reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 6800 XT na 2,8 GHz s tekutým dusíkem stanovil nový rekord

23.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 6800 XT na 2,8 GHz s tekutým dusíkem stanovil nový rekord
Nedávno jsme se podívali na Radeon RX 6800 XT, jenž měl nastavenou turbo frekvenci 2650 MHz a dosáhl na velice zajímavé výsledky. Nyní ale už jde o taktování pomocí tekutého dusíku a pochopitelně stále ještě referenční verzi karty. 
Nereferenční verze Radeonů přijdou na trh až během tohoto týdne, takže profesionální overclockeři si budou své zuby brousit především na ně, neboť budou potřebovat především karty s co nejkvalitnějším napájením, které zvládnout co možná nejvyšší hodnotu v rámci omezení spotřeby. 
 
Alva Jonathan (LUCKY_N00B) nedávno přitom přetaktoval referenční Radeon RX 6800 XT na 2650 MHz, a to se vzduchovým chlazením. Dozvěděli jsme se však, že karta ustavičně narážela právě na limit spotřeby, takže tak vysoké turbo nakonec bylo stejně spíše jen teoretická hodnota. 
 
 
Nyní tu máme další pokus a tentokrát již s využitím tekutého dusíku. Jde tak opět o referenční verzi Radeonu RX 6800 XT a tentokrát se podařilo nastavit takt 2,8 GHz, přičemž overclocker Takakou měl k dispozici také Ryzen 9 5950X, který opět s tekutým dusíkem zvládl až 5,6 GHz. Takukou však přímo s výsledky neuvedl, zda byla grafická karta nějakým způsobem modifikována. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Díky vyšším taktům byl rekord "šťastného nováčka" ve výší 47.932 bodů ve 3DMark FireStrike překonán o 958 bodů. Celkové skóre tak bylo 48.890 bodů a grafické skóre pak 61.831 bodů, takže vzhledem k tomu lze odhadnout, že s kartou samotnou a jejím napájením si nejspíše overclocker nijak nepohrál a využil její základní možnosti. To ostatně později sám potvrdil na HWBot s tím, že se ani nesnažil o dosažení nízkých teplot, protože to k vyšším taktům vcelku pochopitelně nevedlo. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Jde tak jen o pouhý začátek souboje mezi profesionálními overclockery, kteří bezpochyby později provedou modifikace napájení karet a i kdyby ne, pak budou mít zcela jistě k dispozici modely s mnohem lepším systémem napájení a zvýšenými hodnotami limitů spotřeby, než jaké jsou k dispozici dnes. Navíc se připravuje také Radeon RX 6900 XT, který bezpochyby zastíní všechny rekordy dosažené na dnešních RX 6800 XT.  
 
Nereferenční modely Radeonů RX 6800 XT a RX 6800 by se měly začít prodávat od této středy, 25.11. a nejspíše rovněž od našich 15:00. 


reklama