reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry a NAS Carrier Board: datové úložiště ve stylu DIY

2.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Raspberry a NAS Carrier Board: datové úložiště ve stylu DIY
Díky počítači Raspberry Pi Compute Module 4 vznikají nové produkty, které staví na jeho možnostech a mezi ně patří také NAS Carrier Board, rozšiřující deska, díky níž si můžeme stvořit až čtyřdiskový NAS. 
Platforma Raspberry Pi může být pro mnohé zákazníky ideální hardwarový základ pro domácí úložný server, spíše než aby jej stavěli na platformě x86. Ta je sice uživatelům PC bližší, ovšem pro daný účel je až zbytečně robustní, drahá a náročná na spotřebu, ostatně v případě NAS je vhodné se ohlížet na každý spotřebovaný watt. Na druhou stranu z využití nestandardních řešení kouká také hodně práce jak se sestavením, tak i s konfigurací a zde může být pro mnohé nevýhoda i ta, že se nebude pracovat s Windows. 
 
 
Zde tu máme konkrétně Raspberry Pi Compute Module 4, který sedí na speciální desce určené právě pro vytvoření NAS serveru. Jde o NAS Carrier Board od Wiretrustee. Ta má na sobě připraveny jednak příslušné SATA konektory a pak nabízí i vedlejší desku s kontrolkami a tlačítky, rozhraní USB-C, slot pro MicroSD (bootovatelný), 1Gb/s Ethernet, HDMI a dvě USB 2.0. NAS si tak můžeme napojit na monitor a periferie a provádět jeho přímou konfiguraci. 
 
 
 
Celá deska má rozměry 100 x 100 mm a pro napojení čtyř disků na modul Raspberry využívá kontroler Marvell 88SE9215 SATA-to-PCIe. Napájení obstará vstup pro stejnosměrných 12 V a vedle toho je tu ještě výstup pro ventilátor. Výrobce počítá s využitím v rámci Raspberry PI OS, ovšem jeho produkt je stále ještě ve vývoji, i když deska už evidentně existuje, neboť nahoře máme fotografie a ne renderované obrázky. Nevíme ale, kdy a za jakou cenu bude k dispozici, ovšem výrobce jej plánuje dát k dispozici pomocí crowdfundingové platformy Crowd Supply.  


reklama