Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.2.2008, Jan Vítek, recenze
Skříně Cooler Master testujeme poměrně často, protože má tato firma široké portfolio. Dnes je to model CM 690, který nabízí rozměry Middle Toweru a důraz na chlazení, což dokazuje certifikací NVIDIA SLI Ready a pozicemi až pro 7 velkých ventilátorů.
still_wolf (2) | 3.5.201015:21
Dobrý den,
docela by mě zajímalo co přesně autor mínil těmi roštama ventilátorů. Také by mě zajímalo jak se pohybovala teplota disků, když prakticky nebyly ochlazovány ­(jelikož koš na HDD brání v průniku dostatečného množství proudícího vzduchu­). Taky bych se rád zeptal, jestli je možné dotyčný koš otočit ještě o dalších 90°? Nezkoušel někdo dát pod HDD ventilátor ­(ale tak, aby ventilátor byl min. 10cm ve vzduchu­)?
Děkuji
Odpovědět0  0
syberius (2) | 25.2.200821:12
Mám jí a jsem nadmíru spokojen.Mám ovšem verzi s průhlednou bočnicí, která je opravdu ­"cool­".Boční ventilátor jsem odmontoval a použil jinde.Konkrétně jsem ho nainstaloval pod 5,25­" pozice, jelikož mám obsazené jen dvě a zbývá místo přesně na tento větráček, který pak žene vzduch přímo k CPU a cestou chladí paměti.No a samozřejmě jsem ten přední modře svítíci větrák přehodil dozadu, kde díky průhledné bočnici krásně osvěcuje vnitřek skříně.
Odpovědět0  0
SirKucis | 28.2.20089:39
mam ji taky ale chtel bych se zeptat jak mam v bocnici upevnit tu mrizku kdyz chci vetrak pouzit jinde jsou tam dost specificke sroubky a ja prose nemam cim je zezadu uchytit aniz bych tam mel vetrak...jake rozlozeni vetraku je podle vas nejlepsi ??
Odpovědět0  0
Janyk1 (24) | 28.2.200821:57
No, zkusil bych se podivat na teplotní testy a najdete nmejlepší rozložení ventilátorů:)
Odpovědět0  0
syberius (2) | 5.3.200820:17
No já osobně jsem si sehnal kousek plexi dal ho za tu mřížku a tak jsem to přišrouboval zpátky, protože ten průduch je tam spíš ke škodě, zvlášť, když ten větrák dáš jinam.
Odpovědět0  0
xlukinek (6) | 4.9.200812:42
Ahoj, já sem si tuhle skříň pořídil k novému kompu, který sem si doma skládal. Mám osazený skoro všechny pozice na ventilátory ­(přední, spodní, zadní, oba nahoře a ten spodní v bočnici­). Zdroj mám zdrj TAGAN 800W TG800­-U33 a mám ho se dvěma 80mm větráky, jenedn na začátku zdroje a druhej na konci tak mi netahá vzduch a prach ze země, ale bere si ho přímo ze spodního větráku co tahá přes filtr, takže se krásně chladí. Moje sestava je: Gigabyte MB X48­-DS4, CPU Intel Core 2 Quad Q9300 BOX ­(2,5GHz @ 3,34Ghz­), VGA Sapphire HD 4870 512MB DDR5, RAM OCZ 2x2GB DDR2 PC1066 OCZ2RPR10664GK Reaper Heatpipe Ed. 5­-5­-5­-18 ­(podraktované na 800Mhz ale při zvášení FSB z 333Mhz na 446Mhz se tak zvýšil na 1068Mhz při 5­-5­-5­-15. Teď k těm teplotám: v Everestu Ultimate Editionu mi to ukazuje: základní deska 22°C, průměr všech čtyř teplot procesoru je asi 50°C po OC, oba HDD po 33°C a grafika 40°C. Na procák sem osadil ArticCooling Freezer7 a jede asi na 1000Rpm, grafiku sem osadil pasivem Arctic Cooling Accelero S1 na který sem připáskoval 120mm a 80mm fan. Oproti normální teplotě 74°C GPU bez zátěže sem teplotu stáhnul o více než 30°C ­(aktuální teplota 41°C­) a při zátěži sem se ještě s teplotou nedostal přes 60°C což bych řekl že je oproti referenčnímu chladiči úplně dostatečný a to je grafika po OC originál takty byly 750Mhz ­/ 900Mhz a nyní jsou nastaveny na 835Mhz ­/ 1200Mhz. Ve skříni mám fakt sluššný průvan, větráčky sice nejsou neslyšitelné, ale to mi nevadí, hlavně, že se vše dobře chladí a nepřehřívají se mi komponenty ani v letě. Sem s touto skříní nadmíru spokojený a můžu ji jen doporučit, však najdou se lepší skříně, já ale hodně dlouho nic měnit nebudu. Jinak PC mám na zemi a prach se mi do nej moc nedostává, uvidímě za nějakej ten čas, ale myslím že vždy po určitě době se prach najde všude a je třeba to vyčistit...
Odpovědět0  0
Janyk1 (24) | 4.9.200815:59
zkontroluj, jak se ti chladí napájecí část grafiky! S1 na to nemá pasivy a už to takhle dost grafik zničilo.
Odpovědět0  0
xlukinek (6) | 7.9.200817:54
neboj pasivy na napájecí části sem dal, ty co sou i S1 tam nepasovaly přesně, ale trošku sem je upravil a na volný místo upravil ještě další hliníkovej plech, takže je tam hodně veká plocha na tozložení tepla a nad tím je přesně ten 120mm fan :)
Odpovědět0  0
berny.michal (3) | 25.2.200818:27
ja sem s touto skříní spokojen jen ty otvory na bočnici tam vůbec být nemusí dělají víc škody neš užitku ale jinak je to slušnej průvan
Odpovědět0  0
bigjohnnn (2) | 25.2.200813:35
Ten chudák zdroj bude ťahať do seba všetok prach a špinu zospodu. Hmmm a žiaden filter tam nie je...
Odpovědět0  0
Janyk1 (24) | 28.2.200821:55
To by nebyl takovej problém, tam se sá dat cokoliv, třeba zespod nalepit silonky a čas od času vyprat.
Odpovědět0  0
wixen (10) | 25.2.200813:04
Mohl by autor prosím vyzkoušet variantu s obsazenými všemi pozicemi ventilátorů se směrem ven ze skříně, pouze spodní do skříně? Zajímaly by mě teploty. Tzn. varianta 3. s dvěma bočníma ventilátorama, které vyfukují ven. Sání zespodu a z celého předku by mělo zaručit dostatek vzduchu a pěkný průvan ze předu skříně směrem vzad.
Odpovědět0  0
MikeK | 25.2.200813:14
Taky za toto prosim.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 25.2.200813:39
bohuzel, pozde, pocitac uz je rozebran
Odpovědět0  0
funtomaz | 25.2.200817:52
hm, pride mi to ako skoda, ze autor neotestoval viacero variantov zapojenia ventilatorov, hlavne pouzitie zadneho, 2 hornych a spodneho ­(pripadne este predneho­), cim by podla mna dosiahol este lepsich vysledkov.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 25.2.200818:22
Co clovek, to nazor a ja jsem opravdu nemohl uspokojit prani kazdeho. Pouziti zadneho nema dle me smysl v takoveto skrini a vychazel jsem jednoduse z toho, ze zadni je standard ve vsech pripadech a u predniho je v takovych skrinich vyzkouseno, ze jeho pouziti ma velmi maly az nulovy vliv na komponenty jine nez HDD.
Odpovědět0  0
Janyk1 (24) | 28.2.200822:00
Musím se postavit za autora, že vyzkoušet všechny možnosti osazení ventilátorů a změřit teploty je úkol tak na měsíc:­), ale na představu to stačí, třeba je v jiných recenzích jiná kombinace­(ale zase s jinou sestavou­)

Jo a nemohli byste pls krapet aktualizovat testovací sestavu???
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 29.2.20088:41
Sestava bude brzy zmenena, ne krapet, ale od zakladu.
Odpovědět0  0
Janyk1 (24) | 29.2.200818:19
No jistě od základů, to by do sebe ani nepasovalo :­-D
Odpovědět0  0
hibernaculum (11) | 25.2.20088:50
Dobrý den, budete někdy v dohledné době recenzovat bigtower CoolerMaster Stacker 810? Díky.
Odpovědět0  0
JackReacher | 25.2.20087:29
Mno, kdyby autor recenze napsal ­"ze neprisel na to jak plastove vidlice drzaku kabelu k sobe spojit­" tak bych snim souhlasil, protoze spojit dou a to dost pevne. Mam tuhle skrin uz dva mesice a nebylo to az tak tezky na to prijit. Staci vrchni hacek jedne strany vidlice zasunout zespoda pod druhy a drzi to tak ze i tahanim za kabely se nerozpoji a timm padem je plastovy uchyt uzavren a kabely nevypadavaji ...
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 25.2.20089:26
to jsem zkousel, takze si to jeste overim
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 25.2.20089:44
Tak bohuzel, stale se mi to nejevi jako dostatecne pevny zpusob spojeni. Pri vyssim tlaku zespoda se celkem snadno rozpoji {a to jsou zcela nove­) a kdyz maji drzet kabely, co jdou z jinych smeru, pak se s ochotou ze sebe vysmyknou. Stahovaci pasek dokaze kabely daleko lepe svazat, navic muzete diky nemu kus prilis dlouheho kabelu smotat a pevne uchytit. Tady to bohuzel nejde.
Odpovědět0  0
Mr. M (33) | 28.2.200810:50
teraz som si este spomenul, ze som mal problem so zapojenim LEDky indikujucej zapnuty­/vypnuty pocitac, kedze piny konektoru na MoBo ­(ASUS P5N32­-E SLI PLUS­) mali ine rozlozenie ako konektor zo skrine, tak by ma zaujimalo, ci ste toto nejak vyriesili, pripadne ako? nie ze by mi to nejak extra vadilo, stav pocitaca viac nez jasne indikuje svietiaci predny ventilator, ale ked uz je tu viacero majitelov, tak za otazku nic nedam
Odpovědět0  0
Janyk1 (24) | 28.2.200822:03
TAk přinejhorším se to dá celý­(patent i kabely­)nějak omotat a ovázat špagátem a bude to držet tutově­(pokud se to nevytrhne z traye)
Odpovědět0  0
snajprik (1595) | 25.2.20086:24
Da sa to tiež tak povedať, že široke možnosti chladzeni, ale skor by som povedal ako emental :­) a ementalove riešenie velmi neodhlučni PC
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 25.2.20087:23
Přesně. Jak mám CoolerMaster skříně rád, tak tohle už trošku přestřelili. Nechápu, co by v tom člověk musel chladit, aby opravdu užitečně využil možné pozice. Navíc sání bez filtru přes dno skříně mi přijde jako takové trošku nedomyšlené.
Odpovědět0  0
JackReacher | 25.2.20087:31
Tak ale ja myslim, ze jde o uzivatele a o to jak moc chce vyuzit chladici moznosti. Pokud spodni chlazeni vyuzit nechces, tak ho nepouzivej :o­) ...zase bude nekdo komu se hodit bude. To ze to ta skrin umi te snad nenuti to za kazdou cenu pouzivat :o)
Odpovědět0  0
JackReacher | 25.2.20087:50
Jinak to spodni sani, ma filtr ...
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 25.2.200813:01
Opravdu vidíte prachový filtr mezi sáním zdroje a podlahou?
Odpovědět0  0
Janyk1 (24) | 28.2.200822:05
Tam není, ale to nevadí, silonky nalepit...a už to jede...
Odpovědět0  0
Mr. M (33) | 25.2.20089:21
aaale, staci tam fuknut Noctuu a je to tiche, ako psouk pod perinou :­) pripadne tie pribalene vetraky nastavit v BIOSe na nejakych 80­-90%, aby hlukovo ­"nevytrcali­" nad ostatnymi vetrakmi ­(v mojom pripade to je zdroj CORSAIR HX520, tusim Noctua NH­-U9F na CPU, jedna Noctua NF­-S12­-800 v skrini a MSI 8800 GTS 512 OC na automat. otackach­)

dalej, ako uz bolo spomenute, prachovy filter na spodnej pozicii pre ventilator samozrejme je ­(snad len zdroj by sa mohol nejak podobne vyriesit, ale jeho nasavaci otvor je od zeme najvyssie­) a na zopnutie drzakov kabeleze clovek nepotrebuje mat vystudovany MIT :)
Odpovědět0  0
MikeK | 25.2.200812:09
Tento emental se mi hodne libi. Puvodne jsem mel vybranou Eremax Chakru s bocnim 25cm ventilatorem, ktery bych pretocil na vysavani ze skrine, ale tahle skrinka mi muj nazor trosku zviklala. Osobne si myslim, ze by tu ta 690 nejlepe luftovala s hornima 2ma + zadnim + u procesoru vyfukovacima a jednim 12cm nasavacim v pozici trech 5,25­" u ktereho by byly zaroven disky. To otoceni o 90° povazuju za velke fuj.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.