reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aorus K7: hliníková mechanika v RGB barvách

19.2.2018, Jan Vítek, recenze
Aorus K7: hliníková mechanika v RGB barvách
Dnes se opět jednou podíváme na klávesnici od společnosti Gigabyte, která ji však prodává pod svou herní značkou Aorus. Jedná se o mechanický model K7 s hliníkovým tělem a plným RGB podsvícením.
Kapitoly článku:
  1. Aorus K7: hliníková mechanika v RGB barvách
  2. Software a nastavení klávesnice
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Naposledy jsme se podívali na klávesnici Gigabyte Aivia Osmium, což ale bylo už v roce 2012 a nyní tu máme novou generaci periferií, která nese značku Aorus a zmínku o firmě Gigabyte musíme hledat na její krabici opravdu pozorně. I v tomto případě se setkáme s mechanickými tlačítky Cherry MX Red, i když už obohacenými o RGB podsvícení. Jinak se dá říci, že jde o jednoduchou klávesnici se základní výbavou, na níž není na první pohled nic pozoruhodné. 

- klikněte pro zvětšení -
 
Výrobce tak mluví o podsvícení RGB Fusion, které využívá také na svých základních deskách či grafických kartách a dle našich informací lze toto podsvícení synchronizovat s deskami, grafickými kartami, paměťmi, RGB páskami a zkrátka vším, co má také certifikaci RGB Fusion. 
 
 
Klávesnice dorazila v obalu zdůrazňujícím oranžovou barvu, což bude platit i pro ni samotnou, která má oranžově eloxovanou hranu své vrchní hliníkové části. Dorazila jako již používaný produkt, a tak jsme se nedočkali plné výbavy, ovšem připraveni jsme byli stejně jen o přípravek pro vycvakávání kláves a malou samolepku, bez čehož se snadno obejdeme.

Model
Gigabyte Aorus K7
Materiál, zbarvení
hliník, plast
tlačítka Cherry MX Red RGB
Rozměry
440 x 150 x 40 mm
Hmotnost
848 g
Rozhraní pro připojení
USB 2.0
2metrový kabel
NKRO
1000Hz dotazovací frekvence
Rozhraní na palubě
-
Makro klávesy
-
Multimediální klávesy
ano (alternativní funkce pro běžné klávesy)
Speciální vlastnosti
RGB podsvícení nastavitelné pro každou klávesu zvlášť
Kompatibilita
Windows 7 / 8 / 10
 
Tato klávesnice není přerostlá, ale jde o klasický model s numerickou částí a běžným rozložením kláves. Gigabyte uvádí, že je dostupná jediná verze vybavená tlačítky Cherry MX Red s RGB podsvícením, takže si nebudeme moci vybrat třeba verzi Blue s lepší hmatovou odezvou a ani nic jiného.
 
Není tu ani žádná speciální výbava ve smyslu speciálních tlačítek, ovladačů, USB hubu a podobně. Multimediální funkce jsou rozesety především mezi klávesy F jako alternativní pro přepínač Fn, ovšem za zmínku rozhodně stojí, že Aorus K7 podporuje i na USB plný N-key Rollover a také dosahuje dotazovací frekvence 1000 Hz. Ta ostatně dokáže velice přispět k tomu, aby bylo zpoždění od vstupu až po obrazový výstup co nejkratší. 
 
To je z hlediska hardwarové výbavy vše a další nabídku snad bude skrývat software AORUS GRAPHICS ENGINE, který jsme si stáhli ve verzi 1.27 ze začátku tohoto roku.  

 

Zpracování klávesnice

 
Aorus K7 má jednoduše provedené tělo, jehož základ tvoří černá plastová vana přiklopená 1,5mm tlustým hliníkem s oranžově eloxovanými hranami a broušeným povrchem. Právě především díky tomuto hliníku je tělo klávesnice pevné a moc se nekroutí. 

- klikněte pro zvětšení -

K7 je také jedna z klávesnic, které nemají svá mechanická tlačítka zapuštěná hluboko uvnitř svého těla. Namísto toho sedí přímo na vrchním hliníkovém panelu, což možná vypadá pro někoho divně, ale nedá se upřít to, že se taková klávesnice daleko lépe čistí od smetí, co se dostane mezi klávesy a ty samotné se navíc velice snadno dají vycvaknout.

- klikněte pro zvětšení -
 
Když si klávesnici obrátíme, uvidíme jednak ústí USB kabelu, které vypadá na to, že jej půjde odpojit, ale toto zdání klame. Kabel je přidělaný napevno a vedle něj tu máme také tlusté a měkké gumové nožky s jednou specialitkou.

 
Tou je mechanismus zadních nožek, které lze trochu vysunout, a to přesně o 4 mm. Stačí trochu zatočit kovovými ozubenými kolečky na zadní hraně klávesnice, které povysunou šroubek s nožkami klávesnice.

 
Zbývá se jen podívat na rozložení kláves a speciální funkce. Jde o desktopovou klávesnicovou klasiku s tím, že "cestovní" klávesa s rourou a zpětným lomítkem tentokrát přistála vedle levé klávesy Shift, díky čemuž tu ale máme dvouřádkový Enter a dlouhý Backspace.
 
Klávesy F1 až F3 a jejich speciální funkce vyvolané přepínačem Fn umístěným pod pravým Shiftem ovládají hlasitost a klávesy F5 až F7 zase ovládání multimédií.
 

Klávesy F9 až F11 už mají méně obvyklé funkce, a to spuštění výchozího hudebního přehrávače, webového prohlížeče a kalkulačky. Všechny speciální funkce jsou na klávesách jako sekundární s jednou výjimkou, a to je klávesa WinLk, která nemá jinou funkci než deaktivování zbývající klávesy Windows, pro což je nad numerickou částí i zvláštní kontrolka vedle Num/Caps/Scroll Lock. Ostatní speciální funkce kláves slouží už jen pro nastavení podsvícení, ovšem je jich pozoruhodné množství, a to 11.
 
 
Všechny klávesy s funkcemi pro podsvícení se nachází ve středovém sloupku mezi hlavním polem kláves a numerickou částí. Scroll Lock dokáže měnit mezi přednastavenými efekty, což je stálé podsvícení jednou barvou, podsvícení vybraných kláves, pomalé pulzování, reakce na stisknuté klávesy buď prostým rozsvícením jedné, nebo světelnou vlnou a pak jde o postupné procházení RGB spektra na všech klávesách najednou, nebo ve formě vln. 
 
Klávesa Insert mění barvy podsvícení (cyklicky předem zvolené odstíny), Delete dokáže podsvícení vypnout, Home a End zrychluje či zpomaluje efekty a Page Up a Down zase mění intenzitu podsvícení a pak tu máme šipky, jež využijeme u efektů vln pro změnu jejich směru. 
 

 

Příslušenství

 
Naše klávesnice dorazila s neúplným příslušenstvím, ale to nijak nevadí. Nepodíváme se jen na přípravek pro snadnější vyloupávání kláves a samolepku.
 
 
Máme tu ale jednostránkový manuál stručně popisující speciální funkce, přičemž více opravdu není třeba a pak především dvě sady náhradních kláves - 4 pro řadu QWERTY a 4 pro ASDFGH. Ty jsou celé červené a popisky na bocích značí jen to, do jaké řady patří.  
reklama