reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master N600: slušný mainstream

3.9.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master N600: slušný mainstream
Dnes se podrobně podíváme na nejvyšší model řady N společnosti Cooler Master, a sice N600. Jde o middle tower podobný nižšímu modelu N400, jejž jsme si nedávno také vyzkoušeli. Očekávat bychom ale měli vyšší kvalitu, neboť i cena je výrazně vyšší.
Cooler Master N600 stojí tedy nejvýše ve své řadě skříní N, které patří v nabídce této firmy mezi nejnovější. Můžeme je označit za skříně typu Middle Tower určené pro běžné zákazníky, kteří ocení nekomplikovaný design a netouží po tiché skříni, jakou je například nedávno testované Cooler Master Silencio 650 Pure. Co se týče cen, pak nejlevnější model N300 začíná už na 1 000 Kč s daní a nejdražší, čili náš dnes testovaný N600, začíná na asi dvojnásobku této částky. V recenzi jsme mimochodem měli nedávno model Cooler Master N400, jenž přijde na cca 1 300 Kč, takže si budeme moci porovnat, co nám N600 nabídne navíc za cenu o 700 korun vyšší.




- klikněte pro zvětšení -


První rozdíl je vidět hned při pohledu na obal této skříně. Zatímco model N400 byl zabalen v krabici s jednoduchým černým potiskem, pak N600 dostaneme v krabici s barevným potiskem v klasických barvách Cooler Masteru - bílé a fialové. A to něco málo stojí, i když je to samozřejmě jen nepodstatný detail.





Obě skříně jsou si ale na první pohled velmi podobné, tudíž nám zatím zůstává skryto, kam se podělo těch 700 korun navíc. Snad to trochu osvětlí specifikace:

Model
Cooler Master N600 (NSE-600-KKN1)
Rozměry
207 x 455 x 520 mm (Š x V x H)
Hmotnost
8,1 kg
Materiál
0,7 - 0,8mm SECC, perforovaný plech, plast
Kompatibilita
micro ATX, ATX
Šachty
3x 5,25"
7x 3,5"
5x 2,5" (4 v šachtě, 1 na trayi)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 2x audio
Sloty
7x
Chlazení
Vrchní: 2x 120/140mm ventilátor (volitelný)
Přední: 2x 120mm ventilátor (1x LED XtraFlo, 1x volitelný) nebo 1x 140mm
Zadní: 1x 120mm XtraFlo ventilátor (bez LED)
Levá bočnice: 2x 120mm nebo 1x 180/200mm ventilátor (volitelný)
Pravá bočnice: 1x 120mm ventilátor (volitelný)
Spodní: 1x 120mm ventilátor (volitelný)
HDD šachta: 1x 120mm ventilátor (volitelný)
Verze
NSE-600-KKN1 - přední ventilátor s bílými LED, levá bočnice se 2x 120/140mm či 1x 180/200mm pozicí
NSE-600-KWN1 - přední ventilátor s bílými LED, levá bočnice s plexisklem
NSE-600-KKN2 - přední ventilátor bez LED, levá bočnice se 2x 120/140mm či 1x 180/200mm pozicí
NSE-600-KWN2 - přední ventilátor bez LED, levá bočnice s plexisklem

Model Cooler Master N600 se od N400 liší už v tom, že je výrazně větší, a to na výšku, šířku i hloubku. Můžeme tedy očekávat více vnitřního prostoru, ovšem pravda je, že i do N400 se vejdou vysoké věžovité chladiče a dlouhé grafické karty, takže nedostatkem místa uvnitř rozhodně netrpí. Rozdílná je také hmotnost, a to 8,1 kg vs. 5,6 kg, v čemž by se měl odrazit vedle rozměrů také použitý materiál, jenž je oproti N400 minimálně o desetinu milimetru širší, což je znát na tuhosti celé konstrukce i bočnic.


Srovnatelné jsou šachty pro úložná zařízení. Máme tu o jednu velkou 5,25" pozici více, o jednu 3,5" méně a pozic pro 2,5" zařízení, především tedy SSD, tu je o dvě více. Naprosto stejná je pak výbava ohledně rozšiřujících slotů a předního panelu, kde máme po dvou USB 2.0, 3.0 a audio.

Cooler Master N600 díky svým větším rozměrům v řadě případů podporuje 140mm ventilátory nebo i větší, zatímco N400 se až na jednu výjimku omezuje na 120mm ventilátory. Výbava je pak u dvou skříní naprosto stejná - dva 120mm ventilátory XtraFlo, z nichž je jeden vzadu a druhý vepředu s podsvícením pomocí bílých LED.

Nakonec tu pak máme stejně jako u N400 na výběr mezi čtyřmi verzemi skříně, jež se liší tím, že některé nemají přední ventilátor s LED podsvícením a některé mají namísto bočních ventilátorových pozic velké plexisklo.


Zpracování skříně


Cooler Master N600 se od N400 jsou si tedy velmi podobné, na což narazíme také u předního panelu. Ten je tvořen především perforovaným plechem, z nějž jsou vytvořeny také záslepky 5,25" pozic. U N400 přitom narazíme na dvě 5,25" a jednu externí 3,5", namísto níž nám N600 nabídne třetí 5,25" pozici. Boky předního panelu byly vyleštěny, takže jsou hladké a lesklé, ovšem to je jediný lesklý materiál, který na skříni najdeme, takže se není třeba obávat, že skříň bude hned upatlaná a od prachu. Výrazným prvkem je pak černý vertikální pruh, jenž vypadá jako broušený hliník, ale ve skutečnosti jde o plast.





Nabídka prvků v plastovém pruhu je naprosto stejná jako u N400 a zahrnuje (bráno seshora) tlačítko Reset, pod ním hlavní vypínač (Power) s podsvícením, pak tu je kontrolka pevných disků, dva 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon, po dvou portech USB 2.0 a USB 3.0 a nakonec vypínač bílého podsvícení předního ventilátoru. Při bližším pohledu na přední perforovaný panel je také jasně vidět, že ten má pod sebou jemnější prachový filtr a že vyražená očka nejsou kulatá jako obvykle, ale podlouhlá.





Na levé bočnici nenajdeme jako u N400 pouze jednu pozici pro 120/140mm ventilátor, ale něco složitějšího. Máme tu možnost umístit dva 120mm ventilátory vedle sebe, či případně nainstalovat jeden velký 180mm či 200mm ventilátor, jenž ale musí mít montážní otvory vzdálené 153 mm od sebe. A vzhledem k tomu, že tu jsou dvě 120mm pozice hned vedle sebe, pak bychom měli mít možnost na levou bočnici nainstalovat také 240mm radiátor vodního chlazení, ovšem pro ten najdeme lepší místo jinde.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice má vepředu podobně jako u N400 průduchy, ovšem ty zde nejsou vypoulené ven. Jinak ale vypadají velmi podobně včetně koukajících pacek, které patří prachovému filtru. Jinak jde o klasické bočnice, jež se vysunují směrem dozadu a drží je dva přítlačné šroubky.




- klikněte pro zvětšení -


Zadní část skříně ukazuje již daleko lépe zpracovanou ventilátorovou pozici, která je již od výroby osazena 120mm modelem a už neníuzpůsobena i pro 80mm ventilátory jako u N400. Díky tomu je zadní pozice více vzdušná, což je vidět na první pohled. Cooler Master by ale měl trošku přehodnotit svůj přístup a zbytečně nehyzdit své skříně nižší řady tím, že je bude osazovat zastarale provedenými ventilátorovými rošty.





I když to Cooler Master ve specifikacích nezmiňuje, tak vedle základních sedmi záslepek pro rozšiřující karty tu máme ještě jednu, ovšem ta je umístěna vertikálně. Nelze ji tak použít pro karty, které potřebují být zapojeny do slotu, ale pro některá jiná zařízení, jako jsou například regulátory otáček ventilátorů, nám tato pozice posloužit může. A pak se nám nahoře ukrývá jednoduchý dvoupolohový přepínač, který je evidentně určen pro ovládání otáček ventilátoru. Nastavit můžeme tedy pouze vysoké a nízké otáčky, přičemž to bude nejspíše založeno na přepínání mezi napájením 12 či 5 (nebo snad 7) volty. O tom se přesvědčíme v příští kapitole.





Na horním panelu nám tato skříň nabídne další zdvojenou ventilátorovou pozici, kam už se kromě 120mm modelů vejdou také dva 140mm a navíc tu máme i prachový filtr, pokud bychom snad chtěli tyto ventilátory využít pro vhánění vzduchu do skříně. On se ale tento prachový filtr bude také hodit v případě, že je necháme volné, protože pak bude dovnitř také proudit vzduch. Tato pozice se také bude dobře hodit pro instalaci radiátoru vodního chlazení, přičemž využít můžeme i velké pro dva 140mm ventilátory, jež už bývají velmi výkonné.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní část skříně ukazuje svůj velký prachový filtr z plastu a jemného pletiva, který se do své pozice jako obvykle zasouvá směrem zezadu. Tento filtr přitom kryje jak průduchy pod napájecím zdrojem, tak i spodní 120mm ventilátorovou pozici. Problém ale je, že je příliš tlustý, takže i když skříň posadíte na rovnou podlahu, bude mezi filtrem a ní mezera sotva 3 mm. To znamená, že i tenký koberec dokáže tyto spodní průduchy spolehlivě ucpat, což by na jednu stranu bylo jen dobře, ale napájecímu zdroji s ventilátorem obráceným dolů by se to asi nelíbilo.




- klikněte pro zvětšení -

reklama