reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CH-07: herní klasika

14.4.2009, Jan Vítek, recenze
Chieftec CH-07: herní klasika
Chieftec si pro letošní CeBIT připravil několik novinek a mezi nimi i skříně CH-07, neboli Dragon II. Tyto modely se vymykají koncepci této firmy, protože jde o herní skříně zaměřující se na chlazení, což by měla ocenit každá herní sestava.
Kapitoly článku:
Chieftec svůj Dragon II CH-07 tedy představuje jako herní model, jenž klade důraz na kvalitní chlazení a také velký vnitřní prostor. Díky tomu se do něj vejde i základní deska formátu E-ATX, tedy Extended ATX. Specifikace hovoří také o rozměrech 540 x 205 x 480 mm při hmotnosti 11 kg, díky čemuž můžeme tušit, že i zde výrobce využil svůj klasický materiál - pevný 1mm SECC. O tom se ale raději přesvědčíme s použitím posuvného měřítka.


Skřín přišla v normální lepenkové krabici, na níž bylo zřejmé, že jsme nedostali zrovna nový a ještě nerozbalený kus. Obal je velmi barevný a velmi zdůrazňuje podsvícené ventilátory a na každém rohu je drak. Uvnitř skříň chrání horní, dolní, ale i boční pěnové bloky společně s igelitovým vakem.

Model
Chieftec Dragon II (CH-07-B-R)
Typ
Middletower
Rozměry
540 x 205 x 480 mm (H x Š x V)
Materiál
1mm SECC, plast
Hmotnost
11 kg bez zdroje
Pozice disků a mechanik
4x 5,25"
5 x 3,5"
Pozice karet
7x
Kompatibilita
mATX, ATX, E-ATX
Chlazení
1x přední 120mm ventilátor
2x horní 120mm ventilátor
1x boční 220mm ventilátor
1x zadní 120mm ventilátor (volitelný)
I/O porty
2x USB 2.0, 1x eSATA, Mic-in a Line-out (HD Audio)
Verze
CH-07-B-B - celá černá
CH-07-B-R - s červenými prvky

Chieftec nám připravil dvě verze této skříně - model s označením B-B je celý černý a celkem netradiční je B-R, jehož perforované panely u ventilátorů mají tmavší červený odstín. Ve výbavě dostaneme čtyři ventilátory, avšak ty jsou vepředu, nahoře a v boku. Vzadu však žádný ventilátor není, což je kvůli tomu, že Chieftec nám jako zákazníkům chce poskytnout prostor pro vlastní výběr, jak nám ostatně potvrdil zástupce této firmy. Ovšem vzhledem ke čtyřem již přiloženým kusům si nejsem jistý, zda taková možnost výběru má ještě smysl.



Co se týče celkového zpracování skříně, pak to není na pohled nijak výjimečné. Výrobci si na nás v poslední době připravili jeden prvek, jenž však není ani tak nový, ale dnes se velmi rozšiřuje. Jde o horní ventilátory, díky nimž můžeme Dragon II připodobnit modelům Antec Three/Six/Nine Hundred, ASUS Vento TA-U, Thermaltake Element S, Cooler Master Storm Sniper, atd. Dalším podobným prvkem je zkosená přední část nahoře, kam výrobci umisťují přední I/O porty, světelné diody a tlačítka.



Není tedy pravděpodobné, že by nás Chieftec dnes překvapil inovacemi, ale prostě uvidíme. Zajímavé bude především zjistit, zda tato firma dodržela své standardy kvality výroby a také jak se projeví chlazení, zde především boční ventilátor. Ten totiž obyčejně příliš dobrého nepřinese a někdy dokáže průtoku vzduchu skrz skříň i škodit. Nyní ale již přímo k provedení dnes testované skříně, přesněji k jejímu přednímu panelu.


- klikněte pro zvětšení -

V tomto případě zajásají ti uživatelé, kteří nesnáší u skříní dvířka. Předek je totiž vytvořen převážně z perforovaných plechových panelů, kde nahoře máme čtyři takové záslepky pro 5,25" zařízení a dole jeden velký profilovaný panel s logem Dragon uprostřed. To bude také hlavní místo pro nasávání vzduchu k přednímu ventilátoru a je jasné, že se tu dočkáme i filtrování vzduchu. Po stranách pak máme dva plastové sloupky s ostřejšími zakončeními.

Přesuneme se k levé bočnici, kde můžeme vidět jedno z hlavních lákadel této skříně, ovšem to u herních modelů zdaleka není neobvyklé. Jde o boční 220mm ventilátor, jenž je stejně jako všechny ostatní v této skříni podsvícen pomocí modrých světelných diod. Zakrytý je velkým plastovým krytem čtvercového tvaru se zakulacenými rohy a ten celkem výrazně vystupuje nad povrch bočnice. V sobě pak má zasazenou jemnou mřížku pro ochranu lopatek a také filtrování vzduchu od prachu a jiných nečistot. Tato mřížka je podobně jako ta vepředu profilovaná, takže na ní můžeme vidět nakoso položený kříž.



Pravá bočnice nás nemá čím překvapit, a tak se očima raději přesuňme nahoru, kde jsou patrné plastové výběžky v oblasti horních ventilátorů. Rovněž je patrné, že horní plastová část skříně je neobvykle vysoká, ale my již víme, že nahoře jsou dva 120mm ventilátory a ty potřebují mít svůj prostor. Pravou bočnici přidržují dva normální křížkové šroubky, kdežto levou, již budeme otevírat častěji, jistí dva nízké přítlačné šroubky.



Pokud jen trošku znáte skříně firmy Chieftec, tak vás zadní panel skříně Dragon II nemůže ničím překvapit. Nahoře je klasický odnímatelný rámeček pro zdroj, aby ten šel dovnitř zasouvat zezadu, a vy jste tak nemuseli kvůli jeho instalaci případně vytahovat základní desku.



Pod pozicí zdroje je celkem slušně zpracovaný rošt zadního 120mm ventilátoru a ten zůstává od výroby neosazen. Stejně tak neosazený je obdélníkový odpor pro I/O porty základní desky. Průtoku vzduchu skrz celou skříň má napomoci děrování všech zadních záslepek PC karet a pokud se rozhodnete pro vodní chlazení, mohou vám k tomu dobře posloužit dva otvory pro jeho hadičky kryté gumovými chlopněmi.



Samozřejmě vám nezůstanu dlužen pohled na horní část skříně, kde najdeme dva 120mm ventilátory, ale také veškerá tlačítka, porty a světelné diody. Ve zkoseném čele skříně to jsou audio porty pro mikrofon a sluchátka, dále dva porty USB 2.0 a nakonec jeden eSATA pro připojení externího pevného disku. A již na vodorovném povrchu byla po stranách umístěna klasická tlačítka Power, Reset a dvě diody. Mezi nimi místo vyplňuje další logo.


- klikněte pro zvětšení -

Horní panel kryjící ventilátory má po svých stranách plastová žebra, ovšem ty jsou zde pouze na okrasu. Pak je tu hlavní červený panel, pod nímž prosvítají dva horní ventilátory a za nimi je menší protáhlá prohlubeň. Do ní si můžeme případně vložit nějaké drobné příslušenství a jiné věci, nebo za ni horní panel popadnout a vysunutím směrem dozadu jej od zbytku skříně odpojit. Předtím je ale třeba jej zevnitř skříně uvolnit a na to se podíváme na další stránce.
reklama