To znamená, že hráči mezi sebou mohou sdílet herní obrazovku bez ohledu na generaci konzole. Na PS4 si dokonce můžete vyzkoušet hry z PS5 tím, že kamarádovi virtuálně předáte ovladač nebo si zahrajete společně. Díky nové žádosti o připojení by mělo být odeslání pozvánky ke hře rychlejší než dříve. Sony také vylepšilo nabídku Game Base, která nyní nabízí snadné přepínání mezi partami a přáteli. Navíc si můžete vypnout nebo zapnout notifikace pro každou partu, jejímž jste členem.
 
 
Další novinkou je vypnutí herního chatu nebo úprava hlasitosti pro jednotlivé hráče, což řeší problémy s rozdílným nastavením mikrofonu. Přibyla automatická aktualizace her v době, kdy je konzole zapnutá nebo v režimu spánku. Díky tomu můžete mít vždy k dispozici aktuální verzi hry, ale tuto možnost musí povolit také vývojáři jednotlivých titulů. Potom Sony přidalo nové možnosti prohledávání knihovny a skrytí vybraných titulů, zvětšení obrazovky nebo novou obrazovku pro statistiky a nastavení trofejí.
 


reklama