Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 3 v testu: nová definice low-endu

27.7.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 3 v testu: nová definice low-endu
AMD už konečně vysílá na trh také poslední skupinu úvodní generace procesorů Ryzen, která čítá pouze dva modely: 1200 a 1300X. Oba si dnes můžeme vyzkoušet a podívat se na to, co nám nabídnou.

Ryzen 3 1200 a vliv propustnosti pamětí

 
Představte si, že si chcete pořídit levnější sestavu založenou na procesoru Ryzen 3 a chystáte se taktovat. Dnes jsou ale paměti drahé, a tak se nabízí otázka, zda opravdu má cenu si připlatit a namísto standardních modulů DDR4 pracujících na 2133 MHz si pořídit třeba i 3200MHz paměti, jako jsou naše GeIL GEX416GB3200C16DC. 
 
Nicméně rozdíl v ceně přeci jen není takový, jak by se mohlo zdát, však zmíněné GeIL se dají u nás sehnat za 4200 Kč s daní a když se podíváme na to, kolik stojí běžné paměti jako Kingston HX421C14FB2K2/16 nebo Crucial CT2K8G4DFD8213, prostě 2133MHz moduly, pak ty seženeme běžně kolem 3400 Kč, někde malinko levněji, někde dráž. Rozdíl v ceně tak už není tak velký, a teď jen zjistit, co nám vysoko taktované paměti přinesou. Zde si vezmeme na pomoc Ryzen 3 1200 a jeho dříve naměřené výsledky, pak si vyzkoušíme výkon přetaktovaného procesoru na 3,95 GHz s paměťmi na 2133 MHz a nakonec nastavíme paměti na 3200 MHz, rovněž s přetaktovaným procesorem.
 
Zde se můžete přitom podívat, jaký vliv na propustnost mají 2133MHz a 3200MHz paměti. Krátce řečeno, získali jsme tak přinejmenším o třetinu vyšší propustnost, takže by se zdálo, že se to někde v praxi musí projevit. Jaká je realita? 
 
Na výkon v Cinebench R15 má pochopitelně největší vliv takt procesoru, který nám přinese zdaleka největší porci výkonu navíc, ovšem i rychlejší RAM nakonec přispěly k lepšímu skóre. 
 

 
V testu SuperPI se už ukazuje, že paměti na 3200 MHz mají svůj smysl, neboť dokázaly čas ještě více zkrátit, ovšem největší zásluhu na tom má opět přetaktovaný procesor. 
 
Co se týče her, vyzkoušen byl nejdříve třetí díl Zaklínače, v němž se však rychlejší paměť na rozdíl od přetaktování vůbec neprojevila. Bylo tak úplně jedno, jestli má procesor vedle sebe 2133MHz, nebo 3200MHz moduly. 
 
To ve hře Doom z roku 2016 už byl rozdíl jasně patrný a zde to bylo naopak. Přetaktovaný procesor s pomalejšími paměťmi byl stejně rychlý jako nepřetaktovaný s rychlejšími paměťmi a až kombinace obou výhod přinesla 6 snímků za sekundu navíc.
 
 
To Resident Evil 6 už škáloval tak, jak se dalo očekávat. Výkon navíc přineslo především přetaktování, přičemž rychlejší paměti zařídily další, už menší zlepšení.
 
Celkově se dá říci, že rychlejší paměti se rozhodně projeví, ale bez nich se to dá s procesory Ryzen také přežít. Volba je tak jako obvykle na vás. Cenový rozdíl mezi pomalými a rychlými moduly DDR4 není dnes tak velký, ale přece jen jde o pěknou řádku stokorun, která se může investovat do něčeho jiného.