reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon Pro s Navi 21 se ukázal a akcionáři vítají akvizici firmy Xilinx

8.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Radeon Pro s Navi 21 se ukázal a akcionáři vítají akvizici firmy Xilinx
Do jedné aktuality můžeme vměstnat dvě zprávy týkající se společnosti AMD. Jednak tu máme fotografie profesionálního Radeonu Pro s čipem Navi 21, který se už evidentně chystá na trh a pak je tu téma akvizice firmy Xilinx. 
AMD se tak chystá vypustit na trh profesionální karty Radeon Pro založené na čipu Navi 21 (RDNA2). Na Chiphell se už objevily fotografie hotové karty, takže je zřejmé, že její ohlášení už můžeme očekávat v nejbližších dnech či týdnech. 
 
 
Kupodivu ale ani sám autor fotografií neví, jaký konkrétní model mu vůbec přistál před objektivem, ovšem evidentně jde o Navi 21 (dle kondenzátorů na zadní straně PCB). Nevíme jen, zda půjde o ekvivalent běžného Radeonu RX 6800, 6800 XT, nebo snad 6900 XT. 
 
 
Jde to také první Radeon s Navi 21, který má ještě klasický chladič s radiálním ventilátorem, na něž tak AMD ještě zcela nezanevřelo. Nevýhodou takových chladičů bývá vyšší hlučnost, ale na druhou stranu je teplý vzduch posílán ihned mimo skříň, takže karta svým teplem alespoň nezatěžuje zbytek počítače. 
 
V druhé části zprávy se budeme věnovat plánované akvizici firmy Xilinx, která pro AMD představuje vstupenku do světa moderních FPGA. Máme už od loňského října potvrzeno, že AMD bude o Xilinx usilovat, ovšem to pochopitelně automaticky neznamenalo, že se akvizice opravdu uskuteční. Nyní je však tento obchod posvěcen z řad akcionářů obou firem, a to dle tiskové zprávy velice vřele. Jedná se tu přitom o cca 35 miliard dolarů, čili pro AMD jde o obrovské sousto. 
 
 
Hlasování akcionářů firem AMD a Xilinx tak již proběhlo s pozitivním výsledkem, čili nyní už zbývá jen jedna velká překážka, a to je posvěcení akvizice ze strany regulačních orgánů. V tom by ale snad neměl být problém, a tak se AMD může těšit, že ke svým moderním CPU, APU a GPU přidá také FPGA a dle Lisy Su díky tomu bude moci oslovit svou nabídkou i ty největší a nejdůležitější technologické firmy světa.  


reklama