reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: Milan Sedlák z ECOPRINTu

13.11.2009, Karel Polívka, rozhovor
Rozhovor: Milan Sedlák z ECOPRINTu
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly společnosti ECOPRINT - odpovídal Milan Sedlák, ředitel společnosti.
Další rozhovor ze série Ptáme se za vás, v němž jste mohli pokládat otázky přímo vy - čtenáři Světa hardware, se týkal společnosti ECOPRINT, dodavatele renovovaných tonerů a inkoustových kazet. A kdo vlastně odpovídal?


Milan Sedlák se představuje


Ve společnosti ECOPRINT, s.r.o. pracuji po celou její historii jako ředitel. Od počátku existence firmy mám na starosti obchodní strategii, určování směrů vývoje, sledování a spoluvytváření trendů v oboru. V posledních pěti letech je jeden z mých hlavních úkolů rozvoj a směřování největšího e-shopu zaměřeného na spotřební materiál pro kancelářskou techniku - www.ecoprint.cz. Práci na tomto e-shopu a její výsledky považuji za jeden z největších profesních úspěchů celé mojí kariéry. Všechno ale mohlo být úplně jinak...

Nemám totiž žádné ekonomické nebo IT vzdělání, jak by si leckterý čtenář těchto slov mohl myslet. Obor, v němž jsem vzdělán, nese hrdý název: mechanik seřizovač pro obráběcí stroje a linky. V roce 1992, kdy jsem ukončil vojenskou prezenční službu, se rozhodovalo o mojí profesní budoucnosti, aniž bych to samozřejmě býval tušil. Na půl roku jsem tehdy nastoupil jako vrtař na optické vrtačce do Adastu Adamov. Práce to byla krásná a jemná, ale už po několika měsících mi bylo jasné, že se svým životem a profesním zaměřením chci něco více, něco jiného a proto bylo třeba něco udělat.


Milan Sedlák – ředitel společnosti ECOPRINT

Shodou okolností tehdy přišla nabídka od známého na pozici obchodního zástupce u firmy, která tehdy zastupovala na českém trhu neznámou společnost - Zweckform. Na této skutečnosti je zajímavé to, že nyní po 17 letech ECOPRINT prodává opět produkty, nyní Avery Zweckform a opět se mi podařilo být u toho. Po více než dvouleté úspěšné práci na pozici obchodního zástupce jsem se rozhodl rozšířit si obchodní praxi a stal jsem se vedoucím brněnské prodejny u současné konkurenční firmy ECOTONER. To se psal rok 1995 a trh s renovacemi tonerových kazet se teprve začal utvářet. Na tomto byznysu mne zaujala velmi jednoduchá myšlenka - nevytváření zbytečných odpadů a k tomu hlavní bonus - 50% úspora nákladů na tisk. Opravdu to není o ušetření 10 Kč ale o 700 Kč ušetřených na jednom toneru. A to už jsou peníze! Po více než dvou letech praxe a úspěšném rozjezdu brněnské pobočky ECOTONERU byl v roce 1998 čas na změnu. Ta nastala 1.9. 1998 otevřením první prodejny ECOPRINT na Štefánikové 52 v Brně, kde je doposud, nyní však s tisícovkami spokojených zákazníků.

Na jakém HW pracuji? Notebook - HP Compaq 6715b s Win Vista - nic moc, žádné dělo, ale víc není potřeba, pokud nepaříte hry a každý den nestahujete 10 filmů. Tiskárna - repasovaná tiskárna HP LaserJet 4200N - skvělá, výkonná a s minimálními náklady na tisk. Barevný tisk nepotřebuji, ale mám ještě k dispozici HP Color Laserjet 1600. Telefon - Apple iPhone 3GS - nemá konkurenci a umí všechno.

Mým největším mimopracovním koníčkem je naše sedmiměsíční dcera Markétka. Před touto úžasnou událostí to byl zejména squash s partou kamarádů. Menší zálibou pak byla léčba různých vyvrtlých kotníků a natažených kolenních vazů po squashi :-). V poslední době jsem si velmi oblíbil golf, který už dávno není jen sportem horních 10.000. Konkurence vzrostla i zde a u každého většího města naleznete golfových hřišť hned několik. Tu úžasnou relaxaci a absolutní odpoutání se od pracovních úkolů doporučuji všem, kteří večer s prací uléhají, zdá se jim o ní a ráno se s ní probouzejí.


O společnosti ECOPRINT


Společnost ECOPRINT, s.r.o. si klade již od svého založení v roce 1998 za cíl poskytování kvalitních, rychlých a spolehlivých služeb v oblasti osobního a kancelářského tisku, které zákazníkům šetří čas a finanční prostředky. Naší hlavní komoditou jsou renovace tonerových a inkoustových kazet pro všechny nejrozšířenější typy tiskáren na našem trhu.

Na renovace poskytujeme nadstandardní záruky, provádíme vlastní vývoj a neustále zdokonalujeme výrobní a kontrolní postupy. To dokazuje také méně než 2% podíl reklamací, který je v oboru nadstandardní.



Naše firma disponuje pobočkami v Brně, Praze a Ostravě, kde také provádíme rozvoz zboží zákazníkům až na jejich stůl. V roce 2004 jsme zavedli systém ISO 9001:2001 a zařadili jsme se tak mezi špičku v oboru v České republice. Rok 2006 byl ve znamení zprovoznění kvalitního e-shopu výrazně designovaného dle firemních barev ECOPRINTu. Nárůst obchodů oproti předchozí verzi jsme po zprovoznění nového e-shopu každý měsíc počítali o více než 30 %.

Po této zkušenosti jsme se rozhodli ještě více se přiklonit k internetovému způsobu prodeje. Zprovoznění současné a velice úspěšné verze našeho e-shopu spuštěné na jaře tohoto roku nám dal s příklonem k internetovému způsobu prodeje za pravdu. Během léta jsme rozšířili sortiment o repasované laserové tiskárny HP a etikety a fotopapíry značky Avery-Zweckform, která je jedničkou v oboru. Jsme přesvědčeni, že e-shop ECOPRINT.cz je v současné době na špičce v oboru na českém internetu.

Přesvědčte se sami na vlastní oči a vyzkoušejte jeho jednoduchost, nejširší sortiment, nízké ceny a za body z bonusového programu si pořiďte zdarma vánoční dárky. Budeme rádi za každý váš dotaz či námět na další zlepšení. Jsme tu pro Vás!



Jak šlo pokládat otázky?


Po dobu 7 dní bylo možné pomocí jednoduchého formuláře psát otázky do odpovídajícího tématu na našem fóru, kde je mohli ostatní registrovaní čtenáři hodnotit (Zajímavé/Nezajímavé). Pod každou otázkou se zobrazovalo i její aktuální skóre a kdo ji hodnotil. Po uplynutí jednoho týdne bylo téma uzamčeno, redakce vybrala 10 otázek s nejlepším skóre, přidala případně vlastní otázky a zaslala je k zodpovězení.

Pokud chcete nahlédnout na všechny navržené otázky pro tento rozhovor, přejděte na:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/40868-milan-sedlak-reditel-spolecnosti-ecoprint




1. otázka od: trmiki


Jakým způsobem získáváte prázdné tonery a kazety k repasu?

Milan Sedlák: Prázdné tonery a inkoustové kazety získáváme několika způsoby. Zaprvé je to výkupem přímo od firem nebo jednotlivců na našich prodejnách. Zpravidla jsou to firmy nebo spotřebitelé, kteří nechtějí z různých důvodů renovovat. Vykupujeme takové tonery a inkoustové cartridge, které dříve nebyly renovovány, jsou od výrobce tiskárny a jsou v bezvadném technickém stavu. Rozhodně nemůžeme od někoho vykoupit inkoustovou kazetu, která mu půl roku ležela v šuplíku. Provádíme též renovace na zakázku, kdy nám zákazník přinese nebo pošle prázdný toner k renovaci a ten mu zrenovujeme do 2 dnů.



2. otázka od: trmiki


Je možné přímo u vás provést osobní výměnu prázdné kazety za plnou?

Doplňující komentář:
Pokud ano, za jakých finančních podmínek?

Milan Sedlák: Ano, osobní výměnu prázdné tonerové kazety za plnou provádíme. U inkoustových kazet provádíme výměnu jen omezeného množství typů kazet a většinou je renovujeme na zakázku do dvou dnů. Za renovaci výměnou se u ECOPRINTu nic nepřiplácí.



3. otázka od: husky14


Jaké parametry mají inkousty, které používáte pro repase cartridgí?

Doplňující komentář:
Jsou jejich parametry shodné s originálními inkousty tak, aby například repasovaná cartridge HP tiskla na fotopapír stejně, jako tiskne originál od HP?

Milan Sedlák: Inkousty pro renovace používáme od největších světových výrobců, kteří získali pro svoji výrobu i produkty mezinárodní certifikáty kvality. Parametry těchto inkoustů jsou řekněme na 90% kvality originálních výrobků od výrobců tiskáren. Obecně ECOPRINT tisk barevných fotografií renovovanými cartridgemi nedoporučuje. Bohužel, z velké části u renovací barevných inkoustových kazet záleží na tom, v jakém stavu nám ji zákazník přinese. Pokud dostaneme k renovaci nekvalitní vstupní materiál, naše možnosti jsou omezené. Z našich zkušeností však víme, že vysoce kvalitních barevných inkoustových tisků průměrný uživatel vytiskne do 10%, zbytek jsou výtisky, u nichž vysoká kvalita barevného tisku není žádána. Ve zkratce tedy – super fotky renovacemi ne, zbytek ano.



4. otázka od: husky14


Ověřujete nějak v případě repasovaných cartridgí také funkci samotné tiskové hlavy, pokud jí cartridge obsahuje?

Milan Sedlák: Provádíme jen renovace takových inkoustových kazet, kde je tisková hlava součástí cartridge (s výjimkou pár okrajových typů od HP). Každá renovace inkoustové kazety a toneru je vždy podrobena testu a test je přiložen.



5. otázka od: ortur


Je zaručena správná funkce repasovaných tonerů, které na sobě nesou čip pro ověření originality náplně?

Doplňující komentář:
Konkrétně na mé Konica-Minolta PP1300w jsem slyšel o případech, kdy repasovaný toner například nedovolí vytisknou víc jak "x" stránek najednou, právě kvůli čipu.

Milan Sedlák: Čipy jsou do tonerů a inkoustových kazet montovány dle našeho názoru zejména proto, aby byla co nejvíce ztížena renovace tonerů. Samozřejmě existuje argument výrobců tiskáren, že čipy jsou důležitou a nutnou součástí tonerů, poskytující uživateli informace atd. Je však pravda, že ještě před pár lety se vyráběly všechny tonery bez čipů a moc lidí si na kvalitu a nedostatek informací nestěžovalo. Je to spíše vývoj pro vývoj a marketing.

Ohledně renovací pro Konica Minolta PP1300w nabízíme variantu renovací s čipem, nebo bez něj. Pokud si necháte udělat renovaci toneru bez čipu, tiskárna vám v určitých situacích zahlásí chybovou hlášku, kterou však odkliknete a nebudete na ni brát zřetel a můžete tisknout dále. Pokud tisknete hodně výtisků naráz a často, může to být problém. V takovém případě lze provést doinstalovaní čipu asi za 200 Kč a tyto hlášky pro vás budou minulostí. Pořád bude přitom renovovaný toner pro tuto tiskárnu o desítky procent levnější než od výrobce tiskárny.



6. otázka od: mstejska


Plánujete rozšiřování poboček i do dalších měst?

Milan Sedlák: Plánujeme. V současné době zvažujeme expanzi formou frančízy.



7. otázka od: Petr Stránský


Můžete říci něco málo o vývoji a zdokonalování výrobních a kontrolních postupů, jak sám uvádíte v představení vaší společnosti? Čeho se vaší firmě konkrétně podařilo docílit? Co jste zlepšili? Jakým způsobem probíhá vlastní vývoj?

Milan Sedlák: Firma ECOPRINT, s.r.o. je od roku 2004 držitelem certifikátu ISO 9001:2001. Přímo v manuálech tohoto systému je uveden postup, jak evidovat a je tak skutečně činěno, počty reklamací v jednotlivých měsících každého roku a jsou stanovovány cíle, které dodržujeme. Na základě vyhodnocování těchto výsledků dochází ke konkrétním změnám v pracovních procesech. Toto má za následek snížení reklamací u renovací tonerů z dřívějších 6,6 % na dnešní 2 %.

Podařilo se nám vyhodnotit nejkvalitnější dodavatele komponentů pro renovace (nikoli toho, kdo je nejlevnější – jak je ve zdejším kraji zvykem). Ve spolupráci s techniky našich dodavatelů neustále ladíme výrobní postupy renovací jednotlivých typů tonerů. V současné době se chystáme rozjet výrobu kompatibilních laserových tonerů ve větším měřítku.



8. otázka od: Martin


Na renovace tonerů a inkoustových kazet není obecně příliš kladný názor, zejména co se barevných týká. Jak nás přesvědčíte o opaku? Co děláte proto, abychom v případě nákupu právě u vaší firmy byli s kvalitou opravdu spokojeni?

Doplňující komentář:
A nemyslím tím bonusový program nebo akční nabídky, ale skutečně bezproblémově fungující kazetu/toner.

Milan Sedlák: Zajímalo by mne, kde jste získal info, že na renovace tonerů a inkoustových kazet není příliš kladný názor. Pochopil bych, kdybyste napsal, že vy na tuto službu nemáte kladný názor, protože jste udělal špatnou zkušenost. Tady jsme narazili na jádro pudla. Pověst oboru renovací tonerových kazet často kazí firmy, které prodávají renovace za příliš nízké ceny. Takové firmy nedodržují výrobní postupy, nepoužívají kvalitní součástky a často neposkytují záruky. Zákazník potom dostane nekvalitní výrobek, udělá s ním špatnou zkušenost a rychlý závěr.

Na tuto situaci reaguji následujícím příkladem: pokud píchnete kolo u auta, neřeknete si také, že auta jsou špatná, nic nevydrží, začínám chodit pěšky! Prostě namontujete jiné kolo. U renovací to je stejné. Jsou kvalitní renovátoři a jsou garážmistři. Jako jisté vodítko mohou zákazníkovi pomoci k volbě kvalitní renovátorské firmy tato vodítka: dodavatel má platný certifikát ISO 9001:2001, na renovace poskytuje záruky, dodavatel má nějakou historii, disponuje kamennými prodejnami. ECOPRINT a další kvalitní dodavatelé renovací tyto podmínky splňují. Na poslední otázku jsem odpověděl v předchozí odpovědi.



9. otázka od: farin


Je u vás možnost v případě větších odběrů (např. pro firmu) získat nějaké množstevní slevy?

Milan Sedlák: Ano. Samozřejmě.... Jen každý zákazník má jinou představu o tom, co je to "vetší odběr" :-)



10. otázka od: Martin Kuchař


Plánujete zavést akci ve stylu "pokud najdete jinde levnější cenu, dorovnáme ji"?

Doplňující komentář:
Konkurence na trhu je vysoká a není možné vždy dohledat všechny nabídky jiných firem - pokud by zákazník měl možnost využít podobné nabídky, zcela jistě by pak nehledal dlouze nejlevnější nabídku a raději by se obrátil na renomovanou firmu.

Milan Sedlák: Ne, podobné podbízení se neplánujeme! Právě podobní dodavatelé, kteří nabízejí podobné akce, vnášejí nekvalitu do oboru renovací tonerů. Je to snaha prodat za každou cenu a touto cestou ECOPRINT nepůjde.



11. otázka od: redakce


Jaké záruky na renovace tonerů poskytujete?

Milan Sedlák: 1.Poskytujeme záruky na kvalitu tisku – pokud je zákazník nespokojen, renovaci zdarma opravíme nebo vrátíme peníze.
2. Ručíme za kapacitu výtisků – do každého typu toneru používáme přesné množství tonerového prachu – pokud jsou pochybnosti o počtu výtisků, zákazníkovi poskytneme slevu.
3. Zaručujeme, že ECOPRINTem renovovaný toner nijak nepoškodí ani neznečistí tiskárnu, v níž je vložen – pokud by se tak stalo, zdarma zákazníkovi uvedeme tiskárnu do stavu, v jakém byla před použitím námi renovovaného toneru. Stejné záruky poskytujeme i na renovace inkoustových kazet.



12. otázka od: redakce


Jak je to u vás s dopravou renovací tonerů? Musím prázdný toner přinést na vaši prodejnu?

Milan Sedlák: Renovace se u ECOPRINTu provádí vždy oproti poskytnutí prázdného toneru. Disponujeme v místě našich prodejen – Brno, Praha, Ostrava – rozvozem zboží. Pokud si objednáte renovaci a zboží chcete přivézt, zajedeme do vaší firmy a toner vám můžeme:
a) vyměnit za zrenovovaný stejný typ (renovace výměnou)
b) převezmeme od vás prázdný toner, napíšeme vám zakázku a zrenovovaný toner vám za dva dny přivezeme.

Pokud je objednávka nad 1000 bez DPH, máte dopravu zdarma, pokud ne, platíte dopravu 100 Kč. Zákazníci ze zbytku ČR nám pošlou prázdný toner na pobočku s objednávkou, my jej zrenovujeme a následně posíláme zpět. Tato akce včetně pošty trvá asi týden. V případě, že nemáte prázdný toner a přesto chcete renovaci, poskytneme vám z našich zásob, pokud stejným typem toneru disponujeme a vy si k renovaci připlatíte 100 Kč.



Závěrem


Tímto děkujeme panu Sedlákovi za zodpovězení všech otázek.

Redakce Světa hardware
reklama