reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QuantumScape úspěšně otestoval i 24vrstvé solid-state akumulátory

3.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
QuantumScape úspěšně otestoval i 24vrstvé solid-state akumulátory
Společnost QuantumScape dále pokračuje s vývojem svých solid-state akumulátorů. Nyní oznámila, že proběhly úspěšné testy 24vrstvých variant. Také byla významně zlepšena kvalita výroby a sníženo množství nečistot a defektů. 
QuantumScape je jednou z mnoha firem, které se snaží vyvinout nové akumulátory typu solid-state, tedy s pevným elektrolytem. Je to zhruba čtvrt roku, co oznámila úspěšné testy 16vrstvých modelů a už tu máme podobný výsledek i u 24vrstvých. Ty jsou vyvíjeny v tradičních velikostních formátech i proprietárním formátu společnosti. 24vrstvé články nyní i při 15minutovém rychlonabíjení dokážou dosáhnout životnosti 600 cyklů a stále cyklují (tzn. ještě neklesly pod 80 % původní kapacity). Při 400km dojezdu elektromobilu by to znamenalo životnost přes 215 tisíc km, což by stačilo průměrnému evropskému autu. Životnost se dá významně navýšit zvýšením dojezdu (500km dojezd by už znamenal životnost 270 tisíc km) i navýšením bufferu. 
 
QuantumScape
 
To ale nejsou jediné novinky. Firma už má mezi svými potenciálními zákazníky 6 obřích automobilek včetně Volkswagenu, který je jedním z největších investorů. Firmám rozesílá vzorky svých akumulátorů, nicméně na vozy s těmito bateriemi si ještě budeme muset nějaký ten rok počkat. QuantumScape ohlásil také pokroky ve výrobním procesu keramického pevného separátoru. Oproti první generaci dosahuje lepších výsledků i při velmi nízkých teplotách okolo -30 °C, dovoluje také rychlejší nabíjení a firmě se významně podařilo omezit vnikání nečistost a vznik výrobních nedostatků. To dále zvýší spolehlivost a životnost akumulátorů. Podařilo se také zvýšit tempo výroby. Zatímco dosud navrstvení další vrstvy zabralo 5 minut, nyní je to záležitostí 30 sekund. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama