reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterCase MC600P: originalita nevymřela

22.3.2018, Jan Vítek, recenze
CM MasterCase MC600P: originalita nevymřela
Cooler Master MasterCase MC600P je nová skříň stavící na celém konceptu Master a modulárním systému FreeForm. Můžeme tak opět očekávat model nabízející řadu možností pro přizpůsobení, který se bude hodit i pro vysoce výkonné počítače.

Pohled dovnitř skříně

 
Při pohledu na odstrojenou skříň je tak jasně vidět, že ta může na první pohled vypadat větší, než jaký vnitřní prostor ve skutečnosti poskytuje. Její celkové rozměry tak navyšují především vysunovací panely i veskrze kosmetický zadní rámeček.
 
Jak už bylo řečeno, levý panel tvořený pouze sklem (nepočítaje kovový zámek a pant) se zaklesává za spodní hranu skříně a pak se jen přiklopí, po čemž drží sám o sobě. To bude pro případ, že se se skříní nehýbe, naprosto stačit, protože i když se panel uvolní, spodní pant jej udrží. Pro převoz skříně ale bude nutné bočnici nahoře zajistit otočením jednoduchého zámku. Pravá bočnice už je klasicky přidržována vzadu pomocí dvou přítlačných šroubků, takže se na skříň zasunuje zezadu a ne seshora. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Na interiéru skříně nás nic nepřekvapí, neboť vše už jsme měli možnost v podání Cooler Masteru či jiných firem vidět, ale co by také měly pořád vymýšlet nového, že? MasterCase MC600P nabízí koncept konfigurovatelnosti a možnosti přizpůsobení, což zde zahrnuje především práci s pozicemi pro úložná zařízení. Ty můžeme přeskupit nebo klidně všechny demontovat, pokud si vystačíme třeba jen s M.2 SSD a síťovým úložným zařízením a nepotřebujeme ani jednu 5,25", 3,5" nebo 2,5" pozici. 
 
Vidět také můžete nyní již dobře známé vertikální lišty se střídavě malými a velkými otvory, ve kterých drží diskové pozice. Lišta na úrovni traye pro základní desku lze také vyjmout nebo přesunout, což umožní instalaci i velké základní desky formátu E-ATX. Další možností je vyjmout celou přepážku oddělující zdroj a spodní diskové pozice od zbytku skříně, takže ve výsledku můžeme získat zcela volný interiér, v němž nebude překážet vůbec nic. Ani pak ale nemusíme ztratit ony dvě 2,5" pozice, které trůní na zmíněné přepážce. Můžeme je totiž přesunout na opačnou stranu traye, kde je pro ně připraveno místo v oblasti slotů základní desky. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Další společný prvek, který má MasterCase MC600P společný s novým Cooler Master Cosmos C700P, je kovový kryt v oblasti diskových pozic z pravé strany skříně. Jde o naprosto zbytečný prvek, který se může hodit pouze v případě, že si dokoupíte namísto kovové bočnice ještě jednu skleněnou. Pak nám tento panel zakryje kabeláž odhalenou na následující fotografii. Tento panel by se ale dle mého názoru měl prodávat zvlášť, protože v základní verzi skříně může akorát tak překážet v přístupu k portům nainstalovaných disků a SSD. 
 
 
Pod panelem najdeme řadu kabelů jdoucích seshora od I/O panelu a pak pod něj budeme moci skrýt i tlustý ATX svazek od zdroje i kabely pro dodatečné napájení karet. Jak ale už bylo řečeno, bez pravého okna je to zbytečné a spíše tak ještě bude kvůli tomu prostor pro kabely omezen. 
 
 
Podívejme se ještě do interiéru skříně z boku, odkud je vidět pozice zdroje opatřená gumovými podložkami, aby si dobře sednul. Průduchy vespod jsou pak připraveny i pro velice velké zdroje a pokud budeme chtít, můžeme jej nainstalovat také ventilátorem nahoru, k čemuž se ale bude hodit i demontáž příčky nad ním. Pak ani nebude třeba zdroj instalovat skrz zadní otvor. 
 
Jinak tu není nic moc k vidění. Záslepek pro karty je tu sedm jako v jiných Middle Towerech, z nich je však jedna určena k zajištění periferií proti krádeži. Stačí jejich kabel zaplést do spodní záslepky a případný lapka už to nebude mít tak snadné, jako kdyby musel jen popadnout myš a vypojit ji z USB portu. 
 
 
Přední pozice disků, SSD a mechanik jsou všechny demontovatelné, jak už jsme si uvedli. To se bude hodit pro případ instalace velké základní desky nebo využití všech předních pozic ventilátorů pro velký radiátor vodního chlazení. Vespod máme také krabičku s příslušenstvím, na které se hned podíváme.
 
 

Příslušenství

 
Tato krabička je přímo našlapaná různými doplňky, mezi něž tak nepatří pouze nezbytné šroubky, distanční sloupky a podobně. Máme tu také nalepovací pásky pro upevnění kabelů vedle klasických jednorázových stahovacích pásků, redukce pro napájení ventilátorů přímo ze zdroje, prodlužovací kabel pro připojení RGB pásky, až nahoře je vidět kus rámečku pro instalaci ventilátoru do horní pozice a také se dovnitř vešel i menší černý hadřík, abyste měli čím leštit boční sklo. 
 
Cooler Master tak na příslušenství nešetřil. 

reklama