reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm už má dva čipy standardu Wi-Fi 802.11ax

14.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm už má dva čipy standardu Wi-Fi 802.11ax
Standard 802.11ac rozhraní Wi-Fi už je tu několik let a i když se už mezi mobilními zařízeními a počítači stačil rozrůst, rozhodně ne každý má v domácnosti router, který jej podporuje. Qualcomm už přitom vytvořil dva čipy následovníka: 802.11ax.
Domácí routery jsou zařízení, která vydrží dlouhé roky a routery s rozhraním Wi-Fi 802.11ac byly donedávna drahé a i když jejich cena už klesla na přijatelnou úroveň asi ne každý pociťuje potřebu vyměnit funkční router za nový jen kvůli rychlejšímu Wi-Fi na 5GHz pásmu. A pokud model s rozhraním generace AC nemáte, dnes už se možná vyplatí si počkat na to, co předvede nový standard 802.11ax.





Qualcomm už oznámil, že vyrobil dva čipy pro standard 802.11ax. První je čtyřjádrový a 14nm IPQ8074 určený pro bezdrátové routery i podnikovou třídu přístupových bodů. Slibuje nám propustnost až 4,8 Gb/s na celkem osmi 5GHz streamech a pak také ještě podporu čtyř streamů v 2,4GHz pásmu. Pak je tu čip určený právě zařízením, z nichž se budeme k routeru připojovat. Jde o QCA6290 pro notebooky, chytré telefony či tablety, který dokáže přes dva streamy protlačit 1,775 Gb/s.

Nejsou to ale první produkty pro standard 802.11ax. Svá SoC představila už loni v říjnu společnost Quantenna, ovšem právě Qualcomm je první opravdu velká firma, která se do výroby produktů pro novou generaci Wi-Fi pustila. Specifikace rozhraní 802.11ax přitom ještě nebyly dokončeny, přičemž to se očekává až někdy v roce 2019. Nicméně to, že je k dispozici pracovní verze standardu, jako obvykle společnostem nezabraňuje, aby na ní už založily své produkty.

802.11ax je navržen nejen pro dosažení vysoké propustnosti, ale také pro celkově lepší obslužnost sítě. Oproti starším standardům má být schopen zajistit simultánní připojení mnohem většího počtu zařízení, což se ale bude hodit především při profesionálním nasazení ve firmách, na nádraží, apod. Ovšem i v domácnostech to může přijít vhod vzhledem k rozšiřujícím se zařízením zapojených v Internetu věcí. Však dnes už může být k Wi-Fi připojena také žárovka, domácí zvonek, a to vedle klasických spotřebičů, jako je televizor, lednička, pračka, atd. Nová verze Wi-Fi tak už standardizuje MU-MIMO pro obsloužení více připojených zařízení najednou a minulostí už bude SU-MIMO s nutností přepínání. V rámci 802.11ac je MU-MIMO sice už také podporované, ale pouze jako volitelná součást a pro přenos dat směrem z routeru (download), ne k němu (upload), což 802.11ax také napraví.

Pro navýšení celkové kapacity sítě dostane 802.11ax také podporu technologie Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA), kterou známe z mobilních sítí LTE. OFDMA umožní jednotlivé Wi-Fi kanály rozdělit a využít je pro přenos dat různým zařízením najednou, zatímco dnes umí router využít pouze celý kanál pro jedno zařízení, jakkoliv titěrný objem dat přes něj chce přenést.

Další novinka spočívá ve využítí pásem. Routery s podporou 802.11ac klasicky využívají 2,4GHz pásmo ještě pro standard 802.11n a teprve 5GHz pásmo pro 802.11ac. Nový 802.11ax však bude fungovat na obou pásmech, což je dobře, neboť to 2,4GHz bývá více zarušené, ale zato dokáže zajistit delší dosah a snadněji překonává fyzické překážky.

Nelze ale očekávat, že zařízení s 802.11ax přijdou na trh brzy a rozhodně nemůžeme čekat příznivé ceny, které by toto rozhraní hned dostaly do mainstreamu. Routery založené na IPQ8074 se očekávají ke konci tohoto roku, ovšem k tomu nezbytná zařízení vybavená čipem QCA6290 budou následovat až v příštím roce. Qualcomm také zatím nesdělil, kdy hodlá nový standard integrovat do svých Snapdragonů.

Zdroj: Ars Technica
reklama