reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi OS vychází v 64bitové verzi

6.2.2022, Milan Šurkala, aktualita
Raspberry Pi OS vychází v 64bitové verzi
Po roce a půl betaverze 64bitového operačního systému Raspberry Pi OS vychází finální verze. Ta díky své 64bitové architektuře dovoluje plně adresovat celých 8 GB RAM nejnovější generace Pi 4.
V polovině roku 2020 vyšel operační systém Raspberry Pi OS v 64bitové betaverzi. Betatest nyní končí a Raspberry vydalo finální verzi tohoto operačního systému. Malé počítače Raspberry mají 64bitové procesory s instrukční sadou arm64 se dostaly na trh už v roce 2016, přičemž šlo tehdy o jádra ARM Cortex-A53. Přestože 64bitový systém by na počítačích mohl běžet, Raspberry kvůli kompatibilitě nadále vyvíjelo 32bitovou verzi. Jenže právě kompatibilita paradoxně stále za přechodem na 64 bitů.
 
Raspberry Pi OS
 
Poslední dobou se totiž naopak spousta aplikací vyvíjí už jen pro arm64 a to, co mělo pomoci s kompatibilitou, ji naopak omezovalo. 32bitový systém měl také problém s možností adresovat jen 4 GB paměti. I když bylo použito ARM Large Physical Address Extension (LPAE), což umožnilo pracovat s 8 GB RAM, procesu bylo možno vyhradit nanejvýš 3 GB. Dosud se moc nestávalo, aby se toto stalo limitem. Např. i když Chromium sice jako celek může brát velké množství paměti, pro každou záložku vytváří vlastní proces, takže ani zde nenastával problém.
 
Raspberry Pi OS
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama