reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi 3 možná dostane oficiální Android

27.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi 3 možná dostane oficiální Android
Platforma Raspberry Pi se za dlouhé roky od svého vzniku vyvinula a rozrostla, že si jí začali všímat i velké firmy. Nyní se proslýchá, že samotný Google si pro ni chystá speciální verzi Androidu, a to konkrétně pro nový Raspberry Pi 3.
Právě Raspberry Pi 3 má dostatečný výkon a hardwarové prostředky na to, aby na něm mohl dobře běžet systém Android od firmy Google. Nový Raspberry Pi 3 byl představen na konci letošního února a jeho základem se stal 64bitový procesor se čtyřmi jádry ARM Cortex-A53 na 1,2 GHz, který je v porovnání s SoC v první verzi počítače desetinásobně výkonnější. K dispozici má grafické jádro VideoCore IV taktované na 300 až 400 MHz (3D a video), dále 1 GB operační paměti, rozhraní Wi-Fi 802.11n a to celé potřebuje maximálně 4 W. To v podstatě odpovídá specifikacím dnešních levnějších telefonů pro systém Android, takže je zřejmé, že firmu Google nebude stát vývoj vhodné verze systému pro Pi 3 a jeho následná podpora velké úsilí.





Google však nic takového zatím oficiálně neohlásil a informace o chystaném systému pro Pi 3 je šířena na základě zmínky v AOSP (Android Open Source Project). To napovídá, že Google v budoucnu přijde s vhodnou verzí Androidu pro tento mikropočítač. Zatím se musíme spokojit s dostupnými systémy včetně různých linuxových distribucí a Microsoft dává k dispozici své Windows IoT. Oficiální podpora Androidu by ale otevřela nové široké možnosti využití.





To především díky velkému množství dostupných aplikací, které Android nabízí. Je tu také pro Raspberry Foundation potenciál k dalšímu vylepšování platformy Pi z hlediska výkonu a hardwarové výbavy, i když tato nadace rozhodně se nechce prodírat do hi-endu. Spíše chce nabízet slušně vybavené mikropočítače za stále přívětivé ceny.

Zdroj: Extremetech
reklama