reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raketa ULA Vulcan nejspíš poletí v polovině 20. let

27.2.2018, Milan Šurkala, aktualita
Raketa ULA Vulcan nejspíš poletí v polovině 20. let
O připravované raketě United Launch Alliance (joint venture Boeingu a Lockheed Martinu) neslyšíme poprvé. Slibuje o 70 % nižší ceny letů díky recyklaci stupňů, začne pak létat nejspíš až v polovině 20. let.
S raketou Vulcan se na stránkách SHW nesetkáváme poprvé, nedávno jsme např. mluvili o tom, že byly úspěšně otestovány motory BE-4 od Blue Originu, které by měly nahradit ruské RD-180. Za Vulcanem stojí společnost ULA (United Launch Alliance), což je joint venture Boeingu a Lockheed Martinu. Ta dosud k cestám do vesmíru používá mimo jiných např. raketu Delta IV Heavy, jenže jeden let stojí přibližně 350 milionů dolarů, což je velmi výrazně více než zhruba 90 milionů dolarů, které jsou potřeba na jeden let Falconu Heavy od SpaceX (resp. se také hovoří o 400, resp. 150 milionech dolarů se vším všudy). Navíc Tory Bruno, CEO společnosti ULA, nedávno prohlásil, že je v plánu tuto raketu použít už jen sedmkrát.
 
Raketa Vulcan
 
Proto už ULA delší dobu pracuje na znovupoužitelnosti jednotlivých stupňů rakety podobně jako je tomu u SpaceX. Myšlenky na toto byly zveřejněny už v roce 2015 a tehdy se mluvilo o roce 2019 jako době, kdy Vulcan poprvé vzlétne a pro rok 2023 pak byla plánována změna horního stupně za nový ACES. I když Bruno nedávno pro první let Vulcanu zmínil rok 2020, před pár dny měl Business Insideru zmínit informace o prvním letu plánovaném až v polovině dvacátých let. Elon Musk na Twitteru před pár týdny rovnou řekl, že to vidí na polovinu 20. let a sní svůj klobouk, pokud raketa vyletí dříve než v roce 2023.
 
Raketa Vulcan nákres
 
Také bylo řečeno a znovu potvrzeno, že jeden let by měl být o 70 % levnější než dnes, což by náklady poslalo někam ke 100 milionům dolarů, či spíše pod tuto hranici. To už by bylo konkurenceschopné s raketami společnosti SpaceX. ULA považuje svůj způsob recyklace stupňů za geniální a spočívá v tom, že odhozené motory při letu k zemi sníží svou rychlost pádu ve finální fázi pomocí padáku, který je pak pomocí háku odchycen helikoptérou ve vzduchu. Ta pak tento stupeň dopraví zpět na místo určení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama