reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 480: nová fota, testy a OC

21.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 480: nová fota, testy a OC
Snad každý den se objeví nová informace o chystaných Radeonech a především pak o RX 480. Můžeme se podívat na nové fotografie z výroby, testy a přečíst si o nových pokusech o přetaktování.
Nové informace už můžeme brát zcela vážně, neboť jak se blíží vypuštění karet na trh, ty se dostávají do rukou stále většího počtu lidí. S rezervou je ale třeba brát údaje o výkonu, neboť na světě ještě nejsou opravdové testy a nedá se zaručit, že se používají už hotové ovladače a vhodné metodiky. Nicméně podívejme se, co je nového.





Už dříve jsme se mohli dozvědět, že Radeon RX 480 má s přehledem zvládnout taktovací frekvence přes 1,5 GHz a že AMD přinese nový nástroj pro přetaktování s možností nastavení napětí. Jistý asijský zdroj se přitom v uplynulém týdnu netajil tím, že mu jeden z těchto nových Radeonů přistál na stole, a tak po celou tu dobu zveřejňoval nové střípky informací a odhodlal se i k živému streamování ze svého počítače. Toto video už asi nikde nenajdeme, protože záznam streamu byl odstraněn, ale mělo ukázat, že použitý Radeon RX 480 byl přetaktován na 1607 MHz (základ je dle všeho 1266 MHz).




další z testů Fire Strike Extreme na RX 480


Dále jsme se dozvěděli, že společnost XFX připravuje Radeony RX 480 ve verzi s výchozím taktem 1328 MHz, takže můžeme očekávat, že se na trhu objeví i jiné verze přetaktované již v továrně. Modelu od XFX se má týkat následující screenshot z GPU-Z, který potvrzuje také očekávané základní specifikace, a to i použití 8GHz pamětí GDDR5 a 2304 shaderů. Stále ale čekáme na počet TMU a ROP.





Pak se můžeme podívat i pod pokličku nového radeonu, dle jehož plastového obalu by jeden čekal, že využívá daleko větší chladič, než nakonec vidíme na fotografii. Jde evidentně jen o kus extrudovaného a žebrovaného hliníku s měděným jádrem, skrz který bude vanout vzduch díky radiálnímu ventilátoru (průměr 75 mm). Pokud i takováto karta snese takty přes 1,5 či 1,6 GHz, pak lze očekávat, že nereferenční modely s velkými chladiči s heatpipe nám umožní jít ještě výše.





Další fotografie ukazuje konec výrobní linky ve společnosti XFX. Na kartách vidíme zadní štítky, které by na opravdu referenčních kartách být neměly. Jde tak o něco mezi referenční a AIB verzí karty a něco podobného si chystá také Sapphire, který ale vytvořil štítky kryjící pouze PCB karty a ne celou její délku i s chladičem.





Nakonec můžeme zmínit to, že RX 480 a dle očekávání i RX 470 a RX 460 budou vypuštěny 29. června, ale zatím jen v referenční podobě. AIB verze ale už prý jsou také ve výrobě a následovat mají nedlouho poté.

Zdroj: VideoCardz
reklama