Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC Q2963Pm: 21:9 za lidovku

27.5.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC Q2963Pm: 21:9 za lidovku
Pokukujete po filmovém monitoru? Nepřesvědčil vás Dell U2913WM? Možná právě pro vás je tu nový AOC Q2963Pm, který poskytuje za malý peníz slušný zážitek. Navíc přidává i slušné barvy bez kalibrace!

Když je 16:9 málo


Pokud si vzpomínáte na recenzi monitoru Dell U2913WM, tak již asi tušíte, co vás dnes čeká. Tento ultraširokoúhlý monitor se prezentuje jako ideální na filmy a na zobrazování více dokumentů vedle sebe. Já osobně jedním dechem dodávám, že ani na střih videa není tento poměr zrovna špatný. Samozřejmě stále větší plochu (rozlišení) získáte u 27", resp. 30" s 16:9 resp. 16:10, ale zde monitoru hraje do karet hlavně cena.


 - základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Co je však u dnešního AOC Q2963Pm zvláštní, je stojan. Ten totiž na první pohled působí hodně robustně, bohužel neumožňuje ani základní zdvih a pivot je mu zapovězen zcela.


 - pohled zepředu

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Z čelního pohledu je již pěkně zřejmé, že ona bezrámečková konstrukce je opravdu jen optická a obraz ve výsledku nějaký resp. běžný rámeček má.


 - náklon

Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Celkem zajímavě je řešený náklon. Monitor je totiž uchycen v horní části, a tak jste při pokusu naklopit monitor uchycením za horní okraj ihned ujištěni, že tudy cesta nevede. Monitor je třeba chytit za spodní okraj, aby šel vůbec naklopit. V noze jsou také umístěny reproduktory, které až nečekaně dobře hrají. Samozřejmě to na velké repro nemá, ale hrají rozhodně lépe než běžný notebook.


 - tlačítka

Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)

Ovládací prvky jsou umístěny na pravé straně a mají docela příjemný stisk. Ač to tak na první pohled nevypadá, tak tlačítka jsou pevná a neviklají se. Bílé tlačítko na fotce je vlastně dioda indikující stav monitoru.


 - pohled zezadu

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Ze zadní strany je při bližším pohledu jasné, že konektory jsou rozděleny do dvou sekcí. Jinak zde nic zajímavého není. Jen onen perfektně čistý a strohý design. Ve výsledku se mi osobně asi monitor líbí víc zezadu než zepředu. Ale to je čistě osobní preference.





Na detailní fotografii si ještě můžete prohlédnout samotný reproduktor. jeho mřížka je pevná a ani při hlasitějších zvucích nerezonuje.


 - konektory

Konektory (klikněte pro zvětšení)


První várka konektorů je umístěna zespod nohy. Je zde jeden HDMI (MHL) vstup a DisplayPort výstup. Monitor je tedy průchozí a můžete v klidu DisplayPort řetězit. Dále zde naleznete vstup a výstup pro zvuk. Bohužel se však výrobce rozhodl místo integrovaného zdroje využít externí. Někomu to (dle diskuzí) vyhovuje, ale stále razím teorii, že pokud je integrovaný zdroj dobře udělán, tak je lepší než externí. Pokud by se však zavedl nějaký standard pro distribuci nízkonapěťové energie v domácnostech a spotřební přístroje by to využívaly, tak by to bylo jistě k užitku.





Druhá várka vstupů je umístěna na pravé (z čelního pohledu na monitor), resp. na levé (ze zadního pohledu) straně. Zde je umístěn DisplayPort vstup, DVI a D-Sub.

Dodávané příslušenství:
  • Audio kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

V balení bohužel nenaleznete žádný DVI, HDMI či DisplayPort kabel. Je to až k nevíře, že AOC se drží tohoto zažitého zlozvyku z dob minulých.


AOC Q2963Pm
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
29" (21:9)
Ideální odezva
6 ms (gtg)
Jas
2500 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (5 000 000:1)
Výrobní technologie
e-IPS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6 bitů + 2 bit FRC
Rozteč bodů
0,268 mm
Nativní rozlišení
2560×1080
Vestavěné reproduktory
Ano
USB HUB
Ne
Vstupy
DVI, HDMI (MHL), Display Port (In/Out)
Výstup pro sluchátka
Ne
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
6,9 kg
Norma TCO
TCO 6.0
Pivot
Ne
Spotřeba
30 W
Rozměry
714×388×211 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
-