reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raytracing v reálném čase od PowerVR ještě letos?

25.1.2012, Jan Vítek, aktualita
Raytracing v reálném čase od PowerVR ještě letos?
Značka PowerVR na sebe ve světě grafických karet pro PC naposledy upozornila řadou Kyro v době, kdy byly aktuální karty NVIDIA GeForce 3 a Radeon 8500, a to je již pěkná řádka let. Nyní můžeme znát PowerVR spíše jako výrobce grafických čipů...
Značka PowerVR na sebe ve světě grafických karet pro PC naposledy upozornila řadou Kyro v době, kdy byly aktuální karty NVIDIA GeForce 3 a Radeon 8500, a to je již pěkná řádka let. Nyní můžeme znát PowerVR spíše jako výrobce grafických čipů integrovaných do SoC ARM určených pro chytré telefony a tablety, což jí jde opravdu dobře.




Zdroj: Wikipedia


Firma stojící za značkou PowerVR, čili Imagination Technologies, však chystá návrat, ovšem ne zrovna na stejný trh. Chystá totiž kartu pro rozhraní PCI Express vybavenou čipem typu GPGPU (General Purpose GPU) určenou pro pracovní stanice, kterou chce nabízet firmám, jež ocení její schopnosti vykreslovat scény pomocí raytracingu, a to v reálném čase.

Imagination Technologies mimochodem v minulém roce získala firmu Caustic Graphics, která pracovala na tom samém a přišla s funkčním čipem. Bezpochyby tak firma Imagination použila získané technologie, a tak by se měly ještě letos objevit na trhu jejich karty s GPGPU (konkurence pro NVIDIA Tesla či AMD FireStream), k nimž bude distribuován příslušný SDK OpenRL Brazil 3.0 (API pro raytracing). Ukázku raytracingu v reálném čase v podání Imagination můžete vidět třeba zde.

Zdroj: techPowerUp
reklama