reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterCase Pro 3: výkon s Micro ATX

5.9.2017, Jan Vítek, recenze
CM MasterCase Pro 3: výkon s Micro ATX
Cooler Master označuje MasterCase Pro 3 za malou skříň se spoustou místa, která jako řada jiných podporuje modulární systém FreeForm. Dle představ výrobce si ji také budeme moci vzít na cesty, a to i díky zabudovanému madlu.
Kapitoly článku:
Dnes se podíváme na menší, ale robustní skříň MasterCase Pro 3, která je dle Cooler Masteru vhodná i na cesty. Je sice pravda, že není tak velká jako skříně pro desky formátu ATX, ale není ani zas tak malá, aby její nošení bylo tak pohodlné, i když je vybavena madlem. Spíše nám poslouží jako základ počítače, který občas někdy někam přeneseme.
 
- klikněte pro zvětšení -

Především je ale v této skříni dost prostoru na výkonné komponenty i chlazení, na což zvláště ukazuje její šířka a to není jediné. Cooler Master i nyní ukazuje, že to s modularitou a konfigurovatelností svých skříní myslí vážně, a tak si i tuto budeme moci do jisté míry upravit. 
 
 
Skříň přišla pečlivě zabalena v krabici s potiskem, který zdůrazňuje právě modulární systém FreeForm pro upravení, přizpůsobení i upgrade skříně. Tímto upgradem se obecně myslí třeba dokoupení lépe vybaveného předního I/O panelu nebo dalších diskových/SSD pozic. 
 
Model
MasterCase Pro 3 (MCY-C3P1-KWNN)
Celkové rozměry
467 x 235 x 505 mm
Hmotnost
9,1 kg
Materiál
SECC, plast
Kompatibilita
Micro-ATX, Mini-ITX
procesorový chladič max. 190 mm vysoký
hloubka zdroje max. 200 mm
délka karet až 370 mm 
Šachty
2x 2,5"/3,5"
2+2x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0
2x audio
Sloty
4x
Chlazení
přední 2x 140mm ventilátor (1x 140mm nainstalovaný)
1x zadní 120/140mm ventilátor (1x 140mm nainstalovaný)
2x vrchní pozice pro 140mm ventilátor

vodní chlazení: až 240/280mm vepředu (max. 40 mm tlustý bez vent.)
až 240/280mm nahoře (max. 40 mm tlustý bez vent.)
120/140mm vzadu
 
Specifikace MasterCase Pro 3 ukazují hmotnost přes 9 kg, takže o mobilním počítači se skutečně nedá mluvit. Zato ale získáme prostor pro až 190 mm vysoký procesorový chladič, což se často nevidí a pak je tu i prostor pro až 370mm karty.
 
Stejně tak tu máme prostor pro až 280mm radiátory vodního chlazení, a tak není divu, že to všechno je opět na úkor diskových, SSD a také mechanikových pozic, i když 
 
Výbava této skříně je v ostatních ohledech jen základní. Nemáme tu žádnou specialitku jako podsvícení nebo řízení otáček ventilátoru. Získáme ale aspoň dva 140mm ventilátory a zmíněnou možnost si dokoupit další příslušenství, jak popisuje Cooler Master na svých stránkách.
 
   

Zpracování skříně

 
Už to jsou pomalu dva roky, co jsme se podívali na model Cooler Master MasterCase Pro 5, který odstartoval novou éru této firmy. Ta rázem utla vývoj většiny starého hardwaru, jakož právě i počítačových skříní, a začala s výrobou nových, které bychom měli mít možnost využívat dlouhé roky, a to právě i díky možnosti jejich upgradu. Novější MasterCase Pro 3 je tak menší i levnější verzí původní Pro 5, takže není divu, že si jsou velice podobné. 
 
 
Na čelním panelu je pozoruhodné, že vypadá, jako by byla ve skříni připravena jedna mechaniková 5,25" pozice, ale tu budeme hledat marně. Nicméně otvor pro zasunutí mechaniky tu je, záslepka také, a tak se podíváme, zda i navzdory specifikacím a údajům výrobce nebude přeci jen možné do této skříně mechaniku nainstalovat.
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Je ale velice snadné odstranit přední perforovaný panel s logem výrobce, abychom se dostali k předním ventilátorovým pozicím. Nahoře pak máme zcela stejný I/O panel jako ve skříni Pro 5 se základní výbavou, čili s tlačítky Power, Reset, kontrolkami, dvěma porty USB 3.0 a dvěma audio pro sluchátka a mikrofon. Nad tímto panelem pak máme samotné madlo, za které bude nejpohodlnější skříň přenášet.
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Levá bočnice je jedna z věcí, kterou budeme moci vyměnit, a to za celistvý panel z temperovaného skla, alespoň právě to ukazuje jedna z fotografií na webu výrobce. V základní verzi tu ale je klasicky provedená bočnice s tónovaným plexisklem, která drží za dva přítlačné šroubky vzadu.
 
- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice už je celá holá a má pouze vzadu vypoulené madlo, aby ji šlo lépe vysunout.  


Zadní panel skříně nám ukáže rámeček zdroje, který je možné odšroubovat, takže je zřejmé, že zdroj asi budeme muset zasunovat do skříně zezadu, i když v případě modulární skříně to lze těžko říci. Zvláště tento pohled dobře ilustruje, jak široký MasterCase Pro 3 je, však vpravo i vlevo od záslepek karet je mnoho prostoru a také můžeme sledovat, že i 140mm ventilátor se dozadu vejde se slušnou rezervou. 
 
Co se týče záslepek, zcela spodní je upravena tak, abychom do ní mohli zaplést kabel od periferií, které nebude tak snadné odpojit a odnést (čti ukrást) a ventilátorová pozice byla zpracována tak, aby umožnila vertikální nastavení polohy ventilátoru. Vespod skříně také můžete najít úchyt prachového filtru pod pozicí zdroje, takže ten se bude vysunovat směrem dozadu. 


Podstavce skříně tvoří dva vhodně zohýbané kusy plechu, které se směrem dolů zužují, což má samozřejmě svůj dopad na stabilitu skříně, ale nedá se říci, že ta by se kvůli tomu mohla snadno převrátit. Na následující fotografii nám chybí jedna gumová podložka, která před focením odpadla, ale aspoň máte možnost se podívat, co je pod ní.
 
Pak už tu je pouze plastový rámeček s filtrem a dá se říci, že průduch pro vstup vzduchu nasávaný zdrojem je velkorysý. Cooler Master prostě počítá s tím, že ne všechny počítačové zdroje musí mít nutně 120mm ventilátor a standardizované rozměry.

- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se na této stránce podíváme na vrchní část skříně, která je kryta podobně zpracovaným panelem jako předek. Pod ní jsou příkladně zpracované dvě pozice pro 120mm či 140mm ventilátory, které lze snadno a rychle odšroubovat. Pro vzduch bude dobře průchozí také vrchní krycí panel, což je na jednu stranu dobře, ale na druhou stranu bude třeba si dávat opravdu dobrý pozor, aby se nám do skříně seshora nic nevylilo, neboť to se rovná katastrofě. Právě na tyto případy ale výrobce také myslí a na svých stránkách prodává krycí panel, kterým můžeme nahradit perforovaný plech v horní nástavbě skříně. 

- klikněte pro zvětšení -

V další kapitole se podíváme do interiéru.
reklama