reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: David Kropáč z GIGABYTE

29.2.2008, Karel Polívka, rozhovor
Rozhovor: David Kropáč z GIGABYTE
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly společnosti Gigabyte - odpovídal David Kropáč, marketingový a PR manažer pro ČR a SR.
Další rozhovor ze série Ptáme se za vás, v němž jste mohli pokládat otázky přímo vy - čtenáři Světa hardware, se týkal společnosti Gigabyte. A kdo vlastně odpovídal?


David Kropáč se představuje


Pracuji na pozici marketingového a PR (public relations) manažera společnosti GIGABYTE UNITED INC. v České republice a na Slovensku. V oblasti IT se pohybuji od roku 2000, z toho poslední dva roky ve společnosti GIGABYTE.

GIGABYTE UNITED INC. je dceřiná společnost GIGABYTE TECHNOLOGY Co., Ltd., se zaměřením na značkové základní desky a grafické karty GIGABYTE.

Aby GIGABYTE UNITED INC. vyhověl požadavkům a trendům dnešního vysoce konkurenčního, rychle se měnícího trhu a pokračoval v přizpůsobování technologií širokému spektru digitálních řešení, využívá plně své klíčové zdroje včetně výzkumného a vývojového týmu stejně jako profesionálního prodejního a marketingového týmu.


David Kropáč, marketingový a PR manažer Gigabyte pro ČR a SR


O společnosti Gigabyte


V tomto roce bychom se rádi zaměřili na úsporu energie a ochranu životního prostředí a navázali tak na rok 2005, kdy GIGABYTE uvedl historicky první ROHS základní desku. O šest měsíců později uvedl základní desky série Ultra Durable postavené na chipsetu Intel® P965 osazené pouze pevnými bezkapalinovými kondenzátory a v květnu 2007 představil GIGABYTE sérii základních desek Ultra Durable 2 s japonskými Lower RDS (On) MOSFETy, které nezatěžují životní prostředí i produkují méně tepla, a s feritovými indukčními cívkami, jež zamezují plýtvání energií, kterou potřebuje CPU.

A právě díky kvalitním komponentům jsme schopni v tomto roce uvést nové technologie jako Dynamic Energy Saver a pomoci tak uspořit našim zákazníkům značnou část nákladů za elektrickou energii, snížit provozní teplotu našich produktů a ještě více zvýšit jejich životnost.

Vím, že čtenáři a přispěvovatelé do diskuzí na www.svethardware.cz jsou zvídaví, bystří a také se velmi dobře orientují v odborné tématice. To je pro mě o důvod víc se těšit na vaše otázky ohledně čehokoli, co má se společností Gigabyte nějakou spojitost. Budu se snažit odpovědět na jakoukoliv otázku ať už technického, či jiného charakteru. S tvorbou odpovědí mi v případě potřeby ochotně pomohou kolegové z technické podpory.



Jak šlo pokládat otázky?


Po dobu 7 dní bylo možné pomocí jednoduchého formuláře psát otázky do odpovídajícího tématu na našem fóru, kde je mohli ostatní registrovaní čtenáři hodnotit (Zajímavé/Nezajímavé). Pod každou otázkou se zobrazovalo i její aktuální skóre a kdo ji hodnotil. Po uplynutí jednoho týdne bylo téma uzamčeno, redakce vybrala 10 otázek s nejlepším skóre, přidala případně vlastní otázky a zaslala je k zodpovězení.

Pokud chcete nahlédnout na všechny navržené otázky pro tento rozhovor, přejděte na:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14519-david-kropac-marketingovy-a-pr-manazer-gigabyte




1. otázka od: Danny


Rád bych se zeptal ohledně vašeho zaměření na úsporu energie a ochranu životního prostředí, na Váš nejnovější software Dynamic Energy Saver (DES). Nedávno jsem si koupil Vaší novinku základní desku právě s DES, ale ani v manuálu ani nikde na netu jsem nezjistil jak to funguje ve spojení s overclockem.Po nainstalování DES, to po mně chtělo resetovat všechny frekvence, tak jsem to raději odinstaloval. Udělal jsem dobře?

U dnešních procesorů (jednoduchý OC) přijít o 1 GHz kvůli pár Wattům by nebyl moc dobrý nápad.

Doplňující komentář: WinXP SP2, základní deska: EP35C-DSR (ver.2.1), procesor: E6600 2,4Ghz @ 3,4Ghz, GK: 8800 GTS 512MB, 2GB RAM 800Mhz

David Kropáč: Dynamic Energy Saver (dále jen DES) je technologie, která nalezne využití především v domácích počítačích, státní sféře a podnicích, kde je schopna podstatně redukovat náklady za elektrickou energii. DES je jak softwarové, tak i hardwarové řešení schopné flexibilně využívat napájecí fáze procesoru. Při střihu videa, hraní náročnějších her, prostě tam kde je procesor vytížený je efektivita spotřeby velmi dobrá. V tomto případě je v podstatě jedno jestli je deska dvou, nebo čtyř, šesti, osmi, případně dvanácti fázová a umí, či neumí flexibilně zapojovat napájecí fáze (z hlediska efektivity napájení). Ovšem v případě, že počítač většinu času pracuje v kancelářských aplikacích, na internetu, či jde o datový, příp. jiný server, kde je procesor většinu času minimálně zatížen se u DES napájecí fáze zapojují flexibilně podle momentální potřeby. Nedochází tak ke ztrátě zbytkové energie a efektivita napájení je o mnoho vyšší.

DES je možno používat pouze bez přetaktování. Pokud nastavíte v BIOSu jiné hodnoty a zvýšíte si takt procesoru, budete po najetí systému upozorněni utilitou DES, že si máte nastavit zpět výchozí hodnoty, jinak nebudete moci využívat technologii dynamic energy saver. Tedy k otázce, ano udělat jste dobře.



2. otázka od: Wixen


Plánuje se zavedení označení různých revizí grafických karet a základních desek přímo do P/N čísla? Prodejci většinou uvádějí nějaký obecný název, ale i P/N produktu. Ve stávajícím značení P/N není revize uvedena a tudíž se stejným P/N mohu dostat různou revizi karty. Odpadly by tím problémy s dotazy na prodejce jestli mají skladem už tu a tu revizi. (viz. např. vaše velice oblíbený MB GA-P35-DS3 rev. 1.0,2.0,2.1)

David Kropáč: Přímo do názvu produktů není možné toto číslo revize v současnosti zakomponovat. V logistické části distribuce se s těmito údaji pracuje. Distributoři tuto informaci mají, někteří ji poskytují dále.



3. otázka od: Jarow


Planujete rovnako ako usporne MB zaviest aj usporne graficke karty.

Doplňující komentář: Napriklad z pohladu spotreby optimalizovat HD 3870. Pri 2D doladit minimalnu spotrebu aj za cenu znizenia vykonu.

David Kropáč: V brzké době bude uvedena technologie Gamer HUD (HEAD’S UP DISPLAY), spolu unikátním hardwarovým designem, obsahujícím speciální čip Voltage Gear Overdrive. HUD bude opravdovou „peckou“ pro všechny, kdo se zajímají o přetaktování GPU a zároveň umožní snížit spotřebu grafické karty použitím technologie Dynamic Energy Saver, která bude šetřit energii tehdy, když karta nebude v 3D zátěži.



4. otázka od: mech13


Má Gigabyte v plánu uvést grafické karty s momentálně jedním z nejlepších chladičů ArcticCooling Accelero S1/S2?

David Kropáč: Jdeme cestou vývoje vlastních chladičů. Příští týden bude uveden zcela nový model pasivního chlazení s technologií Multi-Core cooling, osazený čtyřmi heatpipy, který bude využívat podobně jako u předchozích modelů přirozeného proudění vzduchu uvnitř počítačové skříně. V brzké době by měl být tento chladič na grafických kartách 9600GT.

Rovněž některé nové modely aktivně chlazených grafických karet budou mít nový design chlazení využívající taktéž heatpipe. Dle mého názoru budou tyto chladiče patřit k tomu nejlepšímu na trhu.



5. otázka od: Kane


Na veřejnost prosakují informace o tom, že i firma Gigabyte začne dodávat na trh přímého konkurenta k Asus EEE PC. Můžete to tady trochu rozvést, hlavně z hlediska dostupnosti na českém trhu?

David Kropáč: Tyto sub-notebooky jsou nyní velmi populární, bohužel z titulu mé funkce vám momentálně nejsem schopen říci nic podrobnějšího. V případě zájmu jak čtenářů, tak redakce svethardware.cz o toto téma, můžeme zkusit zjistit více na letošním Cebitu v Hanoveru.



6. otázka od: eraser


Kde sídli team, ktorý je zodpovedný za technické inovácie dosiek Gigabyte a za návrh jedinečných funkcií, ktoré často nevidno u konkurencie. O akých odborníkov sa jedná a odkiaľ čerpajú námety pre tieto "vychytávky"? Ide o špeciálne vytvorenú skupinu ľudí?

David Kropáč: Vývoj (RND) sídli na Taiwanu. Adresa je:
GIGABYTE UNITED INC.
8F, No.6, Bau Chiang Road
Hsin-Tien, Taipei 231, Taiwan

Jedná se o velmi početné týmy zabývající se jen a pouze vývojem a následným zdokonalování produktů. Kuriózní na těchto lidech (jestli se tak dají nazývat) je fakt, že RND funguje 7 dní v týdnu a to non-stop. RND se zavírá jen na Čínský nový rok, ale i přesto tam v té době vždy někoho potkáte.

Doplňující komentář: Rád by som sa pána Davida Kropáča spýtal na jeho pôsobenie v IT oblasti od roku 2000 do 2006, ak to nie je tajomstvo. Ďalej by ma zaujímalo odborné zameranie pána Kropáča počas štúdia a čomu sa venuje vo voľnom čase.

David Kropáč: Tajemství to určitě není, jen nevím zda tu mohu dělat reklamu. Šlo o významnou českou IT společnost, shodou okolností rovněž distributora produktů GIGABYTE. Nejvíce času jsem pracoval na pozici produktového manažera. Zaměření studia bylo z velké části právě do oblasti marketingu a volný čas vyplní dvě mé děti, počítače, příp. dobrá kniha.



7. otázka od: Pavel Boček


Nezvažuje Gigabyte v rámci základních desek spolupráci s některým z výrobců chlazení, jako tomu v poslední době často bývá u grafických karet (alespoň ze strany jiných AIB partnerů). Nové čipové sady se hřejí stále více a dále zvětšovat pasivní chlazení pomocí heatpipe již asi nebude moc možné, když už i nyní občas může překážet. Věžovité chladiče čipových sad (příkladem může být Thermaltake HR-05) jsou v případě teplejších čipsetů poměrně oblíbené a takto by zákazníci zbytečně nemuseli chladič kupovat nadvakrát (jednou SilentPipe a podruhé nějaký na výměnu) a Gigabyte by ušetřil finance za návrh vlastních chladičů.

David Kropáč: Výroba čipsetů má své technologické limity, což je jeden z důvodů, proč by k žádnému výraznému nárůstu teplot nemělo dojít. Heatpipe technologie poskytuje dostatečný chladící výkon a má i tu výhodu, že ji lze použít nejen k odvodu tepla z čipsetu, ale i jiných tepelně namáhaných částí základní desky (např. z mosfetů, které tvoří součást napájení procesoru). Ostatně zmiňovaný Thermaltake HR-05 tuto technologii také využívá.

Schopnost vytvořit vlastní návrh chladiče a dlouholeté zkušenosti v tomto odvětví jsou jedním z našich velkých benefitů. Myslím, že věžovité chladiče jsou určené spíše nadšencům a nejrůznějším kutilům, do masové produkce se ve spojitosti se základními deskami nejspíše nedostanou.



8. otázka od: Pavel Boček


Bude Gigabyte vydávat v blízké budoucnosti grafické karty s rozhraním DiplayPort? Kolují zvěsti o tom, že řada GeForce 9600 by jej měla mít, co je na tom pravdy? A v případě, že nějaké karty DisplayPort mít budou, budou to i karty AMD (ATI), které za ním stojí, nebo paradoxně stále jen NVIDIA?

David Kropáč: Situaci ohledně DisplayPortu bedlivě sledujeme a snažíme se mapovat trh. Záleží hlavně na penetraci monitorů, které jsou tímto rozhraním vybaveny. V momentě, kdy tato penetrace překročí hranici 5%, dojde k zavedení DisplayPortu do výroby. Předběžně lze očekávat, že k tomu dojde v průběhu třetího kvartálu letošního roku.



9. otázka od: Drake


Kdy plánuje GIGABYTE uvést základní desky s chipsetem AMD 790FX + SB700? (v současnosti nabízíte pouze s SB600). Od ostatních výrobců se už začínají objevovat.

David Kropáč: První základní deska se southbridgem SB700 a čipsetem AMD 790X, která se objeví na trhu, bude model GA-MA790FX-DS5 v revizi 2.0, a to přibližně v polovině měsíce dubna. V současnosti jsou na trhu, nebo v rozmezí několika málo dní budou modely MA78GM-S2H a MA74GM-S2H.



10. otázka od: Drake


Všiml jsem si, že některé vaše desky s chipsetem AMD790FX mají uvedenou maximální osaditelnost pamětmi na 16 GB. Tzn. 4 GB / DIMM. Zatím jsem nenašel výrobce, který by takové moduly vyráběl ve variantě unbuffered, non-ECC. Nemáte nějaké informace, kdy by se takové DIMM mohly objevit a jestli budou kompatibilní s vašimi deskami? Trochu mě překvapilo (až znepokojilo), že tuto výjimečnou vlastnost vůbec nepoužíváte k propagačním účelům.

Doplňující komentář: V doporučených otestovaných modulech zatím žádný 4GB není.

David Kropáč: 4GB moduly má v nabídce již více výrobců pamětí, namátkou třeba Kingston, bohužel cena 4GB modulu je více než dvojnásobná ve srovnání s dvojicí podobných 2GB modulů a prodejci je v cenících zrovna v hojné míře nemají. Zatím nejsou ani v námi doporučených otestovaných modulech, ale u kvalitních pamětí by neměl být problém. Spíše počítejte s tím, že pro využití 16GB paměti budete potřebovat 64bitový operační systém a nevím, zda na desktopu najdete dostatek aplikací, pro které tolik paměti využijete. Nicméně věřím, že většina distributorů bude schopna na objednávku paměťové moduly s kapacitou 4 GB sehnat (výrobci je nabízejí, mají k dodání) řekněme do jednoho až dvou týdnů. Nicméně nejde zatím o zcela běžné zboží, standardně se osazují 2 GB, v lepších sestavách 4 GB (tj. 2 x 2GB modul), prodejci tedy zásobu poměrně drahých 4GB modulů skladem nedrží a do ceníku je nedávají.



11. otázka od: Milan Šurkala


Při výběru základní desky do nového počítače jsem si všiml, že základní desky Gigabyte velmi často trpí problémem tzv. "cyklických restartů". Většinou po krátké době od koupě se deska začne sama od sebe restartovat, přitom tento problém postihuje jak uživatele, kteří taktovali, tak občas i ty, kteří jedou na tzv. "default" hodnotách. Chci se tedy zeptat, zda víte, v čem tkví problém (nejvíce se to jeví na chybu BIOSu, resp. nastavení napětí 1,8 V pro DDR2 moduly, jež potřebují napětí vyšší) a kolik procent kusů se vám přibližně v reklamačním řízení vrací.

David Kropáč: Pokud jde o "cyklické restarty", jak píšete, jde velmi často o kombinaci více faktoru. Ne vždy je výsledek zběžných testů zcela směrodatný a ne vždy je příčinou právě deska. Velmi často se za podobnými problémy skrývají ATX zdroje, někdy i levnější modely skříní (tlačítka, konektory, LEDky). Při řešení problémů naší podporou v ČR jde o nejčastější zdroj problémů v PC, jehož projevy bývají velmi pestré, řekněme od nahodilých restartů, pádu operačního systému (Windows bývají náchylnější), po problémy typu občas se ve Windows detekuje neznámé USB zařízení i když se nic nepřipojilo, případně špatně/vůbec se nedetekují připojené reproduktory (vybírám z těch kurioznějších). Z dosavadních zkušeností technické podpory v ČR se až 90 % problémů zákazníků daří řešit po e-mailu a z reakcí zákazníků vyplývá, že výměna zdroje u podobných problémů je často řešením (samozřejmě za jiný model jiného výrobce).

Pokud jde o statistiky reklamací, jde v průměru o asi 2-3 % prodaných desek, nicméně ne všechny reklamace jsou oprávněné, mnohdy jde o problém kombinace více prvků, jak jsem psal na začátku odpovědi na Váš dotaz, což při servisu nelze diagnostikovat. Jak jsem již uvedl, až 90 % problémů zákazníků, kteří se obrátí prostřednictvím distributorů na českou technickou podporu, se daří vyřešit, v těchto případech jde většinou o závady a problémy způsobené jiným komponentem (často zdroj, paměť), případně o špatnou volbu ovladačů při instalaci. Pokud zákazník nenapíše e-mail a desku přímo reklamuje, že je nefunkční, objeví se v té statistice jako reklamovaná (někdy zákazník reklamuje i několikrát desku s podobným problémem, než začne hledat chybu jinde).



12. otázka od: Jan Vítek


Kam se má ubírat IT průmysl v rámci snížení jeho neg. dopadu na životní prostředí a kde jsou ještě rezervy pro další aktivity v tomhle směru i kromě výroby energeticky více úsporných zařízení a zastavení využívání nebezpečných materiálů?

David Kropáč: Správnou cestou je nastolený trend tzv. zelených počítačů. Věříme, že tuto naši iniciativu podpoří i ostatní výrobci výpočetní techniky.



13. otázka od: Jan Vítek


Rýsuje se možná budoucí spolupráce s dalšími firmami z oboru, jako byl zkrachovalý pokus s vytvořením Gigabyte United s firmou Asus?

David Kropáč: Nemám žádné informace, které by tomu nasvědčovaly.



14. otázka od: Petr Popelka


Jakým způsobem jsou vybírány chladiče pro vaše základní desky - a to nejen pro High-End, ale i pro mainstream a Low-End? Například vaše základní desky s čipsetem AMD 690V/G disponují jen velmi malým pasivem, díky čemuž se pak při běžném provozu opravdu hodně zahřívají (viz naše recenze na SHW).

David Kropáč: Chladiče pro základní desky jsou vybírány na základě dlouholetých zkušeností našeho vývojového oddělení s ohledem na kompatibilitu a účel pro který je produkt určený. Konkrétně čipset AMD 690 má teplotní limit něco málo přes 90°C, přičemž teplota čipsetů základních desek s tímto čipsetem (které jsou určené hlavně do role multimediálních center) se běžně bez plného zatížení pohybuje okolo 50°C.



15. otázka od: Petr Popelka


Nedávno jste vydali novou sérii úsporných základních desek. Plánuje Gigabyte nějaký podobný krok týkající se úspory energie i do budoucna?

David Kropáč: Ekologie, úspora energie jsou a budou stěžejními tématy společnosti i v budoucnosti. Ovšem nyní je ještě předčasné zmiňovat konkrétní projekty. Momentálně je důležité komunikovat technologii DES (Dynamic Energy Saver), vysvětlit její výhody a rozšířit portfolium nabízených produktů.



16. otázka od: Karel Polívka


Máte v plánu provést něco se zlepšením rychlosti vašeho hlavního oficiálního webu na adrese www.gigabyte.com.tw (respektive tw.giga-byte.com)? Jeho je totiž dlouhodobě velmi špatná a hledat na něm nějaké informace pomocí jeho procházení je mnohdy něco, na co je třeba se obrnit notnou dávkou trpělivosti, přičemž často na to jednoduše ani není čas. Přitom stížností na jeho rychlost se mezi uživateli rozšiřují už poměrně dlouho - jsou k vidění například i v naší Laboratoři, kde její účastníci potřebují procházet různé weby výrobců.

David Kropáč: Máte naprostou pravdu, navýšení rychlosti se snažíme prosadit a věřím, že se to v brzké době povede realizovat. Dobrou zprávou je zřízení webu gigabyte.eu, který je hostovaný v Evropě a je podstatně rychlejší.



Závěrem


David Kropáč: Dovolte mi poděkovat čtenářům za jejich zájem a podnětné otázky. Věřte, že čas strávený nad odpověďmi, byl pro mě časem stráveným velmi příjemně. Redakci svethardware.cz za umožnění tohoto rozhovoru a v neposlední řadě kolegům, kteří mi pomáhali s tvorbou odpovědí.

Tímto za redakci a čtenáře SHW děkuji panu Kropáčovi za zodpovězení všech otázek.

Karel Polívka
šéfredaktor Světa hardware
reklama