reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CM 690: ventilátor kam se podívám

25.2.2008, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CM 690: ventilátor kam se podívám
Skříně Cooler Master testujeme poměrně často, protože má tato firma široké portfolio. Dnes je to model CM 690, který nabízí rozměry Middle Toweru a důraz na chlazení, což dokazuje certifikací NVIDIA SLI Ready a pozicemi až pro 7 velkých ventilátorů.
Kapitoly článku:
  1. Cooler Master CM 690: ventilátor kam se podívám
  2. Pohled dovnitř skříně
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
Cooler Master CM 690 je tedy poměrně netradiční skříň, protože s takovým množstvím ventilátorů se setkáváme především u velkých skříní typu Big Tower a to ještě zdaleka ne u všech. Kromě tohoto aspektu Cooler Master na svých stránkách zdůrazňuje také odnímatelné HDD rámečky, široké možnosti pro management kabeláže, bezšroubkovou montáž prvků a prostor i pro dlouhé grafické karty.


Tento model dorazil v klasické krabici, ve které Cooler Master dodává i ostatní skříně. Jedná se o lepenkovou krabici v bílo-vínové barvě, kde je skříň chráněna tlustými polystyrénovými bloky a dodatečně také igelitovým vakem. Skříň dorazila bez škrábance, takže balení můžeme důvěřovat.



Model
CM 690 (RC-690)
Rozměry
213 x 482 x 524,5 mm (Š x V x H)
Hmotnost
9,8 kg
Materiál
0,7mm SECC, perf. plech, ABS plast
Kompatibilita
mATX, ATX
Pozice
až 5x externích 5,25"
1x externí 3,25"
5x 3,5" interní
Chlazení
přední 120mm ventilátor (1200 RPM, 21 dBA)
zadní 120mm ventilátor (1200 RPM, 21 dBA)
2x boční až 140mm ventilátory - volitelné
spodní až 140mm ventilátor - volitelný
2x horní až 140mm ventilátory - volitelné
1x 80x15mm ventilátor v pravé bočnici - volitelný
I/O Porty
2x USB 2.0, mikrofon, sluchátka, FireWire, eSATA
Barevné variace
černá
Ostatní
otvory pro hadičky vodního chlazení

Skříň je vyrobena ze SECC oceli, kovových perforovaných plechů a ABS plastu. Tloušťku SECC materiálu výrobce neuvádí, ale posuvné měřítko ukázalo tloušťku 0,7 mm. V této třídě nemůžeme očekávat, že by skříň měla nutně 1 mm SECC, ale alespoň 0,8 mm by se hodilo. Co se týče vzhledu, pak CM 690 se dělá v jediné mutaci, kde jsou všechny prvky černé s jedinou výjimkou - stříbrných lišt, které se táhnou po přední a horní stěně. Design je také podstatně ovlivněn děrovanými plechy. Ty najdeme stejně jako zmíněné stříbrné lišty vepředu a nahoře, kde slouží pro vstup i výstup vzduchu. O tomto se však více dozvíme později.



Přední strana CM 690 je velice střídmá a jednoduchá. V horní části máme pět 5,25" záslepek, z nichž ta zcela vespod se může díky upravené záslepce dodávané v příslušenství přeměnit na externí 3,5" pozici. Dobře můžeme také vidět ony dvě stříbrné lišty lemující boky a perforované části, kam patří také spodní obdélníkový panel, skrz nějž proudí vzduch k přednímu 120mm ventilátoru a bude se také částečně filtrovat od prachu. Ve středu panelu pak vidíme pěkně zpracované logo Cooler Master.



Z přímého předního pohledu nejsou příliš vidět ovládací prvky skříně a ani I/O porty nelze najít. Tlačítka a LED výrobce umístil do pravého postranního panelu ve spodní části, kde najdeme podlouhlý Power a Reset a čiré záslepky světelných diod Power a HDD. I/O porty jsou však na horním panelu, což je dost daleko od tlačítek, takže je otázkou, kam bychom měli tuto skříň vůbec umístit - jestli na stůl, nebo pod něj. Pravdou ale je, že počítač lze dnes zapnout pohodlně přes klávesnici a lepší bude, když budeme mít pohodlnější přístup k portům seshora.


- klikněte pro zvětšení -



Bočnice tohoto modelu nabízí dobré dodatečné možnosti chlazení. Stačí se podívat na levou, kde vidíme dvě pozice pro 80/92/120/140mm ventilátory. Ty jsou posazeny naproti předpokládaným pozicím procesoru a grafických karet a ona spodní je osazena standardním 120mm ventilátorem Cooler Master. Tento model firma používá v podstatě u všech svých skříní. Točí se rychlostí 1200 RPM a vydává 21 dBA hluku. Ostatní ventilátory, které k této skříni dostaneme, nejsou jiné. Z bočního pohledu si také můžeme všimnout, že skříň stojí na vysokých podstavcích. Důvod se dozvíme později.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice je téměř celá holá, tedy až na jeden prvek, který u jiných skříní téměř nenajdeme. Jde o další pozici pro ventilátor, kam se vejde ale pouze 80 x 15mm model, jenž není součástí balení. Využitelný bude pro chlazení socketu procesoru z druhé strany, avšak v našem případě je zcela mimo něj a ani bych nepředpokládal, že by chlazení nějak výrazně napomohl. Obě bočnice mají jinak vzadu úchyty pro jejich pohodlnější vysunutí a drží je dva přítlačné šroubky.



Pohled na zadní panel především odhalí, že je tu další skříň, která má pozici zdroje umístěnou ve svém dně, a dovoluje tak, aby si ten mohl využít luxusního chlazení díky vlastnímu oběhu vzduchu. Zdroj tedy nemusí být zatěžován teplem ostatních komponent a může se starat pouze sám o sebe. Pokud ale chcete, můžete si jej obrátit, aby pomáhal tvořit průvan skrz skříň.



Záslepek slotů je zde standardně sedm s plastovými zámky a vedle nich můžeme vidět stále rozšířenější prvek - otvory pro hadičky vodního chlazení.



A zcela nahoře máme neosazenou pozici pro I/O štítek portů základní desky a vedle další ventilátor o hraně 120 mm s 1200 RPM a hlukem 21 dBA. Místo něj se dají umístit také 80/92mm verze, ale kdo by to dělal, že?



Tato skříň nabízí také zajímavé pohledy na své dno, respektive horní panel, tak si je ukažme. Spodek skříně je, jak jsem již psal, vyvýšený pomocí gumových stojanů. To proto, aby mohl jedním roštem proudit vzduch k napájecímu zdroji, ale také k dodatečné pozici dalšího ventilátoru, který může mít velikost 80/92/120/140 mm. Osadit si jej však musíte sami pomocí již nainstalovaného plastového rámečku s prachovým filtrem.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec se na této stránce podíváme na horní panel. Ten je celý pokryt děrovaným plechem a my můžeme vidět, že je na pravé straně pod ním vyříznuto místo pro dva 120/140mm ventilátory. A to jsou také poslední pozice pro aktivní chlazení skříně, které ve skříni najdeme. Celkem tedy zde máme tři nainstalované 120mm ventilátory a navíc pozice pro další čtyři až 140mm ventilátory a jeden 80 x 15mm model. To je velmi slušná výbava pro chlazení, ale otázkou je, zda toto není až příliš.



Doposud jsem se vyhýbal detailnímu popisu I/O portů, což hned napravím. K dispozici jsou všechny důležité porty dnešní doby - dva USB 2.0, IEEE1394 FireWire, audio (mikrofon a sluchátka) a nakonec také eSATA pro připojení pevných disků. V tomto ohledu tedy vybavení skříně nemá chybu.
reklama