Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 3 v testu: nová definice low-endu

27.7.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 3 v testu: nová definice low-endu
AMD už konečně vysílá na trh také poslední skupinu úvodní generace procesorů Ryzen, která čítá pouze dva modely: 1200 a 1300X. Oba si dnes můžeme vyzkoušet a podívat se na to, co nám nabídnou.

Spotřeba sestav

 
Utilita Ryzen Master byla pro naše účely jako software monitorující stav procesoru téměř nepoužitelná, neboť sama o sobě dokázala procesor snadno vytížit na 20 až 25 procent, takže v podstatě zaměstnala celé jedno jeho jádro. V takovém případě není možné měřit spotřebu, takt při určité zátěži, zkrátka nic než to, na jaké teploty se procesor vyšplhá při maximálním zatížení. 
 
Jako druhá nejvhodnější se ukázala utilita CPU-Z, dle níž se zase procesor v klidu nepodtaktovával na rozdíl od Core Temp, ale zase ukazoval dynamické změny frekvence v zátěži. Často doporučované HWInfo už zase ukazovalo úplné nesmysly. To je pro věrohodné testování velice špatné východisko, když ani nevíme, čemu můžeme věřit, nehledě na případy, když se k tomu všemu přidají ještě Windows 10, které si najednou vzpomenou, že už dlouho nehledaly malware nebo nezaply Installer Worker. Všechny jmenované utility byly pochopitelně zkoušeny ve svých nejnovějších stabilních verzích. 

Nějak z toho ale musíme vybruslit, takže další várku testů nezkoumajících výkon začneme prostě spotřebou, a to nejdříve tou v klidu. 
 
Není překvapení, že spotřeba v klidu nachlup odpovídala tomu, co jsme naměřili v předchozích testech, takže bychom mohli teoreticky tyto nové výsledky dát po boku těch starých, ale technicky by to nebylo správné kvůli odlišnostem v sestavách. Srovnám je alespoň ve svém komentáři. 
 
V zátěži jednoho jádra se spotřeba Ryzen 3 pohybovala doslova pár wattů pod Ryzen 5 či Ryzen 7, takže ani zde výsledky nevybočují z toho, co šlo očekávat.
 
 
Co se týče zátěže celého procesoru v Prime95, zde už se ukázal cca 10W rozdíl mezi testovanými procesory, což způsobila zřejmě nižší pracovní frekvence modelu Ryzen 3 1200, pro niž asi není vyžadováno tak vysoké napětí. Spotřeba Ryzen 3 1300X se tak pohybuje na úrovni modelu Ryzen 5 1500X, což je pochopitelné, neboť ten je také čtyřjádrový a má jen o trošku vyšší maximální takt a o 8 MB L3 cache navíc. 
 
 
Pak tu máme spotřebu v reálném světě, a sice při renderování scény v Cinebench při využití jednoho a všech jader. Ta je jako obvykle o něco nižší než v případě maximální zátěže pomocí Prime95. 
 
Nakonec přišel na řadu herní test ve Witcher 3, kde už v žádném případě nelze srovnávat s předchozími výsledky, neboť zde se velice projevila spotřeba grafické karty.