reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Razer: vy budete těžit, my vám dáme odměnu

13.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Razer: vy budete těžit, my vám dáme odměnu
Razer je po Asusu v krátké době další firma, která se pokouší udělat si z počítačů svých zákazníků dojnou krávu. Razer tak nabízí možnost využití softwaru Softminer, který sám bude těžit, ale samotní uživatelé se dočkají pouze jistých "cen za loajalitu". 
Asus a nyní i Razer to přitom dělají v době, kdy jde hodnota Bitcoinu neustále dolů a nyní je už pod 3.500 dolary a tuto křivku jako vždy kopírují i ostatní známé kryptoměny. A co bychom dle představ těchto firem měli nyní dělat my? Rozhodně ne to že budeme těžit kryptoměny na vlastní triko a přímo pro sebe. Budeme je těžit pro někoho jiného a ten se pak rozhodne, jakou odměnu nám za to dá. No není to úžasné?
 
 
Těžba kryptoměn se dnes běžnému uživateli nemůže vyplatit, pokud je vyzbrojen normálními PC komponentami a především odebírá energii za tržní ceny (které navíc u nás budou v příštím roce stoupat). Jak se tedy může vyplatit těžba pro někoho jiného? 
 
Razer tak v podstatě používá phishing a snaží se využít neznalosti lidí k vlastnímu obohacení. Snaží se to prezentovat tak, že budeme odměněni kredity Razer Silver prostě jen za to, že necháme počítač pracovat v době, kdy u něj nejsme. Jenže tato práce stojí energii a opotřebovává náš hardware. Razer je přitom firma vyrábějící stylové herní periferie a jako taková se zaměřuje především na mladé hráče, čili takové, kteří z velké části žijí u svých rodičů a nemají ponětí o tom, kolik se platí za energie nebo je jim to ještě navíc úplně jedno. A z toho pohledu mi osobně přijde toto snažení firmy Razer jako klasické chování tzv. šmejdů.
 
Ale podívejme se na to, co konkrétního lze získat. Razer Softminer využívá pochopitelně GPU, ale nikde se nedozvíme, co se bude těžit (to se ostatně může měnit dle situace). Uživatelé získávají Razer Silver, ale to není kryptoměna, ale pouze jakési kredity, které se pak dají případně směnit za odměny. Firma udává, že za celý den práce získáme až 500 Razer Silver. Problém je už ten, že jejich platnost vyprší už po roce po jejich získání.
 
A co si můžeme pořídit? V rámci již známého programu odměn je to například hra za 21.000 silver, což znamená asi 40 dní nepřetržité těžby. Tato hra přitom představuje hodnotu 10 až 15 dolarů. Hardware je k dispozici samozřejmě za mnohem větší částky. Lze si přitom představit, že oněch až 500 Silver platí pro ty nejvýkonnější sestavy, čili i ty nejžravější. A dovede si snad někdo představit, že bude svou sestavu zatěžovat více než měsíc na to, aby si mohl pak poručit hru za tři stovky?
 
Zdroj: TweakTown
reklama