reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ M310: Hlodavec pro váš notebook

29.6.2004, Petr Svoboda, recenze
BenQ M310: Hlodavec pro váš notebook
Myš je nejlepším přítelem člověka. Tedy alespoň od dob, kdy pán všeho tvorstva zkrotil osobní počítač. A o vztahu člověka s miniaturním hlodavcem je také tato recenze. Konkrétně mám na mysli nejnovější přírůstek do myší rodiny společnosti BenQ, model M310.
Kapitoly článku:
  1. BenQ M310: Hlodavec pro váš notebook
  2. Instalace, praktické zkušenosti
  3. Závěr
Polohovací zařízení patří k povinné výbavě každého počítače, v dnešních grafických operačních systémech si nakonec práci pouze s klávesnicí málokdo dokáže představit. Myš patří k nejstarším polohovátkům, jež se na světě objevily. Zprvu to byla velká hranatá a neohrabaná zařízení se značně proměnným počtem tlačítek a nutností speciálních ovladačů, které nezřídka způsobovaly nestabilitu softwaru. Doba však pokročila, takže se dnes nikdo nepodiví, že vám můžeme představit elegantní miniaturní zařízení, které téměř nezabere místo v kapse brašny na notebook, a můžete jej tak nosit všude s sebou.


Obsah balení


Myška se dodává v průhledném plastovém balení, které nevypadá nikterak bombasticky. Na rozdíl od konkurenčních produktů se tak nemusíte kvůli periferii, jež se vám vejde do dlaně, vláčet s krabicí zvící malého televizoru. Balení obsahuje samotnou myš, USB přijímač, letáček pro snadnou instalaci a praktické látkové pouzdro, díky kterému můžete nosit „myš v pytli“. Výrobce přidal i dvě baterie formátu AAA, takže by vám pro začátek nemělo nic chybět. Na škodu je snad jen absence prodlužovacího USB kabelu, jenž by využitelnost myši rozhodně zvýšil. Balení neobsahuje žádný software.



Obr. 1 - K myši toho mnoho nedostanete


Technické parametry



Bezdrátová myš BenQ M310
Rozměry (délka x šířka x výška) 85 x 51 x 30 mm
Snímač, rozlišeníoptický, 800 dpi
Bezdrátový přenosRF, 27 MHz
Maximální vzdálenost od přijímačemin. 1,2 m
Vypínáníautomatické nebo manuální
Tlačítka2 + rolovací kolečko
RozhraníUSB
Operační systémWin98SE/ME/2000/XP, Mac OS X


Design


Musím říct, že se mi design myši docela líbí, ač není na první pohled ničím výjimečný. Tvary jsou jednoduché a nikterak avantgardní, barevná kombinace černé a stříbrné určitě padne k většině notebooků. Z webových stránek výrobce jsem vyzvěděl, že se nabízí i další barvy: bílá nebo průsvitná Ferrari červená. Od miniaturních rozměrů jsem nečekal žádnou skvělou ergonomii, model mě však příjemně překvapil. Černý plast je příjemný na omak, tlačítka jsou rozumně rozmístěna, takže jsem se ani zpočátku nepřeklikával. Díky naprosté symetrii mohou myš využívat leváci stejně dobře jako praváci.



Obr. 2 - Takto vypadá myš zepředu


Obr. 3 - A takový má profil

USB přijímač měří na délku jen 5 cm, takže příliš nevyčnívá a nepřekáží. Zajímavostí je, že jej můžete zasunout přímo do těla myši. Snižuje se tak pravděpodobnost, že jej někde ztratíte či zapomenete. Jakmile myš ucítí, že je přijímač uvnitř, vypne se, takže zbytečně nevybijete baterie.



Obr. 4 - USB rádiový přijímač
reklama