reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Trigger: mechanika s podsvícením

3.8.2012, Jan Vítek, recenze
CM Storm Trigger: mechanika s podsvícením
Společnost Cooler Master má ve svém portfoliu značky CM Storm ne pouze jednu mechanickou klávesnici, a tak si po modelu Quick Fire Rapid představíme také klávesnici Trigger. Ta má již plnou velikost a k tomu také podsvícení, takže hurá na ni.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Nastavení klávesnice Trigger s pomocí softwaru od Cooler Masteru probíhá tedy bezproblémově, takže se můžeme zaměřit na ni samou. Řadu z vás bude jistě zajímat, jak kvalitní podsvícení nám nabídne, neboť zde je poněkud jiný systém, než jaký využívají normální hybridní membránové klávesnice. Každé tlačítko kromě mezerníku má svou červenou LED, která je namířená nahoru. Její umístění můžete vidět na fotografii dole. Čepička klávesy je přitom v podstatě celá z průsvitného plastu a až na popisek je tedy opatřena tmavým nátěrem. Zde bych mě celkem zajímalo, jak dlouho dokáže povrch klávesy odolávat každodennímu používání, protože jestli/až začne opadávat, bude to zlé.




- klikněte pro zvětšení -


Nicméně díky provedení čepiček se tu nesetkáme s obvyklým a nepříjemným jevem řady podsvícených klávesnic - mřížkou vzniklou nestejnoměrným podsvícením, takže to na první pohled vypadá velmi pěkně. Jenomže na druhý pohled zjistíme, že dokonalé to také není. Křížek tlačítka držící čepičku klávesy totiž spolehlivě odstíní svit diody, takže pokud má klávesa i spodní popisek, ten bude v lepším případě mnohem méně výrazný a v horším se ztratí zcela. Na druhou stranu to s trochou fantazie můžeme brát jako zajímavý efekt, kdy je zvýrazněná jen hlavní funkce dané klávesy.





Podsvícení dokonalé není, ale i tak je mnohem lepší než u jiných klávesnic. Na druhou stranu se na něj budeme muset spolehnout i za šera (pokud tedy potřebujete na klávesy vidět), neboť popisky jsou zde jako obvykle mnohem méně kontrastní než u klávesnic bez podsvícení, kde jsou popisky čistě bílé.





O zkušenostech s praktickým použitím klávesnice Trigger mohu říci v podstatě to samé, co o CM Storm Quick Fire Rapid. Obě využívají stejná tlačítka Cherry MX Black a právě na nich téměř vše závisí. Lze tedy říci, že i zde se dočkáme pohotové odezvy, která závisí také na tom, že tlačítka reagují ještě před úplným domáčknutím. I zde vůbec nezáleží, zda se prstem trefíte ideálně doprostřed klávesy, nebo až na její hranu. Vždy ochotně zajede a nikdy se nezadrhne. Rovněž i 6-key rollover zde funguje dobře, takže klávesnice dokáže zaznamenat maximálně šest najednou stisknutých tlačítek, což snad stačí. A jejich hlučnost také odpovídá normální hybridní membránové klávesnici s plným profilem.

Oproti Quick Fire Rapid nás také nemusí obtěžovat vysoká a ostrá přední hrana, neboť ta zcela zmizí díky dodávané opěrce zápěstí. Nakonec jsem slíbil vyzkoušet USB hub, jímž jsem však byl mírně řečeno zklamán. Klávesnici jsem měl připojenou jak ke klasickému USB 2.0, tak k USB 3.0, ovšem v obou případech po připojení flash disku do USB hubu klávesnice počítač zahlásil, že hub nemá dostatek energie, a to nezávisle na rozsvícených/zhasnutých LED. Dle všeho to tedy vypadá, že dodatečné napájení hubu pomocí adaptéru, který v balení však není, je nutnost. Jiní výrobci to také řeší tím, že vybavují klávesnice dvěma USB konektory, z nichž jeden slouží pouze pro posílení napájení. A to by bylo v tomto případě rozhodně lepší, než aby se uživatel po zaplacení více než 3000 korun ještě musel postarat o pořízení adaptéru, aby vůbec mohl použít vestavěný hub.


Závěr


Klávesnice CM Storm Trigger nabídne stejně kvalitní zpracování a stejný komfort při psaní i rychlou odezvu jako její menší sestřička Quick Fire Rapid. Oproti ní však disponuje mnohem lepší výbavou, a to jednak numerickou klávesnicí, odnímatelnou opěrkou zápěstí, podsvícením, pěti programovatelnými klávesami, 64 kB vlastní paměti pro uložení profilů a také rozbočovačem se dvěma porty USB 2.0. Na druhou stranu má oproti n-key rollover "pouze" 6-key rollover.




- klikněte pro zvětšení -


K opěrce zápěstí nemám výhrady, protože ta je užitečná a drží pevně. Snad jen, že její gumové podložky, stejně jako podložky samotné klávesnice, by mohly lépe držet. Podsvícení je provedeno dobře, neboť ty hlavní popisky jsou vidět jasně a mají rovnoměrné podsvícení, ovšem spodní polovina klávesy se již kvůli konstrukci tlačítka Cherry MX Black s červenou LED ztrácí v temnotě. To však ovlivní jen několik kláves.

Možnost programovat klávesy pomocí maker je díky dodávanému softwaru i integrované paměti užitečná a vhod přijde také možnost programovat klávesy přímo ve hře či jiné aplikaci s využitím tlačítka Macro. Nakonec je tu zmíněný rozbočovač se dvěma porty USB 2.0, kde již musím být velmi kritický, protože jsem nečekal, že pro něj prostě a jednoduše nebude dost energie, čemuž se tedy na jednu stranu ani nedivím, když na celou klávesnici má stačit jeden USB port. Očekával bych ale, že Cooler Master k ní dodá alespoň kabel pro posílení napájení z dalšího USB portu, když už ne rovnou síťový adaptér, ale bohužel. Uživateli, postarej se sám.


Plusy


+ Kvalitní zpracování a pevné tělo
+ Rychlá odezva kláves, 6-key rollover
+ Komfortní psaní díky tlačítkům Cherry MX Black
 
 

Minusy


- U nás pouze v jedné verzi
- Pro bezproblémové využití USB hubu nutno dokoupit 5V adaptér
- Špatně držící gumové protiskluzové podložky
 
 
Cena v době testování: cca 3.200 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení klávesnice CM Storm Trigger děkujeme firmě ABACUS.



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

CM Storm Trigger keyboard is equal to the tested CM Storm Quick Fire Rapid with respect to the build quality, comfort and fast response. However, it offers much more, such as numeric keyboard, detachable wrist support, LED backlighting, five additional programmable keys, 64 kB of its own memory for profiles and also USB 2.0 hub with two ports. On the other hand, instead of n-key rollover it has "just" 6-key rollover.

The wrist support holds firm and works well, so nothing to add here, maybe just the rubber pads (counts for the keyboard pads as well) should be better fixed. LED backlight also works well, because the main key legends are clearly visible, but on the other hand, the lower half a key is due to the construction of Cherry MX buttons much dimmer. Still, this "effect" can be spotted on just a fraction of the whole keyboard.

Thanks to the Trigger App and integrated memory it is easy to program various macros and other functions. In this case one may also program keys on the fly directly in a game or other application (using the Macro key). And finally, the unfortunate USB hub. I really did not expect that there won't be enough power to plug in even a simple USB Flash drive, no matter which port on the MoBo was used (USB 3.0 or USB 2.0). On the other hand, it should be clear that such keyboard cannot be satisfied with just one USB port, but still, Cooler Master did not enclose any additional adaptor, much less a power supply. Users, it's up to you.
Jak hodnotíte klávesnici Trigger?
V anketě šlo hlasovat od 3.8.2012 do 20.7.2013. Počet hlasujících: 15
Výborná33 %
Průměrná53 %
Špatná13 %
reklama