reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci

11.4.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci
Od společnosti AMD jsme získali dva procesory Ryzen střední třídy, čili řady 5. Jedná se konkrétně o modely 1600X a 1500X se šesti a čtyřmi jádry plus v obou případech 16 MB L3 cache. Podívat se můžeme také na desku Gigabyte s čipsetem B350.

Vliv rychlosti pamětí na výkon


O procesorech Ryzen se uvádí, že na jejich výkon mají značný vliv paměti, respektive jejich taktovací frekvence a celková propustnost. To jsme ostatně rozebírali už v druhé kapitole, ale pro připomenutí: nejde jen o rozdíl v propustnosti pamětí, ale také v tom, že na jejich fyzickém taktu (1066 MHz pro DDR4-2133) pracuje i sběrnice Infinity Fabric, která propojuje čtyřjádrové CCX. Díky tomu tak mohou tyto dvě hlavní části procesorů rychleji komunikovat, ale otázka je, zda to je v praxi k něčemu dobré. Zkusil jsem tak provést několik testů.

Původně jsem měl v záměru testovat sestavy nejen s paměťmi na základní a nejvyšší možný takt, ale to se nakonec ukázalo jako zcela zbytečné. Bohatě tak postačilo 2133 MHz (15-15-15-36 CR1) a 3200 MHz (16-16-16-36 CR1), a to testováno na procesoru Ryzen 5 1600X.



Těch bylo více, než ukazují okolní grafy, avšak v mnohých případech se rozdíly neprojevily vůbec, jako třeba v testu Resident Evil 6, SuperPi a jiných. Cinebench R15 poskytuje vysoce konzistentní výsledky, a tak lze rozdíl 20 bodů brát jako skutečně reálný. A co hry?









Jak je vidět, ať jde o nizounké rozlišení 800 x 600 nebo Full HD, rozdíly jsou stejně jako v Cinebench jen malé. To ostatně není tak úplně odlišné od výsledků, které prezentoval Robert Hallock z AMD při optimalizaci hry F1 2016. Ten s pomocí zvýšeného taktu pamětí získal nějakých 6 procent výkonu navíc. Můžete se tak připravit na to, že Ryzen díky vysokým taktům pamětí budou výkonnější, ale rozhodně to nebudou propastné rozdíly.
reklama