reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QTS 5.0.1 beta přináší exFAT pro ARM i snazší náhradu disků v RAIDu

24.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
QNAP QTS 5.0.1 beta přináší exFAT pro ARM i snazší náhradu disků v RAIDu
QNAP zveřejnil betaverzi operačního systému QTS 5.0.1, která přináší vylepšení na několika frontách. Snazší má být např. náhrada disků v poli RAID, máme zde i bezplatnou podporu pro exFAT na systémech s architekturou ARM.
Operační systém QTS od QNAPu pro jeho NASy se dočkal nové betaverze. Ta nese název QTS 5.0.1 beta a přináší čtyři větší vylepšení. Jedním z nich je snazší výměna disků před potenciálním selháním. Pokud se DA Drive Analyzeru na základě hodnot S.M.A.R.T. nebude líbit některý disk v poli RAID, umožní ho preventivně nahradit jiným diskem (v jiné šachtě) bez nutnosti obnovy pole RAID. Po nedávném uvolnění podpory souborového systému exFAT pro architekturu x86 je nyní možné ji bezplatně využít i na NASech s procesory na architektuře ARM.
 
QNAP QTS 5.0.1 beta
 
QNAP také zapracoval na zvýšení přenosové rychlosti při šifrování a dešifrování přes SMB 3.0. Systém totiž podporuje hardwarovou akceleraci AES-NI, která by měla zvýšit výslednou rychlost přenosu na 5násobek (rychlost přenosu už nebude omezena rychlostí šifrování, což platilo např. při využití 5GbE nebo 10GbE). Poslední větší změnou je podpora protokolu WSP (Windows Search Protocol) pro připojené sdílené složky. To znamená, že v systému Windows lze prohledávat sdílené složky na NASu přes SMB.
 
Zdroj: qnap.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama