reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 2000 v testu: Zen nám dospěl

19.4.2018, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 2000 v testu: Zen nám dospěl
Společnost AMD vyslala na trh své první 12nm procesory, a sice první várku Ryzen generace 2000. My si dnes můžeme vyzkoušet první dva kousky, a sice procesory Ryzen 7 2700X a Ryzen 5 2600X. 

XFR2 - eXtended Frequency Range v nové verzi

 
AMD ve svých prezentacích zdůrazňuje, že mezi největší vylepšení nové generace procesorů Ryzen patří technologie XFR2, která díky řízení pomocí "mozku" zvaného SenseMI dokáže lépe než dříve nastavit výslednou frekvenci procesoru v závislosti na zátěži, teplotách/výkonu chlazení a dodávkách energie. 

To tak stálo za to vyzkoušet, zvláště když v případě první generace procesorů Ryzen technologie XFR nefungovala moc dobře. Dokázala totiž výrazně navýšit takt při zátěži jednoho jádra, ale po zatížení více jader už takt spíše spadl na téměř výchozí frekvenci, což v případě Ryzen 7 1800X bylo 3,7 GHz. A teď se podívejme, jak pracuje XFR2 na procesoru Ryzen 7 2700X.
 

Ryzen 7 1800X by tak předvedl někde u zátěže jedním až dvěma vlákny náhlý skok z konstantního taktu 3,7 GHz na max. 4,1 GHz, ale Ryzen 7 2700X se tak už vůbec nechová a předvádí postupný nárůst taktu z 3,95 GHz na 4,275 GHz. Přesně tady můžeme vidět hlavní důvod toho, proč konstantní přetaktování nových procesorů na 4,1 až 4,2 GHz nepřináší takové rozdíly jako přetaktování první generace Ryzenů. 
 
 

103% IPC?

 
Posledním tématem dnešního testu bude IPC (Instructions Per Clock), čili prostě a jednoduše vyzkoušení výkonu procesorů na stejných taktech a sledování jejich výkonu. K tomu by se ideálně hodilo mít ještě jednou k dispozici zástupce starší generace, abychom jej mohli otestovat na stejné platformě, ale nám k tomu teď poslouží dříve naměřené výsledky. 
 
Použijeme test přetaktovaných procesorů Ryzen 7, které pracovaly se všemi jádry na 4 a 4,1 GHz a předvedly se v testu Cinebench R15, kde se obvykle dosahují velice stabilní výsledky. Samozřejmě jsem také nastavil i paměti na stejné hodnoty, neboť ty by dokázaly s výsledkem nepěkně zamávat, ale i tak nemáme záruku toho, že budou výsledky opravdu odpovídat realitě. 
 
K dispozici jsme tak měli výsledek Ryzen 7 1700X na 4 GHz napříč jádry a Ryzen 7 1800X na 4,1 GHz. Použít se daly pro naše účely oba, jen bylo nutné Ryzen 7 2700X nejdříve nataktovat na 4 a pak na 4,1 GHz. 
 
 
Jak to tedy dopadlo? Pokud bychom měli žádat opravdu 3 % výkonu navíc, musel by Ryzen 7 2700X dosáhnout na taktech 4 a 4,1 GHz hodnot kolem 1770 a 1820. Je to ale nakonec ještě více a výsledky odpovídají spíše nárůstu výkonu o 5 %
 
Nyní je otázka, zda to opravdu odpovídá skutečnosti, nebo se na výkonu Ryzenů první generace podepsalo ještě to, že šlo o nevyladěnou platformu. Uzavřít to můžeme tak, že nárůst výkonu na stejných taktech byl pozorován a i když asi nepůjde rovnou o 5 %, pak avizovaná 3 procenta jsou reálná.  

reklama