reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP připravil třídiskový NAS pro RAID 5

20.3.2018, Jan Vítek, aktualita
QNAP připravil třídiskový NAS pro RAID 5
Obvykle se setkáváme s domácími NAS servery, které mají sudý počet diskových pozic a pokud už je lichý, jde zpravidla o 5diskové modely. Tomu odpovídá i fakt, že TS-328 je vůbec první třídiskový model firmy QNAP. 
QNAP Systems TS-328 je tak první třídiskový NAS této firmy, který je tak určen speciálně pro vytvoření úložiště založeného na poli RAID 5. Právě toto pole vyžaduje alespoň tři disky na rozdíl od RAID 0 či 1, které si vystačí i se dvěma. Ovšem stejně jako v případě RAID 1 je pro přežití našich dat možné, aby havaroval pouze jeden z disků. 
 
Výhodné je však pole RAID 5 z hlediska kapacity a výkonu. Pokud si koupíme dva stejné disky pro RAID 1, získáme výslednou kapacitu jednoho z nich a výkon se nijak nezlepší. Ze tří stejných disků v RAID 5 ale dostaneme výslednou kapacitu pole rovnající se dvěma třetinám celkové kapacity a navíc i teoreticky dvojnásobnou rychlost čtení (ovšem už ne zápisu). To nás ale samozřejmě bude stát onen jeden disk navíc.
 
 
Výkon dnešních disků ale dokáže bez problémů saturovat propustnost 1Gb/s rozhraní Ethernet, a tak je od QNAP rozumné, že jeho TS-328 nese dva takové porty, jejichž propustnost se bude moci spojit pro až 225 MB/s propustnosti. Celý NAS je přitom zaměřený na multimédia, což dokazuje schopností překódovat videa v H.265 či H.264 s podporou rozlišení až 4K. To se bude hodit třeba v případě, že se budeme chtít podívat na video uložené ve vysokém rozlišení někde, kde není k dispozici tak rychlá síť, nebo to bude nutné z hlediska datového limitu. Pak nám QNAP takové video rovnou převede do nižšího rozlišení, a tedy i bitrate. 
 
K tomu poslouží čtyřjádrový procesor Realtek RTD1296 na 1,4 GHz, který má po ruce 2 GB paměti DDR4. Diskové šachty jsou samozřejmě připraveny pro 3,5" disky s rozhraním SATA 6 Gb/s (podpora Hot-Swap), nechybí také ani jeden USB 3.0 a dva USB 2.0 a samotný NAS bude pracovat s operačním systémem QTS 4.3.4. 
 
V České republice je TS-328 dostupný za doporučenou koncovou cenu 6899 Kč.
 


reklama