reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftronic G1: herní novinka se slušnou výbavou

6.5.2019, Jan Vítek, recenze
Chieftronic G1: herní novinka se slušnou výbavou
Společnost Chieftec si v tomto roce zřídila novou značku Chieftronic, pod níž bude prodávat herní hardware. Pro začátek do této nabídky zařadila pouze jeden zdroj a také jednu skříň, a to dnes testovaný Chieftronic G1.

Pohled dovnitř skříně

 
Obě bočnice se otevírají klasicky, stačí uvolnit dva zadní šroubky a vyklopit je. Zjeví se nám pak interiér, který se dnes tak často nevidí. Základní deska je totiž pod napájecím zdrojem, jehož ventilátor by rozhodně měl mířit dolů k ní, čímž se může podílet na odsávání vzduchu od chladiče procesoru. Kromě horního tunelu s logem Chieftronic, kde je místo nejen pro zdroj, ale i úložná zařízení nebo i přebytečné kabely, tu tak je pouze otevřený prostor v celé hloubce skříně. V něm pak kromě desky a na ni přímo vázaných komponent tak už nemusí být vůbec nic dalšího. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
U červených krytů otvorů v trayi základní desky najdeme i stavitelnou packu s gumovým rukávkem, která nám může vytvořit oporu pro těžké grafické karty. Stačí ji nastavit do správné výšky a hlavně dobře utáhnout její šroubky, aby byla vůbec co k čemu. Nebo ji můžeme odšroubovat a zahodit, aby nepřekážela, jak je libo. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Na opačné straně pak můžeme najít již zmíněný ovladač podsvícení, k němuž je napojen jednak zadní ventilátor a pak oba přední LED pásky. Co se týče ventilátoru, panel zvládne napájení jak jeho světelných diod, tak jeho motorku, ale jak je vidět, potřebujeme k tomu speciální konektor pro 6 pinů, takže běžné ventilátory s 3 či 4pinovými konektory k tomuto modulu nezapojíme. 
 

Samotný modul můžeme umístit kamkoliv nás napadne. Je vybaven magnetem, který jej dokáže udržet na kovových částech skříně, ovšem ovládání podsvícení pomocí tlačítek na povrchu modulu bude velice nepraktické, ať jej ve skříní šoupneme kamkoliv, leda bychom pro něj třeba v bočnici vyřízli otvor. Nicméně tato tlačítka jsou spíše nouzové řešení, k této skříni totiž dostaneme ještě dálkový ovladač. 
 
 
Na spodní hraně modulu máme k horním dvěma ještě 4 konektory pro ventilátory, přičemž 2 konektory pro LED pásky už jsou obsazeny. Z pravého boku ještě můžeme zapojit kabel do základní desky, aby mohlo být podsvícení synchronizováno se zbytkem skříně.  
 
 
Tray základní desky má už v sobě připraveny distanční sloupky pro desky formátu ATX, takže jejich šroubování při instalaci nám odpadá. Jak je vidět, deska rozhodně nebude umístěna až do dna skříně. Od něj si udrží odstup, což je dobré z hlediska využití spodních slotů zároveň s případným radiátorem vodního chlazení ve spodní pozici. A také budeme mít kudy protáhnout kabely k headerům desky, k čemuž poslouží dva spodní otvory. 
 
 
Vepředu máme dvě 120/140mm pozice ventilátorů, případně pozici pro až 280mm radiátor, přičemž Chieftec můžeme pochválit za to, že tyto pozice nevybavil žádným roštem či mřížkou, která by tu byla zcela zbytečná a jen by ještě více znesnadnila nasávání vzduchu přes přední průduchy, které už tak toho moc nepropustí. Spodní pozice by tak mohly být možná provedeny také, ale pod nimi přece jen není pevný kryt jako vepředu, ale jen zasunutý prachový filtr. 
 
Vedle červených krytů se nachází ještě dvě pozice pro 2,5" zařízení, ale ta musíme do nich montovat z opačné strany, aby k SSD či diskům vůbec šly připojit konektory SATA. I tak to není zrovna vhodné provedení zvláště pro napájecí konektor, který se nenachází na své větvi jako poslední. To už bude lepší takový konektor nezapojovat, než abychom se obávali o to, že některá z plastových částí nevydrží. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Přední plastový panel drží jen na plastových kolících, takže jej lze prostě odtrhnout, ale zároveň je třeba si dávat pozor na kabely od předního panelu a jeho LED pásek. Dostat se pod tento panel bude ale standardně nutné asi jen v jednom případě, a to pro instalaci ventilátorů či radiátoru do předních pozic. 
 
 

Příslušenství

 
Nakonec tu máme příslušenství, které se skládá z manuálu, PC Speakeru, kabelu pro propojení modulu podsvícení se základní desku, pak tu máme sáček s plastovými pásky a nezbytnými šroubky a nakonec podobný dálkový ovladač jako v případě skříně Scorpion II
 
 
Ovladač má ale už konečně předělané označení tlačítek tak, aby jejich funkce odpovídala svému piktogramu. V případě starší verze byla např. namísto piktogramu ventilátoru pro nastavení jeho otáček grafika se sluníčkem, která by odpovídala spíše nastavení jasu.
 
Na jednu stranu je príma, že nový ovladač už je takto vylepšen, ale na druhou stranu bychom očekávali, že to bude platit už v případě skříně Scorpion II a ne aby se hardware dokončoval takto za pochodu. 
 
Ovladač nám umožní přepínat mezi efekty podsvícení, měnit jejich rychlost, nastavovat i jednotlivé složky červené, zelené a modré a také měnit otáčky připojených ventilátorů. Škoda jen, že tu nejsou i běžné ventilátorové konektory, ale jen pětipinové pro ventilátory s RGB LED. 

reklama